Pratite nas

Hrvatska

Vladajući izgubili ‘i pravac i smjer’ !?

Objavljeno

na

Jedan relativno mlad čovjek, nadobudan, blagoglagoljiv, obrazovan a na prvi bi se pogled reklo i poduzetan došao u posjed nekad plodnog vinograda i to na brežuljkastom, osunčanom  komadu zemlje. A klima je takva da bi i sasušeni drveni štap procvjetao, reklo bi se…zemlja bogomdana!

Međutim, vinograd bijaše zapušten i devastiran, kažu da je i pod hipotekom, zarastao u korov i drač, cvjeta jedino alergijska ambrozija….jednom riječju šikara i šipražje.

Kad je jadan vidio što je ‘u ruke dobio’, umjesto da uzme motiku u ruke, umjesto da počupa korov i posiječe drač a lozu obreže kako spada, bahati se mladić uhvatio politikantske kuknjave pa priča li priča kako su mu bivši vlasnici namjerno podvalili ostavivši mu ‘jad i čemer’….a ne plodni vinograd koji u vrijednim rukama rađa svake godine!

I kuka on tako skoro pa tri godine ali vinograd unatoč žalopojkama neće roditi sam od sebe, treba zasukati rukave i poslu prionuti…

Hrvatska zbilja…

Kukurikavci su 2011. Slučajno, na prijevaru osvojili izbore i preuzeli vlast u svoje ‘vrijedne’ ruke a nema sumnje da su dobro znali u kakvom je stanju devastirano gospodarstvo i što ih sve čeka na putu oporavka. Stoga su na temelju takvog stanja, valjda, i donijeli svoj famozni, predizborni Plan 21 kako bi izvukli zemlju iz recesije …obećavši narodu kako će samo što nije, veoma brzo poteći med i mlijeko!

Danas, a danas je listopad 2014., poput onog mladića iz prethodne bajke kukaju poput baba-narikača kako nisu znali što ih čeka.

Pa, ako uistinu nisu znali onda su bili ne samo glupi nego i naivni.

Glupi su bili zato jer su se prihvatili posla komu očito nisu dorasli a naivni jer su u tom utopijskom Planu 21, punom praznih obećanja, samo oni vidjeli ‘svijetlo na kraju tunela’!

Da su kojim slučajem bili pametni a nakon što su vidjeli što ih čeka mogli su jednostavno kazati: ‘mi to nismo u stanju dovesti u red, odustajemo i prepuštamo vlast onima koji su sve to i zakuhali’.

Ovako, narod i dalje sluša njihove dosadne jadikovke kako su im podvalili oni prije njih….sve sami korupcionaši i kriminalci!

Zoran Milanović, uz istarski pršut i vino, danas je slučajno čuo i za najnoviji podatak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da je broj nezaposlenih prvi put od polovice srpnja ponovno premašio 300 tisuća pa je rekao kako su to uobičajena sezonska kretanja nezaposlenosti; doduše, sasvim slučajna.

„To su stvari na kojima se radi, ne može se ništa preko noći, niti za godinu dana“, ocijenio je, uz ostalo, Milanović danas u Tinjanu ironično podsjetivši kako su svi „dobronamjerno govorili da će broj nezaposlenosti prijeći 400 tisuća, ali nije, no i tristo tisuća je previše“.
Očito je Kuku-riknuli Plan 21 bio tek mrtvo slovo na papiru, plan je doživio svoj potpuni fijasko pa premijeru danas trebaju produžeci-dodatno vrijeme, ako ništa drugo onda barem za stabilizaciju postojećeg st®anja:

„Svaka vlast koja je naslijedila Hrvatsku u ekonomskom i fiskalnom stanju kakvo je bilo prije nekoliko godina, treba zasigurno četiri godine jednog mandata za pravac i za smjer i četiri godine za stabilizaciju tog stanja“, kaže Milanović….i sigurno još daljnje četiri godine da bi se barem pomakli s pozitivne nule, dodao bih.

Dakle, Kukurikavcima je potrebno šesnaest godina neprekinutog mandata da bi se pomakli s mrtve točke za razliku od, primjerice (Zapadne) Njemačke koja se znatno brže oporavila nakon kataklizmičkog razaranja iz drugog svjetskog rata!?

Neovisno o kojoj se vlasti radilo, lijevoj ili desnoj, dodao je Milanović, „bez osam godina stabilnosti i jedne zdrave i racionalne politike nema ničega. Mi smo prije toga imali osam(gladnih, o. a.) godina vrludanja, korupcije i kriminala, prepuštanja države sudbini. No, Hrvatska nije slučajna zemlja, nisu naši ljudi ginuli prije 60 godina(?) da bi ovo bio dio Hrvatske. To je namjerna zemlja(?), ali se prepuštalo slučaju kada je u pitanju upravljanje zemljom“…

Iz navedenog, uistinu nebuloznog premijerovog izlaganja očito je da su očerupani Kukurikavci kroz ove, skoro pa tri godine mandata, još uvijek u potrazi za pravcem i smjerom izlaska iz krize.

Drugim riječima premijer priznaje kako do danas Kukurikavci, osim dosadne i neplodne kuknjave, ništa racionalnog nisu uradili jer figurativno rečeno još uvijek traže, eto, slučajno izgubljeni kompas, busolu!

I još nešto za kraj:

Ovih dana osvjedočeni agnostik, genetski komunist i predani lovac na ustaške guje, Ivo Josipović, pohvalio se na Radmanoviziji svojim izvrsnim poznavanjem Svetog pisma citirajući legendarnu izreku Sv. Augustina koji u spisu ‘O Božjoj državi’, kaže:

‘Kada sam bio mlad molio sam – O Bože podari mi krepost i umjerenost, ali ne odmah’ ….slikovito je kazao bljedoliki zmijolovac.

Jasno, pritom nije ni izdaleka mislio na svog slučajnog premijera ili svoju neracionalnu vladu nego se namjerno narugao svojim političkim oponentima i svim onima koje je manirom uličnog prostaka nedavno nazvao….’luđacima i bolesnicima’.

Ustvari ta izreka o kreposti i umjerenosti upravo odgovara ponašanju spomenutih, i slučajnog premijera i njegovih bolesnih ministara kojima je dragi Bog, izgleda, zauvijek uskratio te vrline podarivši im ‘u zamjenu’ oholost i rasipnost pijanih milijunaša…dakako, bez pokrića!

Ali ima još jedna mudra izreka od svetog Augustina:

‘Želiš li da tvoja molitva k Bogu uzleti’?

‘Podaj joj onda ova dva krila – post i milostinju’.

Pragmatični agnostik Ivo Josipović ne koristi ta krila po preporuci svetog Augustina, odrekao se on poodavno i Boga i posta i milostinje pa se prihvatio racionalnijih pomagala,  ZAMP-a i kasice-‘Zlatice’, i to bez ikakvog počeka, odmah.

A u tom ‘biznisu’ jučer eliminirani Milan Bandić, nije mu ni do koljena!

Damir Kalafatić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

U Policijskoj akademiji obilježen početak školovanja novog naraštaja policajaca

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Svečanim postrojavanjem u Policijskoj akademiji obilježen je u ponedjeljak početak školovanja 15. naraštaja polaznika srednjoškolskog obrazovanja odraslih za policajce, njih 788 od kojih 260 djevojaka, a uspješno školovanje poželio im je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Božinović je izrazio zadovoljstvo odazivom mladih na policijski posao, koji je atraktivan za mladu generaciju, te ocijenio kako policijska škola “Josip Jović” iz godine u godinu dokazuje da je vrhunska škola u tom segmentu i da ju vodi kvalitetan policijski kadar.

Policijski posao je sve zahtjevniji i kompleksniji i uvijek nam je veliko zadovoljstvo kad vidimo da je to poticaj mladim ljudima da se pridruže velikoj policijskoj obitelji. Njih sad čeka naporan radu u učionicama, na vježbalištima, te kasnije u praksi u policijskim postajama i upravama, rekao je Božinović.

Posebno je naglasio da se i ove godine bilježi porast broja djevojaka koje se opredjeljuju za policijski posao – ove godine ih je 260, odnosno 34 posto od ukupnog broja polaznika policijske škole.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je kako policijsko zanimanje nije samo posao, nego i poziv i način života za koji su potrebni poštenje, znanje i motiviranost, te spremnost biti na usluzi građanima. Polaznici od prvog trena školovanja trebaju postati svjesni težine policijskog posla i odgovornosti u njegovu obavljanju. “Sigurnost čuvajte, povjerenje zaslužite”, poručio je Milina.

Načelnik Policijske akademije Dubravko Novak podsjetio je kako je policija bila prva oružana sila koja je stala u obranu domovine i upozorio kako se danas nalazi pred novim izazovima, oblicima kriminaliteta i ugrozama na koje može odgovoriti samo spreman i obučen policajac. Hrvatske je sigurna zemlja, to znaju hrvatski građani, a potvrđuju i strani turisti, naglasio je.

Polaznica Arijana Brozović rekla je da se za policijski poziv odlučila jer joj je otac policajac i najveći uzor. Školovanje traje 10 mjeseci, a nakon toga slijedi vježbenički tečaj od šest mjeseci, pa poslije položenog državnog ispita dobivamo policijsko ovlaštenje, značku i pištolj. Imamo osiguran posao, ali ne znamo točno gdje ćemo se naći, kazala je.

Prema nekim informacijama, oni koji će imati prosjek ocjena 5,0 moći će birati hoće li nastaviti školovanje, što je jedan od mojih ciljeva, rekla je Brozović koja je prethodno završila Opću gimnaziju u Ogulinu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Bandić poručio Plenkoviću: Ili će se povećati plaće prosvjetarima ili više neće biti ove Vlade

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u ponedjeljak premijeru Andreju Plenkoviću – ili će se povećati plaće učiteljima i nastavnicima za šest posto ili više neće biti ove Vlade.

“Neka ne muče ni vas ni nas, neće ruku dići nitko u Klubu stranke, kojoj sam na čelu, dok se to ne napravi. To je sramota da se kalkulira oko toga je li važnije 15 fotelja ili 68.000 ljudi”, izjavio je Bandić u Osnovnoj školi Tin Ujević na otvorenju stručnog skupa učitelja produženog boravka osnovnih škola.

“Poručujem i Vladi i državniku Plenkoviću da podvuče crtu danas, a ne sutra, i da urazumi ministricu i da prenamjenom od tih milijardu kuna trenutno informatičke opreme koju je raspisala, 400 milijuna preraspodjeli i riješi ovu agoniju i ovaj putujući cirkus”, rekao je Bandić.

Dodao je kako još uvijek vjeruje premijeru Andreju Plenkoviću da je državnik i da će donijeti državničku odluku.

Istaknuo je da Hrvatska ima tri prioriteta – demografsku obnovu, znanje i obrazovanje te rad i zapošljavanje, te se pohvalio da Zagreb ima pozitivnu demografsku sliku, najbolji obrazovni standard i najmanju stopu nezaposlenosti.

Bandić je time otvoreno stao na stranu školskih sindikata koji su prošlog tjedna stupili u cirkularni štrajk tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto. Plenković i Vlada tome su se dosad protivili nudeći povećanje za dva posto od 1. listopada ove i dva posto od 1. lipnja iduće godine.

Na strani sindikata i njihovih zahtjeva dosad su iz vladajuće koalicije bili samo HNS i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari