Pratite nas

Iz Svijeta

Vladavina terora: živjeti pod IS-om u Siriji – Vođa Islamske države poziva na nove napade

Objavljeno

na

UN-ovo istražno povjerenstvo optužilo je u petak skupinu Islamska država da zavodi ‘teror’ u Siriji čineći zločine protiv čovječnosti i zatražilo je da se njegove vođe izvede pred Međunarodni kazneni sud.

U prvom iscrpnom izvješću koje je u petak objavljeno u Ženevi, istražno povjerenstvo za zločine u Siriji, koje je osnovalo Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda, iznosi dug popis zločina potkrijepljenih s tristotinjak iskaza žrtava i svjedoka. U njemu osuđuje zločine nad etničkim i vjerskim skupinama, odsijecanje glava, spolno ropstvo i trudnoće kao posljedicu silovanja.

Skupina ‘želi upravljati svim aspektima života civila pod njezinom kontrolom pomoću terora, indoktrinacije i pružanja usluga poslušnicima’, ističe se u izvješću.

‘Naoružana skupina vodi politiku diskriminacijskih sankcija kao što su porezi i prisilna obraćenja na temelju etničke i vjerske pripadnosti, razarajući vjerska središta i sustavno progoneći manjinske zajednice’, upozorava se u izvješću pod nazivom ‘Vladavina terora: živjeti pod IS-om u Siriji’.

IS ‘odsijeca glave, strijelja, kamenuje muškarce, žene i djecu na javnim mjestima u gradovima i u selima na sjeveroistoku Sirije’, dodaje se u tom izvješću na 20 stranica. Trupla žrtava najčešće tri dana vise na križu, a glave su im nabodene na ograde parkova ‘kao upozorenje stanovnicima da će trpjeti posljedice ako ne budu poslušni’.

U izvješću se ističe da su vođe skupine, koji su uglavnom strani državljani, ‘osobno odgovorni za te zločine’ i zahtijeva se od međunarodne zajednice da ih počne kažnjavati ‘uvođenjem mehanizama kako bi kazneno odgovarali, pa i pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC)’.

Da bi se na ICC-ju mogla podnijeti tužba, potrebna je rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti, što je Rusija uvijek odbijala kada je riječ o sirijskoj vladi.

U izvješću se osuđuju i napadi na žene i na djecu. Spominje se slučaj 153 kurdska djeteta u dobi od 14 do 16 godina koji su 29. svibnja oteti i oslobođeni nakon pet mjeseci nakon svakodnevne indoktrinacije, a djeca koja su to odbijala bila su grubo pretučena. (Hina)

psychoRanije danas militantni čelnici Islamske države i al-Qaide postigli su dogovor o međusobnom nenapadanju i o ujedinjenju snaga u borbi protiv zajedničkih neprijatelja, izjavio je visokopozicionirani sirijski oporbenjak, a prenosi Independent.

Rekao je da se sastanak održao 2. studenoga u Atarebu, zapadno od Alepa, na jednome imanju, a sastanku je prisustvovalo sedam visokih vojnih čelnika.
Ovakav dogovor mogao bi predstavljati nove probleme za Amerikance i njihovu strategiju u borbi protiv Islamske države koja ‘raste’ na području Iraka i Sirije.

Dok saveznička koalicija pod vodstvom SAD-a gađa militante iz zraka, Obamina administracija razmišlja o pomaganju umjerenim pobunjeničkim frakcijama kako bi istisnuli islamiste sa sirijskog teritorija. No, ako se borci IS-a i al-Qaida ujedine, taj će cilj biti puno teže ostvariti.

Islamska država zauzela je gotovo trećinu teritorija Sirije i Iraka u okrutnim borbama obilježenima brutalnim scenama ubijanja, sakaćenja, mučenja… Ujedinit će snage s podružnicom al-Qaide u Siriji, frontom al-Nusra, protiv koje se sve donedavno žestoko borila za premoć, s obzirom da je ISIS svojedobno istjeran iz al-Qaidine mreže, manjim dijelom zbog brutalnosti, a ponajprije zbog želje njezinih čelnika da preuzmu kontrolu nad cijelom mrežom.

Islamska država je na spomenutom sastanku navodno ponudila poslati pojačanje fronti al-Nusra za napad koji je ta skupina pokrenula prošloga tjedna na pobunjenike na sjeveru Sirije. Dosad je na snazi između ovih dviju grupacija bio niz primirja na lokalnoj razini, a ovo je prvi sveobuhvatniji dogovor za koji dobri poznavatelji prilika, doduše, tvrde da bi se vrlo lako mogao raspasti jer je ipak riječ o ljudima koji se baš i ne vole pretjerano.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europi i SAD-u najviše prijete “domaći” džihadisti

Objavljeno

na

Objavio

Povratak u rodnu zemlju veterana sirijskog džihada mobilizira svjetske protuterorističke službe no zasad su najopasniji lokalni džihadisti, indoktrinirani u vlastitoj zemlji, upozoravaju američki stručnjaci.

Iako lokalni ekstremisti nisu toliko iskusni, zadnjih su mjeseci u Europi i SAD-u dokazali da mogu neočekivano napasti i gotovo ih je nemoguće detektirati prije nego krenu djelovati.

“U Francuskoj, Americi ili drugdje sigurno više neće biti velikih napada organiziranih iz inozemstva, poput onih od 13. studenoga 2015. u Parizu”, tvrdi američki stručnjak za džihadistički terorizam Marc Sageman, nekadašnji agent CIA-e. “Odsad oni koji izvode napade, ovdje ili u Europi, nisu više navođeni od IS-a nego se mobiliziraju sami, zamišljajući da su vojnici idealizirane islamske zajednice, čak izmaštane, koju žele braniti ili osvetiti”, dodaje on.

Akayed Ullah, mladić podrijetlom iz Bangladeša koji je 10. prosinca pokušao aktivirati improviziranu bombu koju je nosio na sebi u njujorškoj podzemnoj željeznici, te Sayfullo Saipov, Uzbekistanac od 29 godina koji je usmrtio osam osoba i ranio 12 pregazivši ih unajmljenim kamionetom u New Yorku 31. listopada, bili su povezani s Islamskom državom samo gledanjem propagandnih video-snimaka.

U SAD-u oni su najnoviji primjeri na listi samoradikaliziranih džihadista koji predstavljaju gotovo nerješiv problem policijskim i obavještajnim službama. “Opasnost od veterana džihada ne smije se podcijeniti ali ona nije najviše zabrinjavajuća”, tvrdi Albert Ford koji radi na fenomenu “domaćeg ekstremizma” u okviru analitičke skupine New America. “Oni koji su već legalno u zemlji predstavljaju najteži problem”, dodaje on.

“Napadi nedavno izvedeni u SAD-u bili su djelo ljudi rođenih ovdje ili nastanjenih u zemlji već godinama. To je prava opasnost: nesofisticirani napadi ali smrtonosni, kao što se dogodilo u listopadu u New Yorku”.

Po brojkama New Americe, 85 posto od 415 osoba optuženih za zločine povezane s islamističkim terorizmom u SAD-u nakon 11. rujna 2001. bili su američki građani ili legalni stanovnici. (Hina)

Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari