Connect with us

Politika

Šeks tužio Hrvatsku sudu u Strasbourgu zbog Tuđmanovih dokumenata

Objavljeno

-

Političar Vladimir Šeks potvrdio je u ponedjeljak da je Hrvatsku tužio Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu jer mu nije dozvoljen pristup dokumentima predsjednika Franje Tuđmana, poručivši da je u nacionalnom interesu da se to razdoblje moderne povijesti razotkrije, a ne da se skriva.

Riječ je o dokumentima iz arhiva Ureda predsjednika RH koje je Šeks zatražio u vrijeme bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Pristup dijelu dokumenata nije mu odobren uz obrazloženje da je riječ o tajni, a tu su odluku kasnije potvrdili Upravni i Ustavi sud.

U izjavi Hini Šeks je kazao da su Upravni i Ustavni sud “iz nekih čudnih razloga potpuno pogrešno utvrdili da bi objavljivanje transkripata predsjednika Tuđmana ugrozilo nacionalnu sigurnost” i štetilo nacionalnim interesima pa mu jedno preostaje to pitanje riješiti na europskoj razini.

Precizirao je da se radi o 29 transkripata razgovora predsjednika Tuđmana s različitim državnicima ili političarima iz 1992. i 1993. godine za koje mu je uskraćeno da ih dobije na uvid, a koji su mu potrebni za memoare.

“Dobio sam na stotine i stotine takvih dokumenata koje sam legalno koristio u svom znanstvenom i stručnom radu i oni su objavljeni, a za ove iz nekih čudnih razloga, meni neobjašnjivih, rečeno je da u tih 29 transkripata, poput razgovora predsjednika Tuđmana s vodstvom HDZ-a Brodsko-posavske županije ili sa zajednicom prognanika, da bi to ugrozilo nacionalnu sigurnost, sada odnosno prije godinu, dvije dana”, rekao je Šeks.

Ustvrdio je da su sudske instance donijele odluku arbitrarno i neutemeljeno na zakonu te da su napravili pogrešku kad su tu dokumentaciju zatvorili za javnost.

Kaže da ne može dokučiti zbog čega mu je uskraćena dokumentacija i da je to izvan racionalnog diskursa jer je u najvećem interesu hrvatske države da se taj dio razdoblja hrvatske moderne povijesti potpuno razotkrije, a ne da se skriva.

“Mi nemamo razloga ničim se stidjeti borbe hrvatskog naroda za hrvatsku državu i zamagljivanje samo otvara put onima koji krivotvore hrvatsku borbu za državnost, slobodu i suverenost”, zaključio je Šeks.

Njegova odvjetnica Višnja Drenški Lasan izjavila je da je Šeks podnio aplikaciju Europskom sudu za ljudska prava koji ju je razmotrio i napravio izvod iz činjenica te odredio da pravna zastupnica Republike Hrvatske treba odgovoriti najkasnije do 20. svibnja ove godine.

“Nakon odgovora obrane tuženika slijedi naše mišljenje, a potom će o spisu dalje odlučivati vijeće od šest sudaca koji će donijeti presudu”, kazala je odvjetnica pojašnjavajući praksu suda u Starsbourgu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari