Pratite nas

Iz Svijeta

Vladimir Putin: Nema te sile na svijetu koja može porobiti ruski narod

Objavljeno

na

Nema te sile na svijetu koja može porobiti ruski narod, rekao je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin na tradicionalnoj vojnoj paradi u povodu 72. godišnjice Dana pobjede nad nacizmom te poručio da će Rusija uvijek biti na strani mira i otvorena za suradnju s međunarodnom zajednicom u borbi protiv svih prijetnji.

“Nema, nije bilo niti će biti sile koja bi mogla porobiti naš narod. On je do smrti branio svoju zemlju i napravio naizgled nemoguće… otjerao neprijatelja, slomio nacizam i zaustavio njegova zvjerstva”, rekao je Putin na moskovskom Crvenom trgu u povodu pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu.

“Mi nikada nećemo zaboraviti da su slobodu Europe i dugo čekani mir na planetu izvojevali upravo naši očevi, djedovi i pradjedovi”, dodao je. “Lekcije iz prošlog rata pozivaju nas da budemo oprezni, a ruske oružane snage sposobne su odbiti bilo kakvu potencijalnu prijetnju”, rekao je ruski predsjednik dodajući da današnja situacija zahtijeva jačanje obrambenih sposobnosti. Međutim, Putin je poručio da će Rusija “uvijek biti na strani mira, s onima koji biraju put ravnopravne suradnje, koji odbacuje ratove”.

Po njegovim riječima, obveza današnje generacije je osigurati mir i stabilnost na planetu za buduće naraštaje. Istaknuo je da je Rusija spremna za suradnju s međunarodnom zajednicom u borbi protiv terorizma, ekstremizma i neonacizma i pozvao je međunarodnu zajednicu na konsolidaciju u toj borbi. “Konsolidacija cijele međunarodne zajednice nužna je za učinkovitu borbu protiv terorizma, ekstremizma, neonacizma i drugih prijetnji.

Mi smo otvoreni za takvu suradnju”, rekao je Putin. Rusima je čestitao Dan pobjede, a nakon toga je uz počasnu paljbu intonirana himna Ruske Federacije.  10 tisuća vojnika na Crvenom trgu Crvenim trgom prodefiliralo je oko 10.000 vojnika, 114 postrojbi kopnenih snaga i 72 postrojbe zrakoplovstva. Smotru je izvršio ministar obrane Sergej Šojgu.

Ruski borbeni zrakoplovi i helikopteri nisu sudjelovali na paradi zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Čestitajući veteranima i pripadnicima oružanih snaga Dan pobjede, Šojgu je rekao da je taj datum zauvijek upisan u svjetsku povijest i bio je i ostao “simbol istinskog domoljublja i duhovne veličine” ruskog naroda koji je, prošavši kroz strašna iskušenja okrutnog rata i krvoprolića, obranio slobodu i neovisnost domovine i oslobodio Europu od nacizma.

Sovjetski Savez je u Drugom svjetskom ratu izgubio oko devet milijuna vojnika.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europi i SAD-u najviše prijete “domaći” džihadisti

Objavljeno

na

Objavio

Povratak u rodnu zemlju veterana sirijskog džihada mobilizira svjetske protuterorističke službe no zasad su najopasniji lokalni džihadisti, indoktrinirani u vlastitoj zemlji, upozoravaju američki stručnjaci.

Iako lokalni ekstremisti nisu toliko iskusni, zadnjih su mjeseci u Europi i SAD-u dokazali da mogu neočekivano napasti i gotovo ih je nemoguće detektirati prije nego krenu djelovati.

“U Francuskoj, Americi ili drugdje sigurno više neće biti velikih napada organiziranih iz inozemstva, poput onih od 13. studenoga 2015. u Parizu”, tvrdi američki stručnjak za džihadistički terorizam Marc Sageman, nekadašnji agent CIA-e. “Odsad oni koji izvode napade, ovdje ili u Europi, nisu više navođeni od IS-a nego se mobiliziraju sami, zamišljajući da su vojnici idealizirane islamske zajednice, čak izmaštane, koju žele braniti ili osvetiti”, dodaje on.

Akayed Ullah, mladić podrijetlom iz Bangladeša koji je 10. prosinca pokušao aktivirati improviziranu bombu koju je nosio na sebi u njujorškoj podzemnoj željeznici, te Sayfullo Saipov, Uzbekistanac od 29 godina koji je usmrtio osam osoba i ranio 12 pregazivši ih unajmljenim kamionetom u New Yorku 31. listopada, bili su povezani s Islamskom državom samo gledanjem propagandnih video-snimaka.

U SAD-u oni su najnoviji primjeri na listi samoradikaliziranih džihadista koji predstavljaju gotovo nerješiv problem policijskim i obavještajnim službama. “Opasnost od veterana džihada ne smije se podcijeniti ali ona nije najviše zabrinjavajuća”, tvrdi Albert Ford koji radi na fenomenu “domaćeg ekstremizma” u okviru analitičke skupine New America. “Oni koji su već legalno u zemlji predstavljaju najteži problem”, dodaje on.

“Napadi nedavno izvedeni u SAD-u bili su djelo ljudi rođenih ovdje ili nastanjenih u zemlji već godinama. To je prava opasnost: nesofisticirani napadi ali smrtonosni, kao što se dogodilo u listopadu u New Yorku”.

Po brojkama New Americe, 85 posto od 415 osoba optuženih za zločine povezane s islamističkim terorizmom u SAD-u nakon 11. rujna 2001. bili su američki građani ili legalni stanovnici. (Hina)

Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari