Pratite nas

Iz Svijeta

Rusija nije dosegnula vrhunac epidemije no planira ukidanje restrikcija

Objavljeno

na

Predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u utorak da epidemija koronavirusa još nije dosegnula vrhunac u Rusiji no dodao je da ipak razmišlja o postupnom ukidanju karantene od 12. svibnja.

“Stanje je i dalje teško. Stručnjaci i znanstvenici s kojima smo neprekidno u vezi radi provjere naših planova i mjera, kažu da vrhunac još nije dosegnut”, rekao je Putin na sastanku s guvernerima koji je prenosila televizija.

Rusija već tjednima bilježi tisuće novooboljelih na dan, pa je u utorak ukupan broj zaraženih bio 93.558 a umrlih 867, većina u Moskvi.

Vladimir Putin je uz to produljio svibanjske praznike u Rusiji do 11. svibnja. Zadužio je vladu da pripremi plan postupnog ukidanja karantene od 12. svibnja.

Ukidanje karantene razlikovat će se od pokrajine do pokrajine i provodit će se “ovisno o trenutačnom epidemiološkom stanju i o njegovoj stabilnosti”, dodao je.

Putin je usto naredio pripremu novih “izvanrednih” mjera radi pomoći gospodarstvu i stanovništvu.

Ruski predsjednik je početkom travnja proglasio taj mjesec neradnim i plaćenim ne bi li potaknuo građane da ostanu kod kuće. Unatoč pomoći poduzetnicima, napose smanjenju poreza i olakšicama u otplati kredita, mnoga poduzeća možda neće preživjeti ovu krizu.

Rusija je, rekao je Putin, uspjela povećati svoje proizvodne kapacitete pa će od svibnja moći proizvoditi 2500 respiratora i 8,5 milijuna zaštitnih maski na mjesec. Proizvodnja testova za otkrivanje koronavirusa povećala se devet puta i sada ih se proizvede 150.000 na dan, dodao je.

Ruski predsjednik je ipak priznao da i dalje nedostaje zaštitne opreme i naredio vladi da poduzme dodatne mjere za povećanje proizvodnje. (Hina)

Donald Trump i Putin objavili zajedničko priopćenje o suradnji u Drugom svjetskom ratu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Donald Trump pozvao na povlačenje američkih trupa iz Afganistana

Objavljeno

na

Objavio

Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izjavio je u srijedu da njegova zemlja, nakon 19 godina, ne bi više trebala biti policija u Afganistanu, pozivajući na povlačenje američkih trupa, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U Afganistanu djelujemo kao policijska snaga, a ne borbena snaga kakva jesmo. Nakon 19 godina, vrijeme je da oni sami održavaju red u vlastitoj državi“, objavio je Trump na Twitteru.

Napomenuo je da će Washington i dalje pomno nadzirati situaciju u Afganistanu, ali bez vojnog prisustva, najavljujući snažan povratak u tu zemlju u slučaju potrebe.

Donald Trump prijeti reguliranjem ili zatvaranjem društvenih mreža

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump prijeti reguliranjem ili zatvaranjem društvenih mreža

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je zaprijetio dodatnim reguliranjem ili zatvaranjem društvenih mreža, dan nakon što je Twitter prvi put upozorio da korisnici provjere činjenice iz nekih njegovih tvitova.

Trump je, ne podastrijevši dokaze, u nekoliko ranojutarnjih postova ponovio svoje optužbe za političku pristranost tehnoloških platformi rekavši: “Republikanci osjećaju da platforme društvenih medija posve utišavaju glasove konzervativaca”.

“Snažno ćemo ih regulirati ili zatvoriti, prije nego što ikada dopustimo da se to dogodi”.

Dodao je: “Počnite se pošteno ponašati, ODMAH!!!”

Twitter je u utorak po prvi puta pozvao korisnike da provjere podatke u tvitovima koje objavljuje američki predsjednik Donald Trump, upozorivši da su se njegove tvrdnje vezane uz dopisno glasovanje pokazale neistinitima.

Američki predsjednik odmah je u tvitu odgovorio Twitteru ustvrdivši da se ta tvrtka miješa u američke predsjedničke izbore. “Twitter u potpunosti guši SLOBODU GOVORA, i ja, kao predsjednik, neću to dopustiti!”, napisao je Trump.

Plavim uskličnikom upozorava se korisnike da “provjere činjenice o dopisnom glasovanju” te ih se usmjerava na stranicu s novinskim člancima i informacijama koje je o Trumpovim tvrdnjama saznao Twitterov tim za provjeravanje činjenica.

“Trump iznosi neutemeljenu tvrdnju da će dopisno glasovanje dovesti do izbornih zlouporaba”, jedan je od naslova na vrhu stranice.

Američki predsjednik, koji ima 80 milijuna pratitelja na Twitteru, u svojim je tvitovima ranije tijekom dana ustvrdio da bi dopisno glasovanje bilo “u značajnoj mjeri nepošteno” te da bi rezultiralo “namještenim izborima”.

Twitter je potvrdio kako je to prvi puta da je primijenjeno pravilo posebnog obilježavanja na tvitu predsjednika SAD-a od kad je ranije ovaj mjesec uvedena nova politika tvrtke vezana uz objavljivanje “obmanjujućih informacija”. (Hina)

Twitter prvi puta označio Trumpov tvit zbog ‘obmanjujućih’ informacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari