Pratite nas

Iz Svijeta

Vladimir Putin: Ne isključujem mogućnost da se eurozona smanji

Objavljeno

na

“Ne isključujem mogućnost da bi mogle biti donesene određene odluke koje bi konsolidirale skupinu zemalja s jednakim stupnjem razvoja i na taj način, ojačati i euro”, rekao je Putin u intervjuu za Bloomberg u Vladivostoku.

Putin je istaknuo i činjenicu da Rusija drži 40 posto svojih valutnih rezervi upravo u eurima, kao dokaz da nije bilo u interesu Rusije da se eurozona, kojoj pripada 19 europskih zemalja, raspadne.

Manja eurozona fokusirana na većoj ekonomskoj robusnosti i s članicama koje slično razmišljaju, ojačala bi euro kao valutu, a na taj način bi ojačale i ruske rezerve, piše Bloomberg.

Euro postoji već 17 godina, a najveći je udarac dobio tijekom krize u Grčkoj, kad je ta najslabija ekonomska karika EU bila na rubu financijskog sloma, koji je spriječen odobravanjem financijske pomoći u posljednji trenutak.

Odnosi s Velikom Britanijom

Na kraju je pravi šok financijskim tržištima zapravo dalo Ujedinjeno Kraljevstvo, izrazivši na Brexit referendumu želju za izlaskom iz Europske unije. Putin bi se s novom premijerkom Velike Britanije, Theresom May, po prvi put trebao sastati na summitu G20 skupine, koji će se održati u Kini. Podsjetimo, David Cameron, bivši britanski premijer, Putina je prozvao odgovornim za propalu kampanju koja je zagovarala ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u EU.

Putin i sam priznaje da odnosi Rusije i Velike Britanije nisu najbolji u posljednje vrijeme te je dodao da će se to promijeniti samo ako nova premijerka May preispita svoje bliske veze s SAD-om te počne provoditi “neovisniju vanjsku politiku”.

“Odnosi Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije ne ovise o njezinom članstvu u Eu, već o njezinom posebnom odnosu s SAD-om. Ako britanska strana smatra da postoji potreba za dijalogom u nekim područjima, mi smo onda spremni, nećemo se duriti”, rekao je Putin.

‘Rusija ne stoji iza hakerskog napada na američku Demokratsku stranku’

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je kako ne zna tko stoji iza hakiranja američke Demokratske stranke, no da je važno da su te informacije javno objavljene, prenosi u petak novinska agencija Bloomberg.

Dva dana prije sastanka G20 u Kini s američkim predsjednikom Barackom Obamom i drugim svjetksim čelnicima ruski predsjednik je rekao kako će možda biti nemoguće otkriti tko stoji iza objave osjetljive elektroničke pošte Demokratske stranke, ali da to nije učinila ruska vlada.

“Je li uopće važno tko je hakirao te podatke?”, upitao je Putin, dodavši kako je “važan sadržaj koji je pušten u javnost”.

“Nema potrebe odvraćati pažnju javnosti od biti tog problema, ukazujući na neka minorna pitanja poput potrage za onim tko je to učinio”, smatra Putin.

“No ponovno vam želim reći da ne znam ništa o tome i na državnoj razini Rusija to nije nikada radila”, naglasio je.

Hakirana elektronička pošta koju je objavila aktivistička skupina WikiLeaks u srpnju je pokazala favoriziranje predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton unutar Demokratskog nacionalnog odbora, zbog čega je njegova predsjednica dala ostavku.

Hakirana je i računalna mreža koja je korištena u kampanji kandidatkinje Clinton, kao i odbor stranke za prikupljanje sredstava za Predstavnički dom američkog Kongresa.

Obama je u kolovozu rekao kako će razgovarati o tom kibernetičkom napadu s Putinom ako se pokaže da je za njega odgovorna Rusija, no da to neće dalje pogoršati odnose između dviju država koji su 2014. spali na razine iz Hladnog rata zbog ukrajinske krize, te suprotnih politika u Siriji.

Clinton, za koju ankete tvrde da vodi u kampanji za izbore koji se održavaju u studenom, izjavila je kako su ruske obavještajne službe izvele taj napad, a neki dužnosnici tvrde da Moskva pokušava utjecati na američke izbore. Putin je odbacio te optužbe.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europi i SAD-u najviše prijete “domaći” džihadisti

Objavljeno

na

Objavio

Povratak u rodnu zemlju veterana sirijskog džihada mobilizira svjetske protuterorističke službe no zasad su najopasniji lokalni džihadisti, indoktrinirani u vlastitoj zemlji, upozoravaju američki stručnjaci.

Iako lokalni ekstremisti nisu toliko iskusni, zadnjih su mjeseci u Europi i SAD-u dokazali da mogu neočekivano napasti i gotovo ih je nemoguće detektirati prije nego krenu djelovati.

“U Francuskoj, Americi ili drugdje sigurno više neće biti velikih napada organiziranih iz inozemstva, poput onih od 13. studenoga 2015. u Parizu”, tvrdi američki stručnjak za džihadistički terorizam Marc Sageman, nekadašnji agent CIA-e. “Odsad oni koji izvode napade, ovdje ili u Europi, nisu više navođeni od IS-a nego se mobiliziraju sami, zamišljajući da su vojnici idealizirane islamske zajednice, čak izmaštane, koju žele braniti ili osvetiti”, dodaje on.

Akayed Ullah, mladić podrijetlom iz Bangladeša koji je 10. prosinca pokušao aktivirati improviziranu bombu koju je nosio na sebi u njujorškoj podzemnoj željeznici, te Sayfullo Saipov, Uzbekistanac od 29 godina koji je usmrtio osam osoba i ranio 12 pregazivši ih unajmljenim kamionetom u New Yorku 31. listopada, bili su povezani s Islamskom državom samo gledanjem propagandnih video-snimaka.

U SAD-u oni su najnoviji primjeri na listi samoradikaliziranih džihadista koji predstavljaju gotovo nerješiv problem policijskim i obavještajnim službama. “Opasnost od veterana džihada ne smije se podcijeniti ali ona nije najviše zabrinjavajuća”, tvrdi Albert Ford koji radi na fenomenu “domaćeg ekstremizma” u okviru analitičke skupine New America. “Oni koji su već legalno u zemlji predstavljaju najteži problem”, dodaje on.

“Napadi nedavno izvedeni u SAD-u bili su djelo ljudi rođenih ovdje ili nastanjenih u zemlji već godinama. To je prava opasnost: nesofisticirani napadi ali smrtonosni, kao što se dogodilo u listopadu u New Yorku”.

Po brojkama New Americe, 85 posto od 415 osoba optuženih za zločine povezane s islamističkim terorizmom u SAD-u nakon 11. rujna 2001. bili su američki građani ili legalni stanovnici. (Hina)

Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari