Connect with us

Vijesti

Vladimir Šeks: Poraženi su svi osporavatelji hrvatske države

Objavljeno

-

Doajen hrvatske politike Vladimir Šeks okupio je na predstavljanju svojih memoara respektabilan broj uglednika iz javnog i političkog života koji se rijetko viđa u ovakvim prigodama. U prepunom atriju muzeja “Mimara” okupili su se brojni Šeksovi suputnici iz vremena stvaranja hrvatske države, među kojima su bila dva premijera i mnogi ministri, potom jako izaslanstvo HDZ-a predvođeno Milijanom Brkićem, predsjednik Sabora Josip Leko, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec i brojni drugi. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović također je došla podržati svoga savjetnika.

[ad id=”68099″]

Govoreći u ime nakladnika Večernjeg lista, glavni urednik Dražen Klarić istaknuo je da je Šeksova knjiga nezaobilazno štivo za sve koji žele proučavati ključne godine nastanka hrvatske države. Urednik knjige Zdravko Milinović govorio je o suradnji s Vladimirom Šeksom te izrazio želju da će se plodna suradnja nastaviti.

Imao sam priliku vidjeti, doduše s pristojne udaljenosti, duboke Šeksove ormare u kojima su uredno posložene stotine, vjerojatno tisuće bilježaka i dokumenata koje je on desetljećima pažljivo skupljao – rekao je Milinović.

Dr. Ivica Miškulin s Hrvatskog katoličkog sveučilišta smatra da Šeksovi memoari predstavljaju prvorazredni povijesni izvor jer se u njima tematiziraju brojne odluke koje su dovele Hrvatsku do položaja samostalne države. Šeks u knjizi odgovara na brojne optužbe da je bio šef “urotničke skupine” koja je htjela svrgnuti Franju Tuđmana.

Šeks u svojim sjećanjima demantira optužbe o “uroti” i argumentirano obrazlaže kako je riječ o neželjenom utjecaju na Tuđmana koji je ponajviše potaknut rovarenjem njegovih unutarstranačkih protivnika i, čini se, uspješnom obavještajnom operacijom Beograda – rekao je Miškulin dodajući da neke grupacije u hrvatskom političkom životu nikad nisu do kraja prekinule s jugoslavenskim komunističkim iluzijama. U odnosu na druge memoariste, nastavio je Miškulin, Šeksov “politički obračun” korektan je i utemeljen pa ga stoga treba svrstati u rijetke primjere ovakve literature kod nas.

Predsjednik Akademije pravnih znanosti dr. Željko Horvatić naglasio je da se Šeksova knjiga razlikuje od mnogobrojnih memoara preplavljenih subjektivnim interpretacijama objektivnih činjenica. Upozorio je sve buduće čitatelje da ne izvlače citate izvan konteksta te da ih tako ne zloupotrebljavaju.

Ministar vanjskih poslova iz 1991. godine Davorin Rudolf prisjetio se vremena kada je Hrvatska na čelu s Franjom Tuđmanom pokrenula pitanje svoje neovisnosti te naglasio važnost Šeksovih memoara.

Bez ove knjige ne može se pisati povijest Hrvatske – rekao je Rudolf.

Vidno ganut riječima promotora i velikim brojem ljudi koji su došli na promociju, Vladimir Šeks nije govorio o svom djelu jer smatra da pisac sve treba reći u knjizi. Zato je svoj kratki govor uglavnom posvetio prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu kojeg je nazvao vizionarom i strategom najzaslužnijim za stvaranje hrvatske države.

Bilo je jako puno protivnika hrvatske države koji su poraženi. Jednako tako su poraženi i svi osporavatelji Franje Tuđmana koji će biti upamćeni u enciklopedijama beščašća – zaključio je Šeks.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari