Pratite nas

Iz Svijeta

VLADIMIR PUTIN: Ako priznate da je Krim Rusija, Kosovo nije Srbija

Objavljeno

na

Vladimir Putin u intervjuu američkom časopisu Bloomberg.

Zapad ne želi priznati volju naroda na Krimu, kao što to čini u slučaju Kosova. Kad je riječ o Krimu, ne primjećuju se volja naroda koji živi na Krimu, gdje je 70 posto etničkih Rusa, a ostali govore ruski kao materinji jezik, da se pridruži Rusiji.

Jednostavno ne žele to vidjeti. Na Kosovu možete uzeti u obzir volju naroda, ali ne i ovdje. Ništa se ne može činiti protiv volje naroda, ali neki od ruskih partnera izgleda da to ne razumiju – rekao je Putin u intervjuu koji je uzbunio Srbiju.

Ta izjava u Srbiji je shvaćena kao izjednačavanje statusa Kosova i Krima, ali i surovi pokušaj obrane ruskih interesa u svijetu po cijenu da međunarodna zajednica s Kosovom radi što želi.

Putin brani načelo koje se tiče ruske politike i interesa Moskve, a ova izjava je ponuda za nagodbu oko statusa Kosova. Ona doslovno kaže: “Ako vi nama priznate Krim, imat ćete odriješene ruke da s Kosovom radite što želite”, rekao je za Blic srbijanski politički analitičar Dušan Janjić, prenosi večernji list

Kaže Janjić da je samo pitanje vremena kada će Rusija deblokirati pitanje Kosova u UN-u i koliko će i kako taj postupak naplatiti od Zapada.

Srbijanski diplomat Ninoslav Stojadinović smatra da je izjava Putina možda trenutak istine te kako će se Srbija kad-tad morati suočiti s realnošću da se mora opredijeliti i u vezi s poglavljem 35 i u vezi sa sankcijama Rusiji, a da onda neće biti ni podrške oko Kosova, ali ni oko Republike Srpske.

Iako i Kosovo i Krim imaju sličan put, treba znati i kako Krim ima neusporedivo veću važnost za Rusiju od Kosova. Naime, na tome poluotoku u Crnom moru stacionirana je i moćna ruska crnomorska flota koja želi ponovno postati bitan vojni faktor u svijetu, pri čemu joj jedino izlaz na Crno more to omogućuje.

Usto, ova Putinova izjava dolazi i u vrijeme kada cijeli svijet pokušava riješiti pitanjerata u Siriji. Rusija i SAD upravo su postigli kompromis i dogovorili primirje u Siriji, gdje će trebati nešto i žrtvovati kako bi se nešto dobilo. Srbi strahuju da bi Rusija mogla žrtvovati “srpsko Kosovo”.

U vezi s budućnosti Kosova, ministar za EU u njemačkom ministarstvu vanjskih poslovaMichael Roth u razgovoru za srbijanski Blic jasno je jučer poručio da Srbija neće ući u EU prije nego što normalizira odnose s Kosovom.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Erdogan: Jeruzalem je naša crvena linija

Objavljeno

na

Objavio

Foto: REUTERS

Čelnici muslimanskih zemalja koji su se okupili na summitu u Istanbulu priznali su u srijedu palestinsku državu i Istočni Jeruzalem za njezin glavni grad, objavila je turska agencija Anadolija.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Haaški sud pustio Simatovića na privremenu slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Simatović će na privremenoj slobodi u Srbiji ostati do 19. siječnja.

Međunarodni sud u Haagu pustio je na privremenu slobodu bivšeg operativca Službe državne sigornosti Srbije Franka Simatovića-Frenkija, kome sudi po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. godine.

Kako je danas priopćio taj sud, Simatović će na privremenoj slobodi u Srbiji ostati do 19. siječnja.  Iz odluke suca, s koje je danas skinuta oznaka povjerljivosti, proizlazi da je Simatović pušten iz pritvora u Sheveningenu (Scheweningen) 8. prosinca, prenosi Beta.

U ponovljenom haaškom procesu Simatoviću i prvooptuženom Jovici Stanišiću, bivšem šefu SDB Srbije, danas je nastupila pauza zbog Božića i Nove godine. Suđenje će, kako se očekuje, biti nastavljeno u trećem tjednu siječnja. Tužitelji su danas zatražili da proces Stanišiću i Simatoviću tada bude ubrzan dodavanjem još jednog radnog dana.

Zbog bolesti prvooptuženog Stanišića, suđenje se, od početka u lipnju do sada, odvijalo tri dana tjedno po tri sata. Budući da je, po odluci suda, Stanišić na privremenoj slobodi u Srbiji od kraja lipnja, tužitelji zahtjevaju da u siječnju broj radnih dana i radnih sati svakog dana bude povećan na četiri. U podnesku raspravnom veću predsjedatelja Burtona Halla, tužitelji ocjenjuju da je dosadašnji raspored rada “neefikasan” i da “nepotrebno produžava proces”.

Od početka ponovljenog suđenja Stanišiću i Simatoviću, 13. lipnja, tužitelji su pred raspravno vijeće, na javnim sjednicama, izveli dvadesetak svjedoka, većinom o zločinima u Hrvatskoj.

Po optužnici, ta zlodjela počinile su formacije pod kontrolom SDB Srbije, odnosno Stanišića i Simatovića, poput Crvenih beretki i Srpske dobrovoljačke garde koju je vodio Željko Ražnatović-Arkan. Stanišića (67), koji je od 1992. bio šef SDB Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića (67) optužnica tereti za progon, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. U četiri točke optuženi su za zločine protiv čovječnosti, a po petoj za kršenje zakona i običaja ratovanja.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari