Pratite nas

Iz Svijeta

Rusija nije dosegnula vrhunac epidemije no planira ukidanje restrikcija

Objavljeno

na

Predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u utorak da epidemija koronavirusa još nije dosegnula vrhunac u Rusiji no dodao je da ipak razmišlja o postupnom ukidanju karantene od 12. svibnja.

“Stanje je i dalje teško. Stručnjaci i znanstvenici s kojima smo neprekidno u vezi radi provjere naših planova i mjera, kažu da vrhunac još nije dosegnut”, rekao je Putin na sastanku s guvernerima koji je prenosila televizija.

Rusija već tjednima bilježi tisuće novooboljelih na dan, pa je u utorak ukupan broj zaraženih bio 93.558 a umrlih 867, većina u Moskvi.

Vladimir Putin je uz to produljio svibanjske praznike u Rusiji do 11. svibnja. Zadužio je vladu da pripremi plan postupnog ukidanja karantene od 12. svibnja.

Ukidanje karantene razlikovat će se od pokrajine do pokrajine i provodit će se “ovisno o trenutačnom epidemiološkom stanju i o njegovoj stabilnosti”, dodao je.

Putin je usto naredio pripremu novih “izvanrednih” mjera radi pomoći gospodarstvu i stanovništvu.

Ruski predsjednik je početkom travnja proglasio taj mjesec neradnim i plaćenim ne bi li potaknuo građane da ostanu kod kuće. Unatoč pomoći poduzetnicima, napose smanjenju poreza i olakšicama u otplati kredita, mnoga poduzeća možda neće preživjeti ovu krizu.

Rusija je, rekao je Putin, uspjela povećati svoje proizvodne kapacitete pa će od svibnja moći proizvoditi 2500 respiratora i 8,5 milijuna zaštitnih maski na mjesec. Proizvodnja testova za otkrivanje koronavirusa povećala se devet puta i sada ih se proizvede 150.000 na dan, dodao je.

Ruski predsjednik je ipak priznao da i dalje nedostaje zaštitne opreme i naredio vladi da poduzme dodatne mjere za povećanje proizvodnje. (Hina)

Donald Trump i Putin objavili zajedničko priopćenje o suradnji u Drugom svjetskom ratu

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari