Pratite nas

Politika

Vladimir Putin obratio se američkoj javnosti putem teksta u NYT-u: “Nitko ne želi da UN zadesi sudbina Lige Naroda”

Objavljeno

na

Povodom novog trenutka po pitanju Sirije, ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je obratiti se direktno američkoj javnosti. To je učinio kao i mnogi prije njega, tekstom u najutjecajnijem američkom političkom listu, The New York Times. U tekstu iznosi niz važnih zaključaka. Ističe kako bi napad na Siriju bio kršenje međunarodnog zakona te kako je to nedopustiv potez koji bi mogao dovesti i do kolapsa UN-a ističući primjer Lige Naroda. Podsjetimo, raspadom Lige Naroda – tj. kada su tadašnja nacistička Njemačka i fašistička Italija, kao i Japan i Španjolska, izašle iz organizacije – otvoren je put prema Drugom svjetskom ratu.

Putin direktno upozorava kako bi “zaobilaženje” UN Vijeća Sigurnosti bio opasan potez koji može dovesti do “kaosa” u međunarodnim odnosima. Po pitanju Sirije ističe kako Rusija ne podržava sirijsku vladu, nego međunarodni zakon. Također napominje kako sve upućuje na to kako su kemijski napad – za koji ne sumnja da se dogodio – izveli pobunjenici. Napominje kako se aktualna situacija, prijedlog da se kemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu, mora iskoristiti za povratak diplomaciji te kako “jezik sile” mora prestati.

Podsjeća američku javnost na katastrofalne ishode vojnih intervencija u Iraku, Afganistanu i Libiji. Također ističe kako bi se u slučaju napada SAD svrstali na stranu fundamentalista te kako su ekstremisti u Siriji problem za sigurnost svih zemalja.

Naglasio je kako se nada da bi diplomacija mogla biti zajednički uspjeh SAD-a i Rusije. Također je istaknuo kako ima dobru komunikaciju s američkim predsjednikom, no ipak se osvrnuo na Obamino obraćanje naciji s početka ovog tjedna ističući: “Ekstremno je opasno svom narodu govoriti da je izuzetan, bez obzira kakva bila motivacija”.

Vladimir Putin: Molba za oprez iz Rusije

Najnovija događanja oko Sirije potaknula su me da se obratim direktno američkom narodu i njihovom političkom vodstvu. Važno je to učiniti u vrijeme nedostatne komunikacije između naša dva društva.

Naši međusobni odnosi su prošli kroz razne faze. Stajali smo jedni protiv drugih za vrijeme Hladnog rata. No, jednom smo bili i saveznici, i porazili smo Naciste zajedno. Univerzalna međunarodna organizacija – Ujedinjeni Narodi – osnovana je kako bi se spriječilo ponavljanje takvih devastacija.

Utemeljitelji UN-a shvaćali su kako se odluke po pitanju rata i mira trebaju donositi konsenzusom, te je uz američki pristanak veto Vijeća Sigurnosti stalnih članica ukomponiran u UN Povelju. Mudrost ove odluke osigurala je stabilnost međunarodnih odluka desetljećima.

Nitko ne želi da UN zadesi sudbina Lige Naroda, koja se raspala zbog nedostatka potpore. No, to je moguće ako utjecajne zemlje počnu zaobilaziti UN i pokretati vojne akcije bez autorizacije Vijeća Sigurnosti.

Potencijalni napad SAD-a na Siriju, unatoč snažnom otporu od strane mnogih zemalja i političkih i religijskih vođa, uključujući i Papu, rezultirao bi dodatnim nevinim žrtvama i eskalacijom, a sukob bi se potencijalno proširio i izvan sirijskih granica. Napad bi povećao nasilje i pokrenuo novi val terorizma. Napad bi također potkopao multilateralne napore po pitanju rješavanja iranskog nuklearnog problema kao i izraelsko-palestinskog sukoba te bi dodatno destabilizirao Bliski Istok i Sjevernu Afriku. Zbog napada bi cijeli sistem međunarodnog prava mogao izgubiti ravnotežu.

U Siriji se ne odvija borba za demokraciju, nego oružani sukob između vlade i opozicije u multireligijskoj zemlji. Postoji nekoliko zagovornika demokracije u Siriji, no postoji i više nego znatan broj Al-Qaeda boraca i ekstremista iz raznih pozadina koji se bore protiv vlasti. Američki State Department klasificirao je “Al-Nusra Front” i “Islamska Država Irak i Levant”, skupine koje se bore na strani opozicije, kao terorističke organizacije. Unutarnji konflikt, kojeg potpaljuje strano oružje koje se dostavlja opoziciji, jedan je od najkrvavijih u svijetu.

Plaćenici iz arapskih zemalja koji se bore ovdje, kao i stotine militanata iz Zapadnih zemalja, pa čak i iz Rusije, duboko nas zabrinjavaju. Zar se ne bi oni mogli vratiti u naše zemlje s iskustvom kojeg će zadobiti u Siriji? Podsjetimo, nakon borbi u Libiji, ekstremisti su krenuli u Mali. Ovo nas sve ugrožava.

Od samog početka, Rusija je zagovarala miran dijalog kako bi Sirijci mogli pronaći kompromis za svoju budućnost. Mi ne štitimo sirijsku vladu, mi štitimo međunarodni zakon. Moramo koristiti UN Vijeće Sigurnosti i vjerujemo kako je čuvanje reda i zakona u današnjem kompleksnom i turbulentnom svijetu jedan od načina kojima ćemo zadržati međunarodne odnose da ne potonu u kaos. Zakon je i dalje zakon i moramo ga se držati, sviđalo se nama to ili ne. Prema aktualnom međunarodnom zakonu, uporaba sile dopuštena je samo u slučaju samoobrane ili odlukom UN Vijeća Sigurnosti. Sve drugo je nedopustivo prema Povelji Ujedinjenih Naroda i tretiralo bi se kao čin agresije.

Nitko ne sumnja u to da je otrovni plin upotrijebljen u Siriji. No, sve upućuje na to da ga nije upotrijebila sirijska vojska, već opozicione snage, kako bi provokacijom doveli do intervencije svojih snažnih stranih zaštitnika, koji bi se u ovom slučaju svrstali na stranu fundamentalista. Nadalje, izvještaji da militanti planiraju još jedan napad – ovog puta protiv Izraela – ne mogu se ignorirati.

Alarmantno je da su vojne intervencije u unutarnje sukobe stranih zemalja postale uobičajena stvar za SAD. Da li je ovo u dugoročnom američkom interesu? Sumnjam. Milijuni diljem svijeta sve manje doživljavaju Ameriku kao model demokracije, već zemlju koja se oslanja na sirovu silu te zemlju koja sastavlja koalicije pod sloganom: “Ili ste s nama, ili ste protiv nas”.

No, sila se pokazala neefikasna i besmislena. Nitko ne može reći što će se desiti s Afganistanom nakon što se međunarodne snage povuku. Libija je podijeljena na plemena i klanove. U Iraku građanski rat i dalje traje, imamo desetke mrtvih svakog dana. U SAD-u mnogi su povukli paralelu između Iraka i Sirije te se pitaju zašto njihova vlada sada želi ponoviti grešku.

Bez obzira koliko precizno ciljano bilo sofisticirano oružje, civilne žrtve su neizbježne, uključujući starce i djecu, koje bi napadi navodno trebali zaštititi.

Svijet je reagirao pitanjem: ako ne možemo računati na međunarodni zakon, onda moramo pronaći nove načine kako osigurati svoju sigurnost. Zbog toga sve veći broj zemalja nastoji pribaviti oružje za masovno uništenje. Ovo je logika koja se slijedi: “Ako imate bombu, nitko vas neće napadati”. Pričamo o jačanju neproliferacije, dok se ona upravo ruši ovim potezima.

Moramo prestati koristiti jezik sile i vratiti se na put civilizirane diplomacije i političkih rješenja.

Nova prilika sprječavanja vojne akcije pojavila se zadnjih dana. SAD, Rusija i sve članice međunarodne zajednice moraju iskoristiti volju sirijskih vlasti da stave kemijski arsenal pod međunarodnu kontrolu i kasnije ga unište. Sudeći prema izjavama Baracka Obame, SAD vide ovo kao alternativu vojnom napadu.

Pozdravljam predsjednikov interes u nastavljanju dijaloga s Rusijom po pitanju Sirije. Moramo raditi zajedno da bi ova ideja zaživjela, kao što smo se i dogovorili za vrijeme summita G80 u Lough Ernu, Sjevernoj Irskoj, ovog lipnja. Moramo diskusiju vratiti natrag prema pregovorima.

Ako uspijemo izbjeći uporabu sile protiv Sirije, to će poboljšati atmosferu međunarodnih odnosa i ojačati naše međusobno povjerenje. To će biti naš zajednički uspjeh koji će otvoriti vrata prema suradnji i na drugim kritičkim pitanjima.

Moj rad i osobni odnos s Predsjednikom Obamom obilježen je rastućim povjerenjem. Cijenim to. Pomno sam proučio njegovo obraćanje naciji ovog utorka. Ne bih se složio s njegovim izjavama o američkoj izuzetnosti, kada je rekao da je politika SAD-a ono što “Ameriku čini drugačijom, ono što nas čini izuzetnima”. Ekstremno je opasno svom narodu govoriti da je izuzetan, bez obzira kakva bila motivacija. Postoje velike zemlje i male zemlje, bogate zemlje i siromašne zemlje, one s dugom demokratskom tradicijom i one koje tek pronalaze put prema demokraciji. Politike ovih zemalja su različite, ali svi smo mi različiti, no kada pitamo Gospodina za blagoslov, ne smijemo zaboraviti kako nas je Bog sve stvorio jednakima.

The New York Times/advance

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Sabor: Plenković se čudio Bernardićevom nepoznavanju načela diobe vlasti

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić prozvao je u srijedu na saborskom aktualcu premijera Andreja Plenkovića zbog niza afera koje se zadnjih mjeseci povlače po medijima, nazvao ga je kukavicom jer neće raspisati prijevremene izbore te ga je upitao gdje mu je glavni državni odvjetnik, na što mu je prozvani Plenković uzvratio kako su mu teze patetične i netočne, a nepoznavanje temeljenih načela diobe vlasti – zapanjujuće.

“Ove godine smo svjedočili mnogim aferama, u neke od njih su bili upetljani mnogi od vaših najbližih suradnika, tvrdili ste da ne znate, a sve ste znali, u neke ste bili čak i upetljani”, poručio je Bernardić Plenkoviću zamjerajući mu afere Borg, SMS, elitna prostitucija, Uljanik, navodnu kupovinu ruku u Saboru.

“Građani gube povjerenje u institucije, jer se po pitanju procesuiranja odgovornih ništa ne događa. Znate li gdje vam je državni odvjetnik, radi li i dolazi li na posao”, pitao je Bernardić Plenkovića.

Prozvani Plenković mu je uzvratio kako su mu teze netočne i patetične.

“Vi ste svašta nabrojili u tiradama oko, kako navodite, afera i rekli ste da sam ja u njih upleten. Točno, u SMS aferi sam bio i predmet fabriciranja lažnih SMS-ova pa je i to jedan od zadataka policije i državnog odvjetništva da ih otkrije. A što se tiče teze o kupovini mandata ona, ne da je neistinita, nego je i patetična. Ljudi očito duboko nezadovoljni Vašim radom, smjerom i načinom na koji funkcionira SDP odlaze iz te stranke: Mislim da ti ljudi, na način na koji to komuniciraju, odlaze svojom voljom i demonstriraju nezadovoljstvo prema Vama”, poručio mu je Plenković.

Gdje će ti ljudi sa svojim neopozivim mandatom to je, kaže, njihova stvar. “Nitko od tih ljudi nije došao u HDZ”, ustvrdio je.

Bernardiću je također savjetovao da kao šef, još uvijek najveće oporbene stranke, radi na konsolidaciji. “Nama je u interesu da imamo snažnu opoziciju u obliku SDP-a, a ne da imamo rasulo koje gledate Vi i Vaši članovi i koji se reflektira i u rejtingu”, poručio mu je.

Plenković je Bernardića prozvao i zbog nepoznavanja temeljenih načela diobe vlasti koje je, kazao je, zapanjujuće. “Vi pitate mene gdje vam je državni odvjetnik. Kada netko kao čelnik oporbe, netko tko ima mandat od naroda, tako nešto kaže, šalje jako lošu poruku hrvatskoj javnosti, mladima. Možda ste Vi navikli, možda je moj prethodnik iz Vaše vlade percipirao tadašnjeg državnog odvjetnika kao svog. Ja nikog tko ima veze s pravosudnim sustavom ne percipiram kao svog. To su profesionalci koji znaju svoj posao, imaju odgovornost, rade zakonito i profesionalno”, rekao je Plenković.

Pozvao ga je da doprinese kulturi političke rasprave i razumijevanju rada neovisnosti pravosudnih institucija, dok je za glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića rekao kako je iznjedren iz profesionalnog sustava te ga nije ni poznavao dok nije došao na tu funkciju.

“Upravo ste Vi uklonili glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, koji sada hoda s tri tjelohranitelja i postavili gospodina Jelenića”, uzvratio mu je Bernardić.

Opet ga je upitao zašto kupuje ruke u saboru ako je uvjeren u rejting HDZ-a te ga je prozvao da je kukavica i pozvao da raspiše prijevremene izbore.

(Hina)

Plenković: U Klubu HDZ-a nema protivljenja Marakeškom dokumentu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Vlada u Saboru odgovara na 38 pitanja

Objavljeno

na

Objavio

Aktualnim prijepodnevom, tijekom kojeg na 38 zastupničkih pitanja odgovaraju premijer i članovi Vlade, Hrvatski sabor počeo je 10. sjednicu koja će trajati do ustavne stanke 15. prosinca.

Među više od 160 točaka dnevnog reda su državni proračun te zakoni iz paketa porezne i mirovinske reforme. Vlada će Saboru proslijediti i informaciju o Marakeškom sporazumu o zakonitim migracijama, o kojoj će, najavljuje HDZ, raspravljati saborski odbori.

Uoči sjednice Sabora premijer se sastao s koalicijskim partnerima, a sinoć se okupio i Klub zastupnika HDZ-a.

Marta Luc-Polanc (SDP) postavila je pitanje ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću u vezi s kvotama drvne mase koje Hrvatske šume moraju osigurati drvoprerađivačima. Tolušić je kazao da godišnje Hrvatske šume posijeku oko 6 milijuna stabala, posade oko 9,5 milijuna mladica. Uglavnom puno više se posadi, nego posiječe. Smatram da moramo pomagati hrvatsku drvnu industriju.

Tulio Demetlika (IDS) pitao je ministra gospodarstva Darka Horvata u vezi s elektroenergetskom mrežom na području Istarske županije. Investitori koji žele graditi stambene objekte nailaze na barikade. Horvat je rekao da bi to pitanje trebalo biti upućeno ministru Ćoriću čiji je resor energetika. No nastavio je da je Vlada s poreznom reformom gospodarstvo rasteretila s oko 6,5 mlrd. kn.

Gordan Maras (SDP) usmjerio je svoje pitanje premijeru govoreći da postoji simbioza Andreja Plenkovića i Milana Bandića. “To je jedna vrlo tijesna suradnja gdje s jedne strane gradonačelnik Bandić osigurava premijersku poziciju Plenkoviću raznoraznim makinacijama. S druge strane Plenković osigurava štošta Milanu Bandiću. Od jučer smo vidjeli i da mu osigurava i većinu u Skupštini grada Zagreba. Jeste li ponosni na vašeg partnera Milana Bandića i tu simbiozu koja je zagadila hrvatsku političku scenu”, upitao je Maras.

Plenković je kazao: “Poštovani gospodine Maras čini mi se da ste vi malo frustrirani i opterećeni. Vi sada već drugi put zaredom, u dva mjeseca, govorite o jednoj temi na krivom mjestu. Slušao sam neki dan predsjednika Gradske Skupštine gospodina Mikulića koji bi bio sretan da ste vi zastupnik u Gradskoj Skupštini pa da sav ovaj akumulirani napor kada želite nešto reći gradonačelniku Bandiću, kažete onda i izravno. Ne morate govoriti meni, jer drugi put već opterećujete Hrvatski sabor s temom koja se odnosi na Zagreb”, istaknuo je.

“Što se tiče iste aluzije koju je vaš predsjednik stranke maloprije u svom pitanju govorio, ponavljam još jednom: Ljudi od vas odlaze. Ako odlaze od vas, do vas je, a ne do nas. Vi to morate prihvatiti. Meni je to žao. Meni bi bilo drago da možemo igrati neku ozbiljnu utakmicu, neki košarkaški hakl koji može biti “egale”, ali ne može. Sad je 12 razlike, a bit će skoro duplo razlike. To je vaš problem, a ne naš. Znači vi imate problem, a ne mi. Drugi put recite kolegama, zadužite ih što da pitaju gradonačelnika na sjednici Gradske skupštine, a ne Hrvatskog sabora”, kazao je.

Maras je uzvratio: “Pripremite se već sada, i treći put ću to isto pitati, dok ne dobijem odgovor. Vama je to smiješno, ali nije smiješno hrvatskim građanima, kazao je i opet ponovio da se javnim novcem kupuju glasovi. Da vam kažem na što me podsjeća ta simbioza između vas i Milana Bandića – kao na raka samca i moruzgvu. Rak samac se zavuče u kućicu jer su mu leđa otkrivena, vi ste dosta usamljeni u HDZ-u, a Milan Bandić je moruzgva koji hapa okolo sa svojim pipcima i osigurava mu miran život i većinu u Hrvatskom saboru i gradskoj Skupštini”, kazao je među ostalim Maras.

Veljko Kajtazi (NZ) govorio je o stambenom zbrinjavanju Roma. Što će se dogoditi s onima koji su svoje objekte izgradili nakon 2011. godine, upitao je ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara. Prošle i ove godine uložili smo dosta sredstava da riješimo legalizaciju onih građevina koje se nalaze u romskom naselju. Ne smijemo dozvoliti gradnju u onim prostorima gdje nije dozvoljena. Apeliram na sve da se ne može graditi zgrada, ako se nema rješenje o izvedenom stanju. Svjesni smo ekstremizma, ne samo u Hrvatdskoj već i u Europi. Moramo štititi naše nacionalne manjine. Moramo biti osjetljivi prema svima. Siguran sam da ćemo naći rješenje da zaštititimo prostor RH od devastacije, a da pomognemo romskoj zajednici, kazao je.

Davor Bernardić (SDP) kazao je premijeru Andreju Plenkoviću da je ove godine bilo brojnih afera. “U mnogima od njih bili su upetljani neki od vaših najbližih suradnika. Iako ste tvrdili da ništa ne znate, to se kasnije pokazalo da nije istina. Sve ste znali i bili ste dobto informirani. Afera “Borg”, “Hotmail”, “SMS”, “Elitna prostitucija”, “Uljanik” te kupovina ruku i mandata u Saboru. Građani gube povjerenje u institucije ove države. Znate li gdje je vaš glavni državni odvjetnik i dolazi li na posao”, upitao je Bernardić.

“Svašta ste nabrojali u ovim tiradama. Rekli ste da sam ja upleten u njih. U “SMS” aferi ja sam bio i predmet fabriciranja lažnih SMS-ova, pa je i to jedan od zadataka policije i državnog odvjetništva da ih otkrije. Što se tiče vaše teze o kupovini mandata, ona ne da nije istinita nego je patetična. Ljudi iz ovog dijela sabornice”, kazao je Plenković i pokazao na mjesta gdje sjedi oporba, očito duboko nezadovoljni vašim radom odlaze iz vaše stranke. “Mislim da ti ljudi odlaze svojom voljom i demonstriraju nezadovoljstvo prema vama. Odabir, gdje će ti ljudi sa svojim neopozivim mandatom, to je njihova stvar. Nitko od tih ljudi nije došao u HDZ. Iskreno bih vam savjetovao da radite malo na konsolidaciji. Nama je u interesu da imamo snažnu opoziciju u obliku SDP-a, a ne da imamo jedno rasulo koje se reflektira i u rejting. Vaše između redaka nepoznavanje temeljnih načela diobe vlasti je zapanjujuće”, kazao je Plenković i pritom podsjetio na Bernardićevo pitanje o državnom odvjetniku.

Bernardić je zahvalio na odgovoru i kazao među ostalim: “Morat ću vas podsjetiti da ste upravo vi uklonili glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana koji sada hoda s tri tjelohranitelja i postavili novog glavnog državnog odvjetnika”.

Tomislav Klarić (HDZ) upitao je ministra turizma Garija Cappellija o rezultatima protekle turističke sezone. Ministar je napomenuo da nije turizam samo srpanj i kolovoz, već je zadnjih nekoliko godina jaka i predsezona i posezona. Trenutačno brojimo oko 6% više turista i oko 4% više noćenja. Ostvarit ćemo do kraja godine oko 106 milijuna noćenja i preko 19,5 milijuna dolazaka turista. To pokazuje da hrvatski turizam ima drugačiji tijek i da se proteže kroz cijelu godinu. Kontinentalni turizam jači je za 11% u odnosu na prije. Nijedna županija nema turistički pad. Ukupan prihod bit će oko 12 milijardi eura. To je povećanje oko 10% u odnosu na lani. Osim toga rastu i investicije,  dodao je među ostalim.

Grozdana Perić (HDZ) zamolila je ministra uprave Lovru Kuščevića, da na polovici mandata, dade presjek dosad napravljenog na području javne uprave, ali i ono što se planira napraviti. Ministar je rekao da je prioritet ove Vlade povlačenje EU sredstava. Ministarstvo uprave nije investicijsko ministarstvo, ali ono ima projekata za koje može povući sredstva iz EU. Moram konstatirati da dolaskom mene na čelo ministarstva nismo imali nijedan projekt koji se naslanjao na EU fondove, a sada ih imamo 14. Ugovorili smo projekt kvalitete u javnoj upravi koji vrijedi 45 milijuna kuna. U tijeku su tenderi za dobivanje izvođača, kazao je među ostalim ministar Kuščević te nabrajao još nekoliko ugovorenih projekata.

Milorad Pupovac (SDSS) upitao je ministricu regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijelu Žalac za iskoristivost europskih fondova za pet ratom stradalih gradova (B.Manastir, općina Darda, Petrinja, Benkovac, Knin, Vukovar). Ona je kazala da se sa svakim gradom, odnosno općinom, definiralo na koji način se mogu ta sredstva što prije do krajnjih korisnika što prije usmjeriti. Spomenula je da će se u obzir uzeti i još 10 novih gradova s ratom pogođenih područja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari