Connect with us

Pregled

Vlasti u Drvaru ne dozvoljavaju izgradnju katoličke crkve, podupire ih i međunarodna zajednica

Objavljeno

-

Banjolučki biskup Franjo Komarica primio je 18. lipnja u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci peteročlano izaslanstvo OESS-a u Bosni i Hercegovini, koje je predvodio veleposlanik Alexander Chuplygin, viši predstavnik šefa Misije u BiH. U dugom otvorenom i informativnom razgovoru bilo je riječi o više aktualnih pitanja i problema vezanih uz život i rad Katoličke Crkve na području Banjolučke biskupije i BiH, objavila je danas Informativna Katolička Agencija (IKA), a prenosi Hrvatski Medijski Servis. [su_spacer]

biskup-komaricaBiskup Komarica odgovarao je na cijeli niz pitanja koja su se odnosila na (ne)-povratak prognanih i izbjeglih katolika, u mnogim slučajevima ne samo u općinama na području RS, nego i u nekim na području FBiH.

Pojasnio je da danas na području Banjolučke biskupije u RS ima manje katolika nego što je bilo krajem rata, obrazloživši da su pripadnici starije populacije umrli, a da prognanima nije omogućen održivi povratak.

Posebno se požalio na neshvatljivo ponašanje općinskih vlasti u Drvaru prema tamošnjim katolicima, kojima ne dozvoljavaju izgradnju župne crkve mjesto one davno porušene, a u čemu te vlasti već godinama podupiru i predstavnici međunarodne zajednice, među kojima je bio i raniji šef ureda OESS-a u Banjoj Luci.

Veleposlanik Chuplygin pozorno je saslušao oštre primjedbe biskupa Komarice na konstantno arogantno ponašanje mnogih domaćih političara prema svojim sugrađanima koji ne pripadaju njihovoj etničkoj zajednici ili njihovoj stranci, kao i na slično ponašanje međunarodnih predstavnika koji ne mare mnogo za obespravljene stanovnike BiH.

Između ostalog je odgovarao i na pitanja o tome što Katolička Crkva čini za liječenje još uvijek mnogih otvorenih rana iz ratnog vremena. Naveo je cijeli niz projekata koje je do sada izveo Caritas Banjolučke biskupije za preostale obespravljene katolike i za one kojima je uspjelo vratiti se u svoj rodni kraj, kao i za mnoge nekatolike.

Govorio je i o odgojno-obrazovnim projektima koje je provodila i provodi Banjolučka biskupija u korist ne samo katolika nego i mnogih nekatolika.

Biskup Komarica zamolio je svoje sugovornike da odlučnije porade na konačnom zaživljavanju pravne države na području cijele Bosne i Hercegovine/IKA HMS/Kamenjar.com.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari