Pratite nas

Pregled

Vlasti u Drvaru ne dozvoljavaju izgradnju katoličke crkve, podupire ih i međunarodna zajednica

Objavljeno

na

Banjolučki biskup Franjo Komarica primio je 18. lipnja u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci peteročlano izaslanstvo OESS-a u Bosni i Hercegovini, koje je predvodio veleposlanik Alexander Chuplygin, viši predstavnik šefa Misije u BiH. U dugom otvorenom i informativnom razgovoru bilo je riječi o više aktualnih pitanja i problema vezanih uz život i rad Katoličke Crkve na području Banjolučke biskupije i BiH, objavila je danas Informativna Katolička Agencija (IKA), a prenosi Hrvatski Medijski Servis.

biskup-komaricaBiskup Komarica odgovarao je na cijeli niz pitanja koja su se odnosila na (ne)-povratak prognanih i izbjeglih katolika, u mnogim slučajevima ne samo u općinama na području RS, nego i u nekim na području FBiH.

Pojasnio je da danas na području Banjolučke biskupije u RS ima manje katolika nego što je bilo krajem rata, obrazloživši da su pripadnici starije populacije umrli, a da prognanima nije omogućen održivi povratak.

Posebno se požalio na neshvatljivo ponašanje općinskih vlasti u Drvaru prema tamošnjim katolicima, kojima ne dozvoljavaju izgradnju župne crkve mjesto one davno porušene, a u čemu te vlasti već godinama podupiru i predstavnici međunarodne zajednice, među kojima je bio i raniji šef ureda OESS-a u Banjoj Luci.

Veleposlanik Chuplygin pozorno je saslušao oštre primjedbe biskupa Komarice na konstantno arogantno ponašanje mnogih domaćih političara prema svojim sugrađanima koji ne pripadaju njihovoj etničkoj zajednici ili njihovoj stranci, kao i na slično ponašanje međunarodnih predstavnika koji ne mare mnogo za obespravljene stanovnike BiH.

Između ostalog je odgovarao i na pitanja o tome što Katolička Crkva čini za liječenje još uvijek mnogih otvorenih rana iz ratnog vremena. Naveo je cijeli niz projekata koje je do sada izveo Caritas Banjolučke biskupije za preostale obespravljene katolike i za one kojima je uspjelo vratiti se u svoj rodni kraj, kao i za mnoge nekatolike.

Govorio je i o odgojno-obrazovnim projektima koje je provodila i provodi Banjolučka biskupija u korist ne samo katolika nego i mnogih nekatolika.

Biskup Komarica zamolio je svoje sugovornike da odlučnije porade na konačnom zaživljavanju pravne države na području cijele Bosne i Hercegovine/IKA HMS/Kamenjar.com.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

VIDEO! Bujica objavila snimku cijele komemoracije iz Lisinskog!

Objavljeno

na

Objavio

U specijalnom izdanju Bujice, u srijedu navečer na Z1 i partnerskim televizijama u Hrvatskoj i BiH, emitirana je snimka komemoracije za generala Slobodana Praljka.
Komemoracija je održana u ponedjeljak 11. prosinca, a Bujica donosi u cijelosti govore generala Stanka Sopte i Pave Miljavca, prof. dr. Miroslava Tuđmana, kao i upečatljive scenske nastupe Zlatka Viteza i Dragana Despota te ženskih klapa iz Mostara i Čapljine Narente i Drače.
U emisiji je puštena i propovijed vojnog ordinarija, biskupa Jure Bogdana sa mise zadušnice za generala Praljka, iz jarunske Crkve Sv. Mati Slobode.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Ruža Tomašić: Moramo se odreći komunističkog nasljeđa koje se propagira i u ovom domu

Objavljeno

na

Objavio

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu jučer se raspravljalo se o zabrani nacističkih i fašističkih simbola i slogana u cijeloj Europskoj uniji.

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić istaknula je da nacistički i fašistički simboli ne smiju biti dobrodošli u javnom prostoru.

Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bi građani postali u potpunosti svjesni grozota koje ta ideologija predstavlja i odrekli se njezina nasljeđa. Isto moramo učiniti i s komunističkim nasljeđem koje se, nažalost, nerijetko slavi i propagira, pa i u ovom domu. No, da bismo građane mogli uspješno uputiti na sve prednosti demokracije, moramo i sami vjerovati u nju. Europska unija u posljednjih je 20 godina više puta pokazala da priznaje demokratske procese samo onda kad joj se sviđa ishod – rekla je Ruža Tomašić.

Pokušaj da se s europske razine mijenja nešto što nije prošlo kroz nacionalne parlamente također je izigravanje demokracije. Unatoč plemenitim namjerama, opasno je građanima slati poruku kako je u redu zaobilaziti procedure i nametati svoju volju bez demokratskog legitimiteta. To je, vjerovali ili ne, prvi korak prema novom totalitarizmu – dodala je.

Na kraju je istaknula činjenicu da je u ime komunističke ideologije živote izgubilo neusporedivo veći broj osoba nego u ime fašističke i nacističke ideologije te da smatra skandaloznim to da u navedenu raspravu nije uključen i komunizam, piše Večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari