Vlast u pokušaju zapletena u revidiranom ‘Daytonlandu’

8

Zbog zamršenog sustava formiranja vlasti u Federaciji BiH, HDZ BiH, SDA i DF-u- koalicija u nastojanju da postane vladajućom, čini se, zapala je u pat poziciju. Ono što oni vide kao “jedino riješenje” krajnje je apsurdno. Da bi došli na vlast trebala bi im pomoći još uvijek aktualna vladajuća stranka SDP, koju oni žele smjeniti, i to tako da postane dio vlasti, ali da ne vlada, niti da bude oporba u vlasti, jer onda oni neće vladati.

Piše: Milan Šitalo, Hrvatski Medijski Servis

Pojasnimo. Kandidat za predsjednik Federacije, iz reda Hrvata ( Marinko Čavara, HDZ) i dopredsjednica iz reda Bošnjaka (Meliha Mahmutebegović, SDA) mogu biti izabrani samo “u paketu” s dopredsjednikom iz reda Srba.

To mjesto trebao bi zauzeti kandidat DF-a, no, prema izbornom zakonu srpskog dopredsjednika F BiH, kao i hrvatskog i bošnjačkog, treba predložiti najmanje trećina izaslanika srpskog kluba, koji ima 13 izaslanika, od ustavom i izbornim zakonom predviđenih 17. Više ih se nije moglo skupiti, ni nakon drugog izbornog kruga.

Troje federalnih čelnika “u paketu” potom treba potvrditi većina u Zastupničkom i većina u Domu naroda Federalnog parlamenta. Oni zatim imenuju mandatara, koji sastavlja vladu,…Drugim riječima, bez njih troje ne može se formirati nova vlast u F BiH.

Marinko i Meliha- federalni čelnici u pokušaju

I tako unatoč jednoglasnoj podrški hrvatskog i većinskoj podršci bošnjačkog kluba federalnog Doma naroda, Marinko i Meliha su tek predsjednik i potpredsjednica u pokušaju, sve dok se ne nađe pet- šest ruka u srpskom klubu koje bi podržale srpskog dopredsjednika F BiH.

Nevolja je, međutim, što Demokratska fronta, koja bi, prema koalicijskom dogovoru, trebala kandidirati srpskog dopredsjednika F BiH, u srpskom klubu ima samo jednog izaslanika. Treba im podrška ili SNSD-a, koji ima tri izaslanika, ili SDP-a koji ih ima šest.

No, SNSD podršku DF-ovom srpskom kandidatu za dopredsjednika F BiH uvjetuju time da dobiju mjesto dopredsjednika Doma naroda i uđu u Federalnu vladu. DF, pak, neće mrsku Dodikovu stranku u federalnoj vlasti, a i kad bi progutali tu knedlu, SNSD-ove tri ruke u srpskom klubu, uz jedan DF-ov glas, opet, ne bi bile dovoljne, jer 4 nije trećina od 13, a kamoli od 17, ako se ne računa po Inzkovoj metodi.

Šest srpskih ruku, sasvim dovoljno, za predložit federalnog dopredsjednika ima SDP. Glavni tajnik DF-a Sifet Podžić već danima ponavlja kako je spasonosno riješenje da SDP-ovi srpski izaslanici predlože kandidata za dopredsjednika F BiH. Što više, on kritizira Partiju, što im ne pomogne formirati novu vlast, države i građana radi i pride teške ekonomske situacije.

Apsurdnošizofrena situacija

A situacija je, neviđeno teška. Pače šizofrena. DF bi trebao zamjeniti u vlasti SDP, tako što bi im trebao unajmiti dopredsjednika F BiH, koji bi se zajedno s drugim dopredsjednikom trebao suglasiti o imenovanju novog mandatara i nove vlade, a oni bi trebali smjeniti postojeću nezakonitu vlast i nezakonitog premijera Nikšića. Drugim riječima Nikšić bi trebao dati “zeleno svijeto” svojim izaslanicima u srpskom klubu da izaberu dopredsjednika F BiH koji će njega smjeniti.

A Nikšić u tehničkom mandatu, tj u Kataru likuje. Likuje nad nevoljama nove vladajuće koalicije u pokušaju. Eto, veli, kako ćete vladati, kad niste u stanju ni preuzeti vlast.

Nije Neka, prihvatio, ali, doduše, ni, decidno odbacio mogućnost da im se smiluje, sazove sjednicu Glavnog odbora i prihvati ponudu da njegov, tj. SDP-ov čovjek, bude dopredsjednik F BiH. Neka, veli, čekaju, dok se ja vratim iz Katara.

Odluči li SDP-ov novi lider i aktualni nezakoniti federalni premijer udovoljiti otpadnicima iz svoje stranke DF-ovcima, Federacija će, da parafraziramo poznatu izreku,  dobiti “Nikšića s dvije oštrice”.

SDP će postati dio vlast od kojeg će koalicija HDZ BiH, SDA DF, očekivati nemoguće- da SDP-ov federalni dopredsjednik bude njihova marioneta . A zašto bi? Ne postoji razuman razlog zbog kojeg bi SDP bio u vlasti, ako ga se ništa neće pitati.

Za Nikšićevu stranku bilo bi apsurdno i politički pogubno- imati svog čovjeka na tako važnoj poziciji u vlasti koji će slušati vladajuću koaliciju, i istovremeno biti oporba, dakle, stranka koja će oponirati vlasti.

U jednako apsurdnoj situaciji bit će i vladajuća koalicija- HDZ BiH, SDA, DF- koja javnosti treba pokazati kako otklanja sve posljedice katastrofalne nezakonite Platformaške vlasti uz podršku kadra platformaško-vladajućeoporbenog SDP-a.

S luđačkom košuljom u susret nevoljama

Trenutna apsurda situacija, samo je, međutim, jedan u nizu primjera zamršenosti postojećeg revidirano daytonskog izbornog i ustavnog uređenja BiH u kojem je jednako komplicirano zakonito i ustavno uspostaviti, kao i, pokazalo se, smjeniti vlast.  Sustava koji potvrđuje nemogućnost bilo kakvog, ne napretka, već zaustavljanja sunovrata zemlje. Nevolja je, što je taj izborni i ustavni okvir, tu “luđačku košulju”, nemoguće skinuti.

S tom “luđačkom košuljom” BiH ide u susret očekivanjima EU da pokrene ekonomske i socijalne reforme , vrlo vjerojatno novim poplavama, pobuni korisnika kredita u švicarskim francima, prosvijedima radnika propalih poduzeća, mogućim terorističkim napadima,,…. Neka nam je Bog na pomoći, jer će se vlast o sebi zabaviti.

facebook komentari

 • Otporaš

  Prilažem ovdje jjedno pismo kojeg mi jedan uputio jutro. Ja se njemu obratio da mi nešto pojasni o HASANAGINICA, gdje sam mu rekao da je Bosna i Hercegovina sastavcljena kao bačva od duga, te da bi najbolje bilo da svak uzme svoju dugu i iđe mirnim putem. Pročitajte odgovor. Ništa ne mjenjam niti ismpravljam.

  Dragi striče Mile
  prije svega hvala ti na poslatim materijalima i na svemu što si učinio za
  mene,ne mogu ti ni iz dalake dovoljno reći koliko mi to znači.

  Pročitah
  pozorno priloženi članak.Autor prilično dobro barate činjenicama,ali ih
  krivo tumači dok neke druge namjerno prešućuje.Prava pitanja su
  -na kojem prostoru je nastala pjesma…..odgovor je dalmacija i hercegovina
  -na kojem narječju je pjevana……..na ikavici,a to je krunski dokaz njezina hrvatstva
  -koji je narod živio na prostoru gdje se javlja pjesma…..isključivo hrvati,katolici i muslimani
  -gdje pjesmu prvi put imamo zapisanu……..u knjizi Put po Dalmaciji
  -kako su nastali muslimani……..prelaskom hrvata katolika na islam99%,a 1% je pravih turaka,ako i toliko

  kada to znamo nema sumnje čija je Hasanaginica

  Na
  djelu je očajnički pokušaj novokomponirane bošnjačke nacija da stvore
  sebi povjest,jezik i kulturu,ali to je nemoguća misija jer gdje god
  zabrebu iti malo ispod površine naći će samo hrvatski korjen iz kojega
  su iznikli.Naravno Bosna je uvjek imala odredjenu posebnost i ne treba
  je niti danas njekati,ako ne žele biti hrvati ne možemo ih štapom
  tjerati da budu,ali valja raditi na zajedništvu,otvarati im oči i učiti
  ih.Onda možda jednog dana možemo imati odnos poput Austrije i
  Njemačke,znači dvije države istog naroda,iako bi ja bio najsretniji da
  dođe do ujedinjavanja svih hrvatskih zemalja u jednu i vječnu hrvatsku i
  to nije nemoguće,ali ništa ne može preko noći i valja biti realan i u
  okvoru mogućega.

  Nisi mi ništa odgovoro na predhodnu poruku gdje te upitah za Varoša,bratski poZDRav tebi i strini i svim tvojima,Žarko.

 • peppermintt

  sve lipo napisano Asanaginica je iz Imotske krajine. Sad su okolo Plavog jezera Imotski uredili tematski park Asanaginica postavili ploče s stihovima , evo par sličica 🙂

 • Otporaš

  Bog! dragi naš peppermintt, daj molim te iznesi što god znaš o Asanaginici. Na jednom portalu koji nije baš toliko sklon prvatskom pitanju, koplja lomim o ovoj temi. Pošto nisam dovoljno upućen, ne mogu dovoljno ni braniti temu. Sve što znam je to da je naše gore list, tj. naše hrvatske gore list. nedozvolimo da nam netko iz političkih motiva krade naše književno blago.
  Hvala ti na priloženoj sliki. Bog! otporaš.

 • Zagreb

  Da je Alija Izetbegović bio pametan, prihvato bi povijesnu činjenicu da su BH-muslimani, Hrvati islamske
  vjere. Unutarnji i vanjski srpski agresor bio bi uništen, a Hrvatska bi bila do Drine i BiH do mora. “Bošnjaštvo” je izmišljotina i bez ikakvog je činjeničnog, povijesnog temelja. Alija Izetbegović je svojom
  kratkovidnom politikom sukrivac za genocid nad BH-muslimanima kojeg su počinili Srbi. Ali, što je tu je.
  Sad je gotovo.

 • peppermintt

  Što se tiče Asanaginice, balada je hrvatska, nastala među hrvatskim pukom Imotske krajine, na ikavici To područje jest 200+ godina bilo dio Turske carevine-bosanskog pašaluka ali narod je bio hrvatski. od stoljeca sedmog do današnjih dana (Županija Imotska, po Porfirogenetu, jedna od najstarjih hrvatskih županija). Imotska krajina je stoljećima bila poprište ratova kao i granično područje između raznih carevina…. ali stanovništvo je uvijek bilo hrvatsko, unatoč turbulentnoj povijesti.
  Prvi put je zapisana 1774., u djelu “Put kroz Dalmaciju” Alberta Fordisa, a proslavio ju je Goethe 1775. jer mu se jako dopala te ju je preveo.

  Asanaginica je, prema tome, hrvatska:)
  Srbi ju pokušavaju svojatati ali nema niti jedne povijesne činjenice u prilog toj tezi. Vuk Karadžić je kao poznati plagijator u svoja djela prepisao i uvrstio i Asanaginicu. Muslimani Bošnjaci ju isto tako žele svojatati ali još manje imaju uporišta za svoje teze.
  Pozdrav vama 🙂

 • Rusija je rusija

  Evo nešto sa Srpske točke gledišta:

  http://riznicasrpska.net/knjizevnost/index.php?topic=602.0

 • Otporaš

  Vidio sam ja to – možda – prije tebe. zato sam i potega to pitanje da se vidi kako Srbi kradu tuđu književnost i kite se tuđim perjem. U civiliziranom svijetu i kod civiliziranih ljudi uvijek se kaže kome što pripada.
  Ima u organizaciji UH par stotina naroda koji si članovi te organizacije. Niti jedan drugi narod to ne svojata osim Srba. Ne znam dolke bih dalje išao.

 • Lilith

  Bravo peppermintt, mislim da će Otporaš biti zadovoljan odgovorom!