Pratite nas

Vladajuća većina ne postoji. “Ovdje se zna tko pije a tko plaća”

Objavljeno

na

Ministar financija i trezora BiH Nikola Špirić izjavio je da, nakon smjene predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića s mjesta ministra sigurnosti, više ne postoji matematička većina za Vijeće ministara BiH, ali da se zbog toga neće događati ništa dramatično.

U izjavi za Press RS, Špirić je rekao kako smatra da će postojati ad hoc većina, jer na razini BiH nikada nije ni bilo parlamentarne većine, ističući kako je zbog toga projekt zvani BiH uvijek bio nestabilan, a da je danas najnestabilniji.

Ko fol Vijeće

vijece ministara

(ex) Vijeće ministara

“Vijeće ministara funkcionirat će kao što je bilo i ranije kada smo, kao fol, imali matematičku parlamentarnu većinu, a ustvari smo na svakom neuralgičnom pitanju imali da hoc većinu”, rekao je Špirić te naglasio kako u zajedničkim institucijama od Daytona nikada nije postojala stabilna većina, te ocijenio da je Radončićeva smjena samo povisila temperaturu predizbornoj kampanji.

No, nove promjene u Vijeću ministara traži predsjednik HDZ-a 1990, Matin Raguž, koji je rekao kako će zatražiti od Damira Ljubića, koji je prošloga tjedna izašao iz te stranke, da napusti poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

“Mandati u izvršnoj vlasti su dobiveni temeljem stranačke pozicije i potpisivanja koalicijskih sporazuma. Taj mandat je osigurala i ova stranka, a pošto mandat pripada stranci smatramo da treba biti vraćen stranci.

Kakav će biti Ljubićev službeni stav vidjet ćemo, a ako ne vrati mandat mi takvu parlamentarnu većinu nećemo podržavati”, kazao je Raguž obraćajući se medijima nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Raguž je najavio kako će njegova stranka napustiti vladajuću većinu ukoliko Ljubić ne podnese ostavku na ministarsko mjesto i prepusti ga onome koga izaberu u HDZ 1990.

“Taj mandat pripada stranci pa on treba biti i vraćen stranci”, kazao je Raguž potvrdivši kako u protivnom neće biti potpore HDZ-a 1990. sadašnjoj vlasti na državnoj razini.

Ljubić je pak odmah odgovorio kako neće podnijeti ostavku “iz principijelnih razloga” jer Raguža ne smatra legitimnim čelnikom stranke kojoj je donedavno pripadao, pa je tako HDZ-u 1990. ostala mogućnost da u parlamentu pokrene postupak smjene Ljubića i četvrtu rekonstrukciju Vijeća ministara u nepune tri godine. No, malo je vjerojatno da će se to dogoditi.

Tako je dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Staša Košarac, odgovarajući na novinarsko pitanje o eventualnoj rekonstrukciji Vijeća ministara BiH i o tome ima li u BiH parlamentarne većine, kazao da “očigledno za mnoga važna pitanja nije bilo većine u BiH”.

”Mislim da će se u sljedećem razdoblju institucije BiH pomalo baviti tehničkim pitanjima, ulaziti u izbornu kampanju”, rekao je Košarac.

I Boško Tomić, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH izjavio je medijima kako ne vjeruje da bi itko sada u parlamentu sada podržao smjenu Ljubića ”jer je tek okončana priča o smjeni ministra sigurnosti Fahrudina Radončića”.

Podsjetio je kako HDZ 1990. ima samo jednog zastupnika ocijenio te kako to i ne znači puno u sadašnjem omjeru snaga među strankama.

“I tako je dvojbeno postoji li parlamentarna većina nakon smjene Radončića”, konstatirao je Tomić.

Zastupnik SDA Šefik Džaferović ocijenio je kako je jasno da vladajuća većina ne postoji.

“U ovom trenutku u Vijeću ministara sjede predstavnici stranaka, ministri iz reda SDP, HDZ BiH, HDZ 1990. i SNSD koji u ovom trenutku nemaju natpolovičnu većinu”, kazao je Džaferović, koji je podsjetio da prema trenutačnom izračunu Vijeće ministara BiH u Zastupničkom domu u kojemu sjede 42 zastupnika može računati na potporu njih 21 i to je nedovoljno za parlamentarnu većinu.

Zastupnica HDZ-a BiH  u Domu naroda Borjana Krišto podsjetila je da unatoč smjeni Radončića s pozicije ministra sigurnosti njegov SBB nije jasno najavio izlazak iz parlamentarne većine a činjenica je da je ta stranka zadržala svoju članicu Editu Đapo na poziciji zamjenice ministra financija BiH. Krišto je prognozirala kako će zbog svega u predstojećim mjesecima do izbora nastati samo još više turbulencija.

“Političko se djelovanje prilagođava dnevnim pitanjima i interesima”, konstatirala je Krišto.

Tko pije tko plaća?

U SDP-u za sada nemaju jasno definirano stajalište u odnosu na mogući zahtjev HDZ 1990. za smjenu ministra Ljubića no šef kluba zastupnika te stranke u Zastupničkom domu Saša Magazinović izjavio je kako je uvjeren da će, bez obzira kako ta epizoda završila, do kraja sadašnjeg mandata parlamenta biti dovoljno ruku za potporu zakonima koji budu u općem interesu.

“Siguran sam da parlamentarna većina postoji za sve one zakone koji prethodno budu usuglašeni”, kazao je Magazinović.

Za zastupnika SNSD-a Slavka Jovičića sve to je zapravo nevažno u situaciji u kojoj je, po njegovim riječima, zemlja na rubu opće propasti.

“Kakva je korist od toga da svi podnesu ostavke kad su izbori za nekoliko mjeseci? Nije problem u rukama nego u glavama. Ovdje se zna tko pije a tko plaća. Piju oni koji sjede u foteljama a to piće plaća sirotinja”, zaključuje Jovičić.

Bljesak.info/kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Skupština Uljanika iskazala nepovjerenje Upravi

Objavljeno

na

Objavio

Dioničari Uljanika na redovitoj glavnoj skupštini održanoj u utorak u Puli nisu prihvatili izvješća nadzornog odbora o obavljenom nadzoru u 2017. godini kao ni izvješće uprave i njenog predsjednika Giannija Rossande o stanju i poslovanju društva za 2017. godinu te im nisu dali razrješnice.

Nepovjerenje upravi Uljanika je iskazalo 77 posto prisutnih dioničara, među kojima najveći udio drže sami bivši i sadašnji radnici, gotovo 47 posto.

Ustvrdivši kako se ova skupština odvija u nedvojbeno najtragičnijim trenucima za Uljanik, predsjednik uprave Gianni Rossanda jasno je poručio kako za sudbinu Uljanik grupe nema puno vremena te kako u ovom trenutku treba “ili donijeti odluku o novom strateškom partneru ili pak treba ići dalje s predloženim programom restrukturiranja”.

“Treće varijante nema, ne postoji varijanta stečaja. U zabludi smo svi ako mislimo da će biti stečaja, jer po odlukama Europske komisije pri davanju ‘rescue aida’, a nakon što je Uljanik dobio 96 milijuna eura ‘rescue aida’ početkom godine, opcija je samo likvidacija (ako se kredit ne vrati). Uvjeren sam da do toga neće doći, ali moramo nastupiti svi skupa, sa mnom ili bez mene”, kazao je Rossanda obraćajući se dioničarima na glavnoj skupštini društva, koji su predstavljali 67,96 posto temeljnog kapitala.

Hloverka Novak Srzić: Kako je Ivan Jakovčić Nino – postao NekretNino

Govoreći o stanju u Uljaniku nakon održane izvanredne skupštine 16. veljače, Rossanda je istaknuo kako je potencijalni strateški partner Danko Končar izabran zajedno s nadzornim odborom te kako je suradnja s Ministarstvom gospodarstva i tadašnjom ministricom Martinom Dalić do sredine travnja bila intenzivna.

“Nismo se uvijek slagali ali je u tom razdoblju bilo više sastanaka s upravom, nadzornim odborom i sindikatima. No, nakon što smo dobili strateškog partnera i nakon što se počeo izrađivati program restrukturiranja, proces se počeo usporavati”, naglasio je predsjednik uprave Uljanika dodavši kako je do sada bio uvjerenja da se intenzivno radi na tom programu, ali kako od danas mora konstatirati da nakon zadnjih izjava ministra gospodarstva Darka Horvata u to više nije siguran.

“Nakon ministrove izjave da je njemu nepoznato kako je moguće raditi tri broda na dva navoza, onda moram zaključiti da on ili nije ni pogledao taj program restrukturiranja ili ne zna baš ništa o brodogradnji. To su činjenice”, rekao je Rossanda.

Dodao je kako je Uljanikov program restrukturiranja daleko manji u iznosu nego što je bio pojedinačno za ostala brodogradilišta te kako će ukupna davanja nakon potencijalnog izvršavanja programa biti jedva dvije trećine onoga što su dobila druga brodogradilišta.

“Stvar je dobre volje, stvar je odluke i mi čekamo tu odluku. Nema puno vremena, trebamo odluku o novom strateškom partneru ukoliko ga država ima, a sam ministar je u više navrata rekao da razgovara s potencijalnim partnerima, ali treba nastaviti s predloženim programom, jer treće varijante nema”, zaključio je Rossanda.

Ponovio je kako je program restrukturiranja jedini izlaz iz ove situacije. Na tom tragu nastavio je daljnje izlaganje, koje se ukratko može svesti na to da je program restrukturiranja s Dankom Končarom jedini put da Uljanik preživi. On je pred dioničarima rekao i kako je ideja njegova menadžmenta bila da se na prostoru Arsenala napravi marina za mega jahte, no da je “Končareva želja bila drugačija”.

U kratkoj raspravi koja je uslijedila povjerenik Sindikata metala Hrvatske u Uljaniku i dioničar Đino Šverko pozvao je Vladu da objelodani ime potencijalnog novog strateškog partnera te da pomogne oko isplate plaća za rujan, dok je jedan od prisutnih dioničara predložio kako bi najbolje za Uljanik bilo kada bi svi mali dioničari predali svoje dionice državi pa neka ona odluči o sudbini Uljanika. Na to mu je pravnik Uljanika odgovorio kako to nije moguće, jer dioničari mogu isključivo prodati svoje dionice koje su u njihovom privatnom vlasništvu.

Inače, na glavnoj skupštini Uljanika primjetno je bilo da, za razliku od veljače ove godine, nema predstavnika Ministarstva gospodarstva.

(Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Miro Bulj: Uvesti reda među teleoperatere pri postavljanje baznih stanica

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj prozvao je u utorak Vladu da je neargumentirano odbila njegove prijedloge izmjena zakona o graditeljstvu i o elektroničkim komunikacijama, kojima je htio uvesti red među teleoperatere pri postavljanju baznih stanica s istim standardima zaštite zdravlja i pravom građana na odlučivanje kao u ostalim europskim zemljama.

“Zajedno s Hrvatskom udrugom za zaštitu od elektromagnetskog zračenja dao sam u proceduru dvije zakonske inicijative kako bismo uveli red među teleoperaterima, no Vlada je na oba dala negativno mišljenje”, rekao je Bulj na konferenciji za novinare u Saboru.

Bulj: Plaćaju li teleoperateri pravo služnosti bit će novca za zdravstvo i školstvo

Istaknuo je kako tim zakonskim inicijativama traži da se teleoperateri u Hrvatskoj ponašaju kao u državama odakle dolaze i plaćaju pravo služnosti, pa će, tvrdi, biti novca za zdravstvo i školstvo.

“Od 2014. godine 400 jedinica lokalne samouprave dalo je zahtjeve da teleoperateri plaćaju pravo puta ili pravo služnosti. No, od HAKOM-a je odobreno da imaju pravo služnosti samo njih 70. Bez obzira što su teleoperateri dužni plaćati pravo služnosti, jedinice ih moraju tužiti da bi došli do svog novca”, rekao je Bulj.

Upozorio je kako se bazne stanice postavljaju po bolnicama, školama, diljem Hrvatske, a da su ljudi nemoćni u svojim prosvjedima. Podsjetio je na aktualni primjer u zadarskom naselju Borik, gdje su bazne stanice postavljene na zvoniku, pa su građani prozivali i biskupa i zadarskog gradonačelnika da stanu uz narod, a ne uz teleoperatere. “Biskup mora biti pastir naroda, a ne pastir teleoperatera”, poručio je.

Predstavnik Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja Zdravko Anđel zamjera odbijenici Vlade na Buljev prijedlog da pravilnikom o jednostavnim građevinama više ne bude omogućeno postavljanje krovnih prihvataantenskih baznih stanica bez građevinske dozvole.

Upozorio je da, s obzirom da građevinska inspekcija nije nadležna zaantenske prihvate, lokalne jedinice nemaju svoje inspekcije da kontroliraju je li nešto usklađeno s provedbenim planovima, pa je ostao je zrakoprazni prostor u kojem država nema instrumente da ukloni nezakonito postavljene bazne stanice.

Anđel: Ministarstvu zdravstva je briga o zdravlju na zadnjem mjestu

“Mi smo kao udruga prisustvovali izradi aktualnog Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskog polja i mogli smo utvrditi da Ministarstvo zdravstva jedino vodi brigu da u Pravilnik ne uđe nešto što bi škodilo teleoperaterima, dok je briga o zdravlju na zadnjem mjestu”, zaključio je Anđel.

I Ankica Kosovec Krželj iz iste udruge upozorava kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja nema obaveznu javnu raspravu s lokalnim stanovništvom o lokacijama baznih stanica, naglasivši da je Svjetska zdravstvena organizacija službeno zauzela stav da su te stanice potencijalni uzrok raka kod ljudi.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari