Pratite nas

Politika

Vlasti BiH se svađaju oko gašenja požara u Jablanici

Objavljeno

na

[dropcap]V[/dropcap]atrena stihija koja posljednjih 15-tak dana guta šumu i nisko raslinje na području Jablanice posvađala je više razina vlasti u toj zemlji koje se zbog loše pripremljenosti i nejasnih nadležnosti međusobno optužuju tko je odgovoran zbog velikih nastalih šteta i potpunog izostanka planova kako bi ovaj požar trebao biti ugašen.

U ponedjeljak je u plamenim jezicima nastavilo nestajati crnogorično drveće među kojima je i endemski bor – munika kao i nisko raslinje a do sada je opustošena površina od više stotina hektara. Požar se nastavio širiti prema masivu Čvrsnice, dok je njegov krak prema naselju i putnoj magistralnoj komunikaciji M-17 pod nadzorom.Vatru gase dva helikoptera Oružanih snaga te mali broj vatrogasaca.

Vlasti BiH optužile su u ponedjeljak Službu civilne zaštite u Jablanici i Hercegovačko-neretvanske županije da odbijaju prihvatiti pomoć kolega iz Županije Sarajevo, dok pak oni tvrde kako je gasiteljima na terenu ugrožen život zbog iznimno strmog i nepristupačnog terena.

Voditelj Odjela za strateško planiranje u Sektoru za zaštitu i spašavaje Ministarstva sigurnosti BiH Idriz Brković rekao je da je u subotu od Županije Sarajevo ponuđena pomoć s više vatrogasnih vozila i vatrogasaca što nije prihvaćeno.

[pullquote_right]Ranije je Stožer Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije priopćio kako se požar u Jablanici ne može zaustaviti sa zemlje protiveći se da se gasitelji na zemlji izlažu opasnostima. Na to je reagirao pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić koji je županijske dužnosnike nazvao “kretenima” pojašnjavajući da se nijedan šumski požar ne može ugasiti bez intervencije vatrogasaca.[/pullquote_right]

“Mi se pitamo kako je moguće da je pristupačan teren za pet vatrogasaca i 130 mještana, a nije za ove vatrogasce koji su trebali doći u pomoć na područje Jablanice”, rekao je Brković. Po njegovim riječima gasitelji iz Sarajeva mogli su zamijeniti vatrogasce iz Jablanice koji se već 15-tak dana bore s vatrenom stihijom.

Istodobno pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu općine Jablanica Omer Nezirić ocijenio je kako ne smije poslati ni svoje ljude na nepristupačni teren zbog opasnosti od pogibije. On je ocijenio da je jedini način da se zaustavi požar pomoć iz zraka te da su jedino hrvatski kanaderi bili učinkoviti u obuzdavanju požara.

On je pozvao vlasti da pronađu financijska sredstva kako bi se mogli iznajmiti vatrogasni zrakoplovi.

Ranije je Stožer Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije priopćio kako se požar u Jablanici ne može zaustaviti sa zemlje protiveći se da se gasitelji na zemlji izlažu opasnostima. Na to je reagirao pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić koji je  županijske dužnosnike nazvao “kretenima” pojašnjavajući da se nijedan šumski požar ne može ugasiti bez intervencije vatrogasaca.

Vijeće ministara BiH u državnom proračunu nema predviđen novac za prirodne katastrofe, što je nadležnost entitetskih vlasti, u ovome slučaju Federacije BiH, županija i općina.

Hina

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Sabor raspravlja o slanju hrvatskih vojnika u međunarodne misije

Objavljeno

na

Objavio

Sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o prijedlozima odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u nekoliko misija potpore miru NATO-a, EU-a i UN-a.

Tako se predlaže da se u misiju potpore miru »RESOLUTE SUPPORT» u Afganistan uputi do 110 pripadnika Oružanih snaga (OS RH), a na Kosovo (KFOR) njih do 40, s dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

U Somaliju bi se, u sklopu operacije »EU NAVFOR Somalija – ATALANTA«, trebalo uputiti do 25 pripadnika OS RH, a u sklopu operacija potpore miru Ujedinjenih naroda u Zapadnu Saharu (MINURSO) do osam, a u Indiju i Pakistan (UNMOGIP) do 10 pripadnika OS RH.

Predlaže se i upućivanje do 80 pripadnika OS RH na dužnostima u NATO-voj zapovjednoj strukturi, NATO-voj strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima u operacije i druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO-a.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o poticanju ulaganja kojima se, među ostalim, uvode povoljniji uvjeti za ostvarenje poticajnih mjera u slučajevima ulaganja mikro poduzetnika, kao i prijedlog zakona o ukidanju Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) u svrhu racionalizacije poslovanja i učinkovitosti tijela javne uprave. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

(VIDEO) Kaos u Saboru – lupanje, vrijeđanje i mahanje Poslovnikom

Objavljeno

na

Objavio

Saborska rasprava o državnom proračunu više je puta prekidana zbog prestanka rada saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor.

Predsjednik Sabora Gordan Jadndroković tomu je odlučio stati na kraj nakon što je HSS-ov Krešo Beljak zatražio stanku kako bi se osnovalo povjerenstvo radi utvrđivanja štete na saborskom inventaru.

Nakon prepucavanja o Poslovniku, oporbeni zastupnici odlučili su lupanjem  po klupama prisiliti vladajuće na stanku. “Nije ovo ničija prčija”, vikao je Miro Bulj, “Ne radite cirkus od Sabora”, vikao je Nikola Grmoja.

Gordan Jandroković odlučio je nastaviti s raspravom, ali pobuna se nastavila pred cijelom Vladom koja je u Sabor došla na predstavljanje proračuna. I Gordan Maras i Davor Bernardić inzistirali su na stankama tako da je Jandroković u jednom trenutku Bernardiću rekao “Vi ste dosadni, toliko su vam prazne optužbe”. “Bit će stanka kad završimo s replikama, ima ih još šest. Vi biste htjeli da vas izbacim iz sabornice, ali ja to neću”, nastavio je odgovarati Jandroković. Naposlijetku je stanka ipak odobrena.

Nakon povratka u sabornicu, govornicu je zauzeo HSS-ov Krešo Beljak koji je nastavio pet minuta govoriti bez obzira na tijek sjednice.  U međuvremenu je Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom snimao govornike. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zatim je sazvao sastanak predsjednika klubova kako bi se odlučilo o tome kako nastaviti rad.

Nakon jednosatnih konzultacija ipak je postignut kompromis – predsjednik HSS-a Krešo Beljak dobio je priliku da se obrati po stanci koju je još prijepodne zatražio, što je bio “okidač” za višesatni kaos u sabornici, a nakon Beljaka rasprava je nastavljena replikama na prijedlog državnog proračuna za 2018.

Beljak, koji je stanku zatražio zbog stanja u prometu, ustvrdio je kako se, dok Hrvatsku muče demografski problemi, gube životi po hrvatskim prometnicama. Potom je svoju stanku opetovano usmjerio na Agrokor i saborsko istražno povjerenstvo optužujući vladajuće kako žele “zataškati i krivotvoriti povijest”. Konačno, nešto prije 15 sati, nastavljena je još jutros započeta rasprava o državnom proračunu za iduću godinu. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari