Connect with us

Vijesti

Vlasnici Hercegovačke banke do 15. srpnja pokreću tužbu protiv BiH

Objavljeno

-

Dioničari Hercegovačke banke koji još od 2001. vode bezuspješnu borbu za povrat svojih novčanih sredstava, odnosno imovine koja iz godine u godinu ishlapljuje spremni su za podnošenje tužbe protiv države BiH, Federacije BiH te Agencije za bankarstvo FBiH, a ista bi se, doznaje Dnevni list od dobro obaviještenih izvora, mogla podnijeti do 15. srpnja.

Dvanaest godina nakon spektakularnog upada snaga SFOR-a pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice i rušenja Hercegovačke banke kao financijskog giganta hrvatskog dijela Federacije, priča bi tako konačno mogla dobiti novi nastavak, a možda čak i rasplet.

Štediše i dioničari u obrazloženju motiva zbog kojeg su se odlučili na tužbu ističu kako privremena uprava na čelu s Toby Robinson gotovo ništa nije uradila kako bi se banka stavila na noge, a računi i sredstva niza štediša i komitenata odblokirala.

U međuvremenu dio povećih sredstava u vidu štednje koja je blokirana od 2001. godine netragom nestaje, a imovine banke znatno je umanjena. Kako i na koji način će se pokušati doći do imovine, vidjet će se nakon podnošenja tužbe, no u ovom trenutku je vrlo bitno, tvrde dioničari, da se pravna strana odradi kvalitetno.

– Trenutačno se dovršavaju pretpostavke kako bi se trebalo krenuti u ovaj posao. Još uvijek se vode dogovori koliko će svatko od onih koji podnose tužbu uložiti financijskih sredstava, a vjerojatno će se ići na varijantu da onaj koji ima više dionica uloži i više sredstava. Mislimo da ćemo uspjeti do 15. srpnja završiti ovaj dio aktivnosti, potvrdio je sugovornik Dnevnog lista, kazavši kako od oko 20 dioničara Hercegovačke banke njih 15 sigurno sudjeluje u podnošenju tužbe.

Odvjetnički tim koji radi na ovom predmetu sada još ne otkriva sve detalje oko podnošenja tužbe, što je i logično jer slučaj još nije završio na sudu, no navode je kako se još uvijek čeka očitovanje svih suvlasnika.

Ovdje se radi o vlasništvu , odnosno imovini, tj. suvlasničkoj strukturi, pojasnili su nam pravni zastupnici oštećenih istaknuvši kako će više detalja biti poznato nakon što se proces pokrene.

Vlasnici Hercegovačke banke planiraju tražiti oslobađanje i povratak imovine banke i pravo raspolaganja njome. Također, oštećeni traže da se Agencija za bankarstvo obveže podnijeti cjelokupno financijsko izvješće o radu od 6. travnja 2001. do 31. prosinca 2012. godine, odnosno do uvođenja u likvidaciju, a da taj dokument bude javan kako bi svi mogli znati o ukupnom financijskom i materijalnom poslovanju banke.

U dokumentu se isto tako od Agencije traži da otkrije što je kome isplaćeno, a što je kome oprošteno ili umanjeno od dugovanja, kome su umanjene ili oproštene kamate, prebijeni dugovi i slično, a isto tako se traži i odgovor na pitanje od koga su i po kojoj cijeni kupljene dionice.

Dioničari upozoravaju kako je banka blokirana zbog navodnog kriminala, pronevjera i nelikvidnosti, no niti 12 godina nakon upada nitko nije okrivljen, a u međuvremenu je načinjena velika šteta suvlasnicima. Hercegovačka banka imala je vrlo vrijednu imovinu, a primjer koji treba spomenuti svakako su Naftni terminali u Dretelju koji su gruntovano 100 posto vlasništvo banke.

Hoće li se tijekom i nakon okončanja tužbenog postupka imovina konačno vratiti pravim vlasnicima, a priča duga 12 godina dobiti svoj epilog, ostaje za vidjeti.

Blokada sumnjivih

Inače, dioničari su do sada čak predlagali i da se blokiraju dionice koje se smatraju nelegalnim i da se vrate na upravljanje onima čiji novac stvarno jest (primjerice HVO), kao i da se blokira novac na kojem postoji sumnja.

Hitno sazvati sastanak

Od likvidacijskog se upravitelja traži da što prije sazove sastanak štediša, dioničara i deponenata i na njemu otkrije izvješće o stanju u banci, jer kako se navodi u dokumentu, štediše i deponenti punih 12 godina nisu imali nikakvih mogućnosti udružiti se i zajedničkim snagama ostvariti svoja prava.

Bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas