Pratite nas

Vladajuća većina ne postoji. “Ovdje se zna tko pije a tko plaća”

Objavljeno

na

Ministar financija i trezora BiH Nikola Špirić izjavio je da, nakon smjene predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića s mjesta ministra sigurnosti, više ne postoji matematička većina za Vijeće ministara BiH, ali da se zbog toga neće događati ništa dramatično.

U izjavi za Press RS, Špirić je rekao kako smatra da će postojati ad hoc većina, jer na razini BiH nikada nije ni bilo parlamentarne većine, ističući kako je zbog toga projekt zvani BiH uvijek bio nestabilan, a da je danas najnestabilniji.

Ko fol Vijeće

vijece ministara

(ex) Vijeće ministara

“Vijeće ministara funkcionirat će kao što je bilo i ranije kada smo, kao fol, imali matematičku parlamentarnu većinu, a ustvari smo na svakom neuralgičnom pitanju imali da hoc većinu”, rekao je Špirić te naglasio kako u zajedničkim institucijama od Daytona nikada nije postojala stabilna većina, te ocijenio da je Radončićeva smjena samo povisila temperaturu predizbornoj kampanji.

No, nove promjene u Vijeću ministara traži predsjednik HDZ-a 1990, Matin Raguž, koji je rekao kako će zatražiti od Damira Ljubića, koji je prošloga tjedna izašao iz te stranke, da napusti poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

“Mandati u izvršnoj vlasti su dobiveni temeljem stranačke pozicije i potpisivanja koalicijskih sporazuma. Taj mandat je osigurala i ova stranka, a pošto mandat pripada stranci smatramo da treba biti vraćen stranci.

Kakav će biti Ljubićev službeni stav vidjet ćemo, a ako ne vrati mandat mi takvu parlamentarnu većinu nećemo podržavati”, kazao je Raguž obraćajući se medijima nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Raguž je najavio kako će njegova stranka napustiti vladajuću većinu ukoliko Ljubić ne podnese ostavku na ministarsko mjesto i prepusti ga onome koga izaberu u HDZ 1990.

“Taj mandat pripada stranci pa on treba biti i vraćen stranci”, kazao je Raguž potvrdivši kako u protivnom neće biti potpore HDZ-a 1990. sadašnjoj vlasti na državnoj razini.

Ljubić je pak odmah odgovorio kako neće podnijeti ostavku “iz principijelnih razloga” jer Raguža ne smatra legitimnim čelnikom stranke kojoj je donedavno pripadao, pa je tako HDZ-u 1990. ostala mogućnost da u parlamentu pokrene postupak smjene Ljubića i četvrtu rekonstrukciju Vijeća ministara u nepune tri godine. No, malo je vjerojatno da će se to dogoditi.

Tako je dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Staša Košarac, odgovarajući na novinarsko pitanje o eventualnoj rekonstrukciji Vijeća ministara BiH i o tome ima li u BiH parlamentarne većine, kazao da “očigledno za mnoga važna pitanja nije bilo većine u BiH”.

”Mislim da će se u sljedećem razdoblju institucije BiH pomalo baviti tehničkim pitanjima, ulaziti u izbornu kampanju”, rekao je Košarac.

I Boško Tomić, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH izjavio je medijima kako ne vjeruje da bi itko sada u parlamentu sada podržao smjenu Ljubića ”jer je tek okončana priča o smjeni ministra sigurnosti Fahrudina Radončića”.

Podsjetio je kako HDZ 1990. ima samo jednog zastupnika ocijenio te kako to i ne znači puno u sadašnjem omjeru snaga među strankama.

“I tako je dvojbeno postoji li parlamentarna većina nakon smjene Radončića”, konstatirao je Tomić.

Zastupnik SDA Šefik Džaferović ocijenio je kako je jasno da vladajuća većina ne postoji.

“U ovom trenutku u Vijeću ministara sjede predstavnici stranaka, ministri iz reda SDP, HDZ BiH, HDZ 1990. i SNSD koji u ovom trenutku nemaju natpolovičnu većinu”, kazao je Džaferović, koji je podsjetio da prema trenutačnom izračunu Vijeće ministara BiH u Zastupničkom domu u kojemu sjede 42 zastupnika može računati na potporu njih 21 i to je nedovoljno za parlamentarnu većinu.

Zastupnica HDZ-a BiH  u Domu naroda Borjana Krišto podsjetila je da unatoč smjeni Radončića s pozicije ministra sigurnosti njegov SBB nije jasno najavio izlazak iz parlamentarne većine a činjenica je da je ta stranka zadržala svoju članicu Editu Đapo na poziciji zamjenice ministra financija BiH. Krišto je prognozirala kako će zbog svega u predstojećim mjesecima do izbora nastati samo još više turbulencija.

“Političko se djelovanje prilagođava dnevnim pitanjima i interesima”, konstatirala je Krišto.

Tko pije tko plaća?

U SDP-u za sada nemaju jasno definirano stajalište u odnosu na mogući zahtjev HDZ 1990. za smjenu ministra Ljubića no šef kluba zastupnika te stranke u Zastupničkom domu Saša Magazinović izjavio je kako je uvjeren da će, bez obzira kako ta epizoda završila, do kraja sadašnjeg mandata parlamenta biti dovoljno ruku za potporu zakonima koji budu u općem interesu.

“Siguran sam da parlamentarna većina postoji za sve one zakone koji prethodno budu usuglašeni”, kazao je Magazinović.

Za zastupnika SNSD-a Slavka Jovičića sve to je zapravo nevažno u situaciji u kojoj je, po njegovim riječima, zemlja na rubu opće propasti.

“Kakva je korist od toga da svi podnesu ostavke kad su izbori za nekoliko mjeseci? Nije problem u rukama nego u glavama. Ovdje se zna tko pije a tko plaća. Piju oni koji sjede u foteljama a to piće plaća sirotinja”, zaključuje Jovičić.

Bljesak.info/kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Atraktivna demonstracija moći Hrvatske vojske povodom njenog dana!

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / J. Kopi

Prigodnim programom na ŠRC Jarun u nedjelju je nastavljeno obilježavanje Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske, a atraktivnom programu i taktičko-tehničkom zboru naoružanja i vojne opreme nazočila je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović, ministri obrane i hrvatskih branitelja Damir Krstičević i Tomo Medved, domaći i strani visoki časnici te brojni građani.

Program na Jarunu počeo je ispaljivanjem 27 počasnih plotuna, potom padobranskim skokovima, vojno-akrobatskim programom Počasno-zaštitne bojne, pokaznom vježbom Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva specijalnih snaga te preletom MiG-a 21 i nastupom akrobatske grupe “Krila Oluje”.

Tako su pripadnici specijalnih snaga izveli spektakularnu vježbu napada na terorističko uporište, nebo su nadlijetali helikopetri HRZ-a, dok su “Krila Oluje” izvele svoj letački program.

Medved: HV stvorena u iznimno teškim uvjetima, Krstičević: Za HV zainteresirani mladi

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je svim pripadnicima Oružanih snaga RH njihov dan te dodao kako je ponosan danas, kao i svake godine.

“Zadovoljstvo mi je danas vidjeti Hrvatsku vojsku, modernu, dobro uvježbanu i opremljenu, vojsku koja je izgrađena u teškim uvjetima u Domovinskom ratu. Da smo tada imali svoju oružanu silu kakvu danas imamo ne bi se desilo toliko stradanja i ne bi imali toliko žrtava. Ali, nažalost, morali smo proći kroz sve te kalvarije, stradanja i graditi vojsku u iznimno teškim uvjetima. Ponosni smo na sve što smo izgradili”, istaknuo je ministar Medved.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević  također je čestitao pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga RH te im zahvalio na svemu što čine u ispunjenju zadaća.

“Hrvatska vojska je brend i uvijek na raspolaganju svome narodu za pomoć u nevoljama. Vidjeli ste u zadnje dvije godine koliko smo na tome radili i danas na Jarunu sam posebno sretan. Vidim da naš narod voli Hrvatsku vojsku, te vidim jako puno mladih koji su zainteresirani i obilaze. Mi smo tu da im pokazujemo sposobnosti Hrvatske vojske”, rekao je ministar Krstičević.

Istaknuo je kontakt Hrvatske vojske i naroda te dodao da su ovih dana otvorene i vojarne te ponovio kako je vojska jamac sigurnosti.

U ponedjeljak je Svečana akademija povodom obilježavanja 27. obljetnice ustroja Oružanih snaga RH, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske koja održat će se u održati u koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”.

Na svečanosti će se, uz prigodni program, uručiti promaknuća najvišim časnicima Oružanih snaga RH i nagrade najuspješnijim natjecateljima natjecanja “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku”.

Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježavaju se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici.

Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak prvome predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje oružanih snaga. (Hina)

Foto: MORH / J. Kopi

 

Foto: MORH / J. Kopi

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Nebuloze

Ima li u najnovijem komentaru ‘druga Stazića’ elemenata kaznenog djela?

Objavljeno

na

Objavio

‘Ako je ovo dozvoljeno saborskom zastupniku onda zaista ne vidim razloga braniti onima koji žele hodati u ustaškim uniformama, da to i čine’, komentirao je potpredsjednik HHO Igor Peternel, isječak komentara kojega je navodno napisao Nenad Stazić u raspravi ispod ranijeg šovinističkog komentara: “Jeste li za to da pri odlasku u Irsku hrvatski branitelji imaju prednost?”.

Kao što je vidljivo iz isječka, Staziću je žao što ‘pobjednici’ nisu ‘b0lje obavili posao’: “Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika!”..

Pa vas sve pitamo: Ima li u najnovijem komentaru ‘druga Stazića’ elemenata kaznenog djela?

Možemo li ovo nazvati ‘govor mržnje’ prema vlastitom narodu!? Zar je moguće da u jednoj demokratskoj zemlji u Saboru sjedi zastupnik koji žali što ‘nije pobijeno više’!? Svi znamo što se dogodilo u svibnju 45-te. Žalosno!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari

No Recent Comments Found