Connect with us

‘Vladina odluka o o uvođenju novih udžbenika je sramotna. Pogoduju nakladnicima!’

Published

on

”Odluka Ministarstva obrazovanja i sporta o uvođenju novih udžbenika s obzirom na gospodarsku i financijsku situaciju u kojoj imamo 315.000 osoba s blokiranim bankovnim računima i oko 300.000 nezaposlenih nije nikako opravdana, a donesena je najvjerojatnije da bi se pogodovalo nakladnicima kojima ne odgovara da se knjige mogu donirati i nasljeđivati”, navodi Petrov.

bozo petrovNa Facebooku je gradonačelnik Metkovića Božo Petrov oštro kritizirao Vladu. Njegov komentar pročitajte u cijelosti.

Odluka Ministarstva obrazovanja o uvođenju novih udžbenika je sramotna. Svjesni smo financijske situacije u kojoj se nalaze roditelji naših osnovaca i srednjoškolaca, kao i opterećenja koje im predstavlja kupnja novih udžbenika, posebno u onim obiteljima gdje ima više djece. 

Odluka Ministarstva obrazovanja i sporta o uvođenju novih udžbenika s obzirom na gospodarsku i financijsku situaciju u kojoj imamo 315.000 osoba s blokiranim bankovnim računima i oko 300.000 nezaposlenih nije nikako opravdana, a donesena je najvjerojatnije da bi se pogodovalo nakladnicima kojima ne odgovara da se knjige mogu donirati i nasljeđivati.

Kada je Ministarstvo već donijelo ovakvu sramotnu odluku, trebalo je samo isfinancirati nove udžbenike barem osnovnoškolcima jer čl. 66 Ustava kaže da bi osnovnoškolsko obrazovanje trebalo biti besplatno i svima dostupno. Mnoge jedinice lokalne samouprave nemaju financijske mogućnosti isfinancirati roditeljima kupnju novih udžbenika, kao što to može npr. Grad Zagreb, što roditelje i obitelji u Hrvatskoj stavlja u nejednak položaj.

Kako bi pomogli obiteljima s četvero i više djece u Metkoviću će prodati gradski auto. U Zagrebu je Milan Bandić petu godinu za redom počeo podjelu besplatnih udžbenika za osnovnoškolce i dio za srednjoškolce.

Matija Posavec, međimurski župan odličan je primjer kako se brine za djecu koja se školuju, naime on prodaje županijsko zemljište da bi učenicima osigurao besplatne knjige za školu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari