Pratite nas

Vladajuća većina ne postoji. “Ovdje se zna tko pije a tko plaća”

Objavljeno

na

Ministar financija i trezora BiH Nikola Špirić izjavio je da, nakon smjene predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića s mjesta ministra sigurnosti, više ne postoji matematička većina za Vijeće ministara BiH, ali da se zbog toga neće događati ništa dramatično.

U izjavi za Press RS, Špirić je rekao kako smatra da će postojati ad hoc većina, jer na razini BiH nikada nije ni bilo parlamentarne većine, ističući kako je zbog toga projekt zvani BiH uvijek bio nestabilan, a da je danas najnestabilniji.

Ko fol Vijeće

vijece ministara

(ex) Vijeće ministara

“Vijeće ministara funkcionirat će kao što je bilo i ranije kada smo, kao fol, imali matematičku parlamentarnu većinu, a ustvari smo na svakom neuralgičnom pitanju imali da hoc većinu”, rekao je Špirić te naglasio kako u zajedničkim institucijama od Daytona nikada nije postojala stabilna većina, te ocijenio da je Radončićeva smjena samo povisila temperaturu predizbornoj kampanji.

No, nove promjene u Vijeću ministara traži predsjednik HDZ-a 1990, Matin Raguž, koji je rekao kako će zatražiti od Damira Ljubića, koji je prošloga tjedna izašao iz te stranke, da napusti poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

“Mandati u izvršnoj vlasti su dobiveni temeljem stranačke pozicije i potpisivanja koalicijskih sporazuma. Taj mandat je osigurala i ova stranka, a pošto mandat pripada stranci smatramo da treba biti vraćen stranci.

Kakav će biti Ljubićev službeni stav vidjet ćemo, a ako ne vrati mandat mi takvu parlamentarnu većinu nećemo podržavati”, kazao je Raguž obraćajući se medijima nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Raguž je najavio kako će njegova stranka napustiti vladajuću većinu ukoliko Ljubić ne podnese ostavku na ministarsko mjesto i prepusti ga onome koga izaberu u HDZ 1990.

“Taj mandat pripada stranci pa on treba biti i vraćen stranci”, kazao je Raguž potvrdivši kako u protivnom neće biti potpore HDZ-a 1990. sadašnjoj vlasti na državnoj razini.

Ljubić je pak odmah odgovorio kako neće podnijeti ostavku “iz principijelnih razloga” jer Raguža ne smatra legitimnim čelnikom stranke kojoj je donedavno pripadao, pa je tako HDZ-u 1990. ostala mogućnost da u parlamentu pokrene postupak smjene Ljubića i četvrtu rekonstrukciju Vijeća ministara u nepune tri godine. No, malo je vjerojatno da će se to dogoditi.

Tako je dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Staša Košarac, odgovarajući na novinarsko pitanje o eventualnoj rekonstrukciji Vijeća ministara BiH i o tome ima li u BiH parlamentarne većine, kazao da “očigledno za mnoga važna pitanja nije bilo većine u BiH”.

”Mislim da će se u sljedećem razdoblju institucije BiH pomalo baviti tehničkim pitanjima, ulaziti u izbornu kampanju”, rekao je Košarac.

I Boško Tomić, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH izjavio je medijima kako ne vjeruje da bi itko sada u parlamentu sada podržao smjenu Ljubića ”jer je tek okončana priča o smjeni ministra sigurnosti Fahrudina Radončića”.

Podsjetio je kako HDZ 1990. ima samo jednog zastupnika ocijenio te kako to i ne znači puno u sadašnjem omjeru snaga među strankama.

“I tako je dvojbeno postoji li parlamentarna većina nakon smjene Radončića”, konstatirao je Tomić.

Zastupnik SDA Šefik Džaferović ocijenio je kako je jasno da vladajuća većina ne postoji.

“U ovom trenutku u Vijeću ministara sjede predstavnici stranaka, ministri iz reda SDP, HDZ BiH, HDZ 1990. i SNSD koji u ovom trenutku nemaju natpolovičnu većinu”, kazao je Džaferović, koji je podsjetio da prema trenutačnom izračunu Vijeće ministara BiH u Zastupničkom domu u kojemu sjede 42 zastupnika može računati na potporu njih 21 i to je nedovoljno za parlamentarnu većinu.

Zastupnica HDZ-a BiH  u Domu naroda Borjana Krišto podsjetila je da unatoč smjeni Radončića s pozicije ministra sigurnosti njegov SBB nije jasno najavio izlazak iz parlamentarne većine a činjenica je da je ta stranka zadržala svoju članicu Editu Đapo na poziciji zamjenice ministra financija BiH. Krišto je prognozirala kako će zbog svega u predstojećim mjesecima do izbora nastati samo još više turbulencija.

“Političko se djelovanje prilagođava dnevnim pitanjima i interesima”, konstatirala je Krišto.

Tko pije tko plaća?

U SDP-u za sada nemaju jasno definirano stajalište u odnosu na mogući zahtjev HDZ 1990. za smjenu ministra Ljubića no šef kluba zastupnika te stranke u Zastupničkom domu Saša Magazinović izjavio je kako je uvjeren da će, bez obzira kako ta epizoda završila, do kraja sadašnjeg mandata parlamenta biti dovoljno ruku za potporu zakonima koji budu u općem interesu.

“Siguran sam da parlamentarna većina postoji za sve one zakone koji prethodno budu usuglašeni”, kazao je Magazinović.

Za zastupnika SNSD-a Slavka Jovičića sve to je zapravo nevažno u situaciji u kojoj je, po njegovim riječima, zemlja na rubu opće propasti.

“Kakva je korist od toga da svi podnesu ostavke kad su izbori za nekoliko mjeseci? Nije problem u rukama nego u glavama. Ovdje se zna tko pije a tko plaća. Piju oni koji sjede u foteljama a to piće plaća sirotinja”, zaključuje Jovičić.

Bljesak.info/kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Don Damir Stojić: Najmračniji krugovi pakla su rezervirani za one koji u vremenima moralne krize ostanu neutralni i suzdržani

Objavljeno

na

Objavio

“Najmračniji krugovi pakla su rezervirani za one koji u vremenima moralne krize ostanu neutralni i suzdržani.” (Dante Alighieri)

Dragi prijatelji,
pozivamo Vas da nam se u što većem broju pridružite na provjedu, 24. ožujka 2018. u 11:00 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu – kojim ćemo poručiti da se protivimo ratifikaciji Istanbulske konvencije!

Mi s Jaruna okupljamo se do 10:00 sati ispred crkve sv. Mati Slobode na Jarunu, nakon čega zajedno krećemo prema tramvajskoj stanici, gdje ćemo se susresti s prijateljima iz župe Marije pomoćnice i svi zajedno krenuti put Trga žrtava fašizma.

Radujemo se skorom susretu!
Vidimo se uskoro! +Bb

 

Bujanec: ZA HRVATSKU I NAŠE VRIJEDNOSTI – PROTIV ISTANBULSKE KONVENCIJE!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Potomci hrvatskih iseljenika iz Australije i Južne Amerike vraćaju se u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Državni tajnik Milas primio je nove hrvatske državljanke i državljane, koji su, sretni i ponosni zbog dobivanja domovnice, zapjevali „Hrvatica ja sam mlada“ te „Croatio iz duše te ljubim“.

Djevojke su donijele i kontrabas te tambure, pa je u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH bilo doista veselo i svečano.

Povodom primitka u hrvatsko državljanstvo, u četvrtak, 22.ožujka 2018., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primio je nove hrvatske državljane i državljanke, stipendiste Ureda – polaznike tečaja hrvatskoga jezika Croaticum na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu.

Državljanstvo su dobili Bosnic Anthony Ivan iz Australije, završio studij ekonomije, Koljanin Vasquez Mariela Volterine iz Čilea, završila studij psihologije, Marachi Gomez Kathia Maria Rocio, iz Paragvaja, završila studij turizma, Romero Perez Rodrigo Ignacio iz Čilea, završio studij novinarstva i ekonomije Buzolic Contador Javiera Antonia, iz Čilea, završila studij prava, Ivana Maria Valdivia Grubisic iz Perua, završila studij ekonomije i Fiorella Guadalupe Valdivia Grubisic iz Perua, završila studij za upravu i turizam. Svi oni izrazili su želju i spremnost ostati u Hrvatskoj „ ”Hrvatska je prije svega sigurna zemlja, prelijepa je i to je naša domovina”, istaknuli su.

Čestitajući novim državljanima, državni tajnik Milas poručio je kako vjeruje da će njihovo profesionalno iskustvo, stečeno državljanstvo, ali i znanje hrvatskoga jezika doprinijeti izgradnje njihove, ali i bolje budućnosti Hrvatske.

”Na tom putu će vam Ured i cijela Vlada RH pomoći kako bi se što prije i što bolje integrirali u hrvatsko društvo”, rekao je državni tajnik Milas.

Da je tome tako, svjedoči i činjenica da je ovom događaju nazočila i gospođa Renata Pernek, voditeljica Službe za državljanstva Ministarstva unutarnjih poslova RH:

Ponosni na stečeno hrvatsko državljanstvo, uz pratnju tamburaškog sastava, sestre Fiorella i Ivana Grubisic. otpjevale su hrvatske pjesme: „Hrvatica ja sam mlada“ i „Croatio, iz duše te ljubim“ .

Kamenjar.com

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati