Pratite nas

Iz Svijeta

VLADIMIR PUTIN​: SAD i NATO su prijetnja ruskoj nacionalnoj sigurnosti

Objavljeno

na

Prema novoj sigurnosnoj procjeni Rusije, Sjedinjene Američke Države visoko su navedene kao jedna od prijetnji sigurnosti zemlje.

[ad id=”68099″]

Dokument o strategiji ruske sigurnosti na staru godinu potpisao je ruski predsjednik Vladimir Putin i u njemu su “Sjedinjene Države sa svojim saveznicima i željom za dominacijom u svjetskim odnosima” navedeni kao prijetnja Rusiji i njenoj siguirnosti. Širenje NATO saveza i otvaranje američkih vojnih postrojenja u susjednim državama ruski organi također smatraju prijetnjom.

U ranijim procjenama niti nato niti SAD nisu bili navedeni kao prijetnja što dokazuje koliko su narušeni odnosi između dviju sila.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Šarec ponovio potporu ideji gradnje nuklearke Krško 2

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski premijer Marjan Šarec u ponedjeljak je u razgovoru za Slovensku televiziju ponovio da smatra važnim da se Slovenija odluči za gradnju novog bloka nuklearke u Krškom, što je prije dva tjedna izjavio prilikom posjeta toj nuklearki.

Slovenija iz Krškoga dobiva 40 posto električne energije u ukupnoj bilanci, potrošnja struje će se u budućnosti povećavati, a trebamo i samodostatnost u opskrbi strujom za budući razvitak, kazao je Šarec u razgovoru za nacionalni tv servis, povodom prve godišnjice mandata njegove vlade.

Kao dodatan razlog zašto zagovara nuklearnu energiju protiv koje su ekološke udruge, pojasnio je da je to jedini način da Slovenija ispuni postavljene ciljeve na području smanjivanja stakleničkih plinova, nakon što se zatvore ekološki neadekvatne termocentrale.

Za gradnju drugog bloka nuklearke u Krškom “zanimaju se Amerikanci, Rusi, ali i drugi”, kazao je Šarec koji je prošlog tjedna tu temu otvorio i u razgovoru s ruskim premijerom Dimitrijem Medvedevom, prilikom službenog posjeta Moskvi.

Šarec je ocijenio da bi do konačne odluke o gradnji nuklearke, nakon koje bi se raspisao međunarodni tender moglo proći i do desetak godina, ali da je već sada o tome potrebno razmišljati i donositi rješenja.

Nuklearka Krško ima dozvolu za rad do 2023. godine, kada isječe 40 godina od početka njenog djelovanja, ali i mogućnost produženja licence za rad od dva puta po deset godina, što znači da bi prestala raditi 2043. godine, a do tada bi se u Krškom postavio drugi blok.

Energetski stručnjaci među ostalim upozoravaju da bi Slovenija unaprijed morala osigurati obrazovanje 400 do 500 inženjera specijaliziranih za rad u nuklearki, te osigurati skladištenje radioaktivnih elemenata “stare” nuklearke nakon njene dekomisije.
Šarec vodi petočlanu koaliciju ljevice i centra, formiranu nakon što relativni pobjednik lanjskih izbora, predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša nije uspio osigurati koalicijske partnere za desnu vladu.

Šarecova vlada formalno je manjinska, ali joj većinu u parlamentu putem posebnog partnerskog ugovora osigurava Ljevica (L), stranka koju po programu i ciljevima uspoređuju s grčkom Syrizom.

U razgovoru za Slovensku televiziju Šarec je komentirao najave Ljevice (L) da će glasovati protiv državnog proračuna za iduću godinu jer Šarec ne pristaje na hitno ukidanje dodatnog zdravstvenog osiguranja, što bi moglo izazvati pad vlade ili političko preslagivanje vlade, sporazumom s nekom od stranaka desnice.

Šarec je – aludirajući na Ljevicu – kazao da su lideri Syrize svojedobno najavljivali radikalne društvene promjene, ali da su sve što su postigli zapravo učinili to da su desnicu u Grčkoj opet doveli na vlast i pozvao na realno sagledavanje političke situacije Slovenije u sadašnjem trenutku.

Šarec je dodao da za razliku od svog prethodnika na mjestu premijera Mire Cerara koji je u 90-članom parlamentu sa svojom strankom imao 36 zastupničkih mjesta, njegova stranka u sadašnjem parlamentu ima samo 23 zastupnika, te da je u koaliciji pet stranaka s jednim izvankoalicijskim partnerom teško donositi brze odluke, onako kako neki očekuju, te da je naslijedio dosta problema i od ranijih vlada koje su djelovale u vrijeme konjukture, dok se sada unatoč dobrim ekonomskim rezultatima Slovenije očekuje smirivanje rasta.

U vezi najava kresanja potrošnje po ministarstvima za jedan posto, zbog novih najava o znatnom smanjenju rasta BDP-a u idućoj godini, Šarec je kazao da neće biti linearnog smanjenja sredstava po svim ministarstvima, te da će se zalagati da zbog ilegalnih migracija i drugih ugroza sva potrebna sredstva dobiju ministarstvu unutarnjih poslova i ministarstvo obrane. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

SAD satelitskim snimkama okrivljuje Iran za napade na naftna postrojenja

Objavljeno

na

Objavio

Sjedinjene Države objavile su satelitske snimke i pozivaju se na obavještajne informacije koje, kako tvrde, podupiru njihove optužbe da je Iran odgovoran za napade na važna saudijska naftna postrojenja, prenosi u ponedjeljak BBC.

Napadi dronovima na dva postrojenja saudijske naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i znatno smanjenje proizvodnje, a odgovornost za napade preuzeli su jemenski pobunjenici Huti. Iran niječe da je odgovoran.

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je sugerirao da je SAD spreman na odmazdu za te napade.

Neimenovani američki dužnosnici kazali su za američke i međunarodne medije da smjer iz kojeg su napadi izvedeni i njihovi razmjeri dovode u pitanje upletenost Hutija.

Napadi su smanjili globalnu opskrbu naftom za 5 posto, a cijene nafte su porasle za više od 10 posto.

Saudijska Arabija proizvodi oko 10 milijuna barela nafte na dan, a zbog napada je smanjila proizvodnju za 5,7 milijuna barela na dan, kazali su neimenovani izvori za CNN u subotu. Dnevno izvozi preko 7 milijuna barela nafte.

Što tvrdi SAD?

Američki državni tajnik Mike Pompeo okrivio je tijekom vikenda za napade Iran, ne iznijevši nikakve dokaze kojima bi to podupro, pa je Teheran optužio Washington da obmanjuje javnost.

Američki predsjednik Donald Trump u nedjeljnim objavama na Twitteru nije izravno optužio Iran, ali je sugerirao da je moguća vojna akcija kada počinitelj bude poznat.

Neimenovani američki dužnosnik kazao je da su mete pogođene na 19 mjesta i da su napadi došli iz smjera zapad-sjeverozapad, što ne odgovara poziciji teritorija u Jemenu koji drže Huti, koji se nalazi jugozapadno od saudijskih naftnih postrojenja.

Dužnosnici su kazali da bi to moglo sugerirati da su napadi izvedeni iz sjevernog dijela Zaljeva, Irana ili Iraka.

Irak je zanijekao da su napadi izvedeni s njegova teritorija.

Pompeo je u ponedjeljak kazao iračkom premijeru Abdelu Abdulu Mahdiju da SAD posjeduje informacije koje potvrđuju da Irak nije odgovoran, prenosi Reuters.

“Američki državni tajnik sa svoje je strane rekao da informacija koju posjeduju potvrđuje tvrdnju vlade da irački teritorij nije bio korišten za izvođenje tog napada”, priopćio je Mahdijev ured nakon telefonskog razgovora dvojice dužnosnika.

Dužnosnici koje citira The New York Times kazali su da su možda korišteni dronovi i krstareći projektili, ali nisu svi pogodili mete u saudijskim postrojenjima.

ABC je citirao visokog američkog dužnosnika koji je kazao da je Trump jako dobro svjestan da je odgovoran Iran. Kina i EU pozvali su na suzdržanost.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da još nije jasno tko je odgovoran za te napade, ocijenivši ih “obijesnim kršenjem međunarodnog prava”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari