Connect with us

Pregled

Vladimir Šeks: Neće Haški sud pisati povijest. Ovo nije kraj

Objavljeno

-

Bivši predsjednik Hrvatskog sabora i pročelnik Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je u četvrtak kako je general Slobodan Praljak svojim “moralnim činom pokazao svu apsurdnost i besmislenost jedne nerazumne presude Haškoga suda”, koji je jučerašnjom odlukom doživio sramotan kraj, a da Vlada priprema političke i pravne mehanizme, kojima će se pokušati oboriti bitni dijelovi jučerašnje presude.

Na predstavljanju svoje knjige “Državni udar” 1. i 2. Šeks je u Osijeku kazao kako je tema ove knjige obrana prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i njegove politike prema BiH, upozorivši kako su jučerašnjom presudom u Haagu u udruženi zločinački pothvat uključeni ne samo predsjednik Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak, načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko, već i RH, koja je, po mišljenju toga Suda, djelovala u okviru zločinačkog poduhvata.

Ova je knjiga obrana hrvatske državne politike 90-ih godina i pokazuje da nije postojao nikakav udruženi zločinački pothvat, da je Hrvatska republika Herceg-Bosna bila legalna i legitimna institucija, koja je bila štit obrane hrvatskog naroda.

Ova knjiga predstavlja i osudu svih onih koji su doprinijeli pribijanju Hrvatske na stup srama, u prvom redu bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je jedan od najodgovornijih za donošenje ovakve presude, a na posredan način, odgovoran je i za smrt generala Praljka, ustvrdio je Šeks

Ističe kako su u knjizi predstavljena razna stajališta brojnih povjesničara, političara i državnika, koja svjedoče da su argumenti Haškoga suda krajnje nevjerodostojni i neuvjerljivi.

“Ovo je kraj Haškoga suda, ali jedan sramotan kraj”, poručio je Šeks.

Govoreći o mehanizmima koji su Vladi na raspolaganju u pokušaju osporavanja jučerašnje presude, Šeks ističe kako su Vladi na raspolaganju mehanizmi pravne i političke naravi, kojima će se pokušati oboriti bitni dijelovi jučerašnje presude, posebice dio kojim je hrvatski državni vrh iz 90-ih godina prokazan kao dio udruženog zločinačkog pothvata. “To se mora nastojati oboriti svim silama. Neće Haški sud pisati povijest. Ne treba smetnuti s uma da ovo nije kraj”, istaknuo je Šeks. (Hina)

Zdravko Tomac: Hrvatska zbog Praljka treba suditi Mesiću i Pusić za veleizdaju!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari