Connect with us

Događaji

Vladimir Šeks: hrvatski istok bio centar agresije i oružane pobune protiv Hrvatske

Objavljeno

-

Dvodnevni stručni skup “Domovinski rat i njegovi društveno-ekonomski odrazi na razvoj hrvatskog istoka” počeo je u srijedu u Rektoratu osječkoga Sveučilišta, pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

[ad id=”68099″]

Skup će okupiti 53 znanstvenika, iz Hrvatske i inozemstva, a bit će predstavljeno ukupno 37 izlaganja, a održava se u organizaciji Instituta “Ivo Pilar”, Odjela za kulturologiju osječkoga Sveučilišta, mostarskog Filozofskog fakulteta i osječkog ogranka Matice hrvatske.

Savjetnik predsjednice za ustavno-pravna pitanja Vladimir Šeks napomenuo je kako je hrvatski istok bio centar agresije i oružane pobune protiv Hrvatske, a ovdje je ostvarena i pobjeda te slomljen plan Memoranduma Srpske akademije nauka “za komadanje i amputaciju Hrvatske na liniji Virovitica-Karlovac-Ogulin-Karlobag”.

Istaknuo je kako je posebnu ulogu u agresiji na Hrvatsku imala tadašnja jugoslavenska vojno-kontraobaviještajna služba (KOS) te srbijanske i jugoslavenske službe sigurnosti, čija je zadaća bila specijalni rat na istoku Hrvatske, gdje su imale najintenzivnije aktivnosti u organiziranju diverzija, sabotaža te vođenju psihološko-propagandnog rata. Cilj takvih aktivnosti, dodao je, bio je demoralizirati građane kako bi se Hrvatska predala.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić podsjetio je kako je Domovinski rat ostavio značajne posljedice na gospodarstvo pet slavonskih županija, ne samo po pitanju izravnih ratnih šteta, već i zbog očitog gubitka nekadašnjih tržišta, pa je, uz kasniju pretvorbu i privatizaciju, sve to rezultiralo zatvaranjem tvrtki i gubitkom radnih mjesta.

Na skupu će se, uz ostalo, govoriti o dubokim socio-ekonomskim neravnotežama, kao preprekama gospodarskom razvoju istoka Hrvatske, ustavno-pravnom pogledu na razdvajanje Hrvatske od bivše SFRJ, utjecaju Domovinskog rata te vojno-redarstvenih akcija “Bljesak” i “Ouja” na današnju političku kartu BiH, zločinima u srpskim logorima te pravosudnoj slici Domovinskog rata na hrvatskom istoku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari