Pratite nas

Naši u svijetu

‘Vlasti Republike Srbije toleriraju nastavak politike širenje nacionalne mržnje’

Objavljeno

na

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema Bačke i Banata poslala nam je priopćenje u svezi održavanja Desetog kongresa centralne otadžbinske uprave pod vodstvom Vojislava Šešelja 4. svibnja 2019. u Hrtkovcima, koje objavljujemo:

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata sa sjedištem u Zagrebu, udruga svjedok tragičnih zbivanja i sudbina vojvođanskih Hrvata tijekom 1990-ih godina, a za koje su, među ostalim, odgovorni i Vojislav Šešelj i Srpska radikalna stranka, suglasna je s više stranaka (DSHV, LSV i LDP) i nevladinih udruga (Građanska Vojvodina) iz Republike Srbije koji su digli svoj glas protiv današnje skupštine radikala u Hrtkovcima.

S obzirom da je ovo srijemsko selo simbol stradanja i protjerivanja Hrvata iz Vojvodine tijekom 1990-ih, održavanje navedenog događanja upravo u njemu ne može se protumačiti nikako drugačije nego kao provokaciju i izgovor Vojislavu Šešelju da se vrati na mjesto zločina, kao i to da vlasti Republike Srbije toleriraju nastavak politike širenje nacionalne mržnje, na koju nisu pravovaljano reagirala ni svojedobno 1990-ih.

Ukoliko njezina reakcija u svezi sprječavanja ovoga događanja izostane, bit će to nepobitan dokaz da Republika Srbija još uvijek nije spremna suočiti se s prošlošću bez čega je gotova nemoguća skladnost odnosa i blistavija budućnost za narode na prostorima bivše Jugoslavije, a nameće se i pitanje je li takvoj državi i mjesto u EU.

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema Bačke i Banata

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

U Beču veliko okupljanje Hrvata iz Austrije, odaslat će se poruke zajedništva i jedinstva

Objavljeno

na

Objavio

Prvi kongres hrvatskih udruga u Austriji, skup kojemu je cilj okupljanje i zajedništvo svih Hrvata u toj zemlji, upriličit će se u četvrtak, 5. prosinca, u reprezentativnom prostoru Austria Center Vienna u Beču.

Organizator ovoga skupa je udruga Hrvatski dom Beč a u njegovu radu sudjelovat će brojni predstavnici iz Austrije, Hrvatske i BiH. Osim panel rasprava, predviđen je bogat kulturno-zabavni program u kojem će se predstaviti kulturno-umjetnička društva, a predviđen je i nastup renomiranih glazbenika, pjevača i svirača. Posebni gosti večeri su legendarni Zlatni dukati, koji sada djeluju pod nazivom Najbolji hrvatski tamburaši.

Kako je naveo organizator u pozivu, cilj Kongresa je zajedništvo i jedinstvo Hrvata u Austriji, predstavljanje hrvatskih udruga u Austriji, kao i inicijative o izgradnji ustanove Hrvatski dom.

– Intenzivno radimo da ostvarimo što je čežnja svih Hrvata u Austriji već skoro 30 godina. To je Hrvatski dom i taj ćemo projekt sigurno realizirati – kazao je Andrej Lucić, predsjednik udruge Hrvatski dom Beč.

Hrvatski dom je dobio potporu kod austrijskih, ali i hrvatskih institucija, te će tako među sudionicima Kongresa biti i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Skup je otvorenog karaktera i ulaz je besplatan. Uoči skupa, u 17:30 sati bit će upriličena konferencija za medije, a sam skup na adresi Bruno Kreisky Platz 1, 1220 Beč počet će u 18 sati, navode organizatori.

Inače, cilj udruge Hrvatski dom Beč je djelovanje na tako potrebnom hrvatskom zajedništvu značajne hrvatske zajednice u Austriji te u njezinu međusobnom povezivanju kao i onom s matičnom domovinom, Hrvatskom te Bosnom i Hercegovinom.

Briga za očuvanje i razvoj hrvatske socijalne, kulturne i duhovne baštine; promicanje integracije Hrvata u austrijsko društvo; podupiranje Hrvata u ostvarivanju njihovih prava i sloboda, jačanje integracijskih čimbenika austrijskog društva u suradnji s drugim iseljeničkim zajednicama i sudjelovanje hrvatskih udruga u Austriji u njihovim procesima; udruživanje s hrvatskim udrugama u Austriji i izvan Austrije kao i povezivanje s drugim udrugama iseljeničkog predznaka; jačanje povezanosti Hrvata s Hrvatskom kao i s Austrijom u smislu bolje integriranosti, učenja njemačkog jezika i sl., bez naznaka asimilacije već potpuno u zaštiti i očuvanja hrvatskog jezika, znanosti, obrazovanja, kulture, tradicije i običaja – samo se neke od temeljnih smjernica rada Hrvatskog doma.

Prema službenim podacima austrijskih institucija, u toj zemlji živi 80 tisuća državljana Hrvatske, a taj broj se penje na brojku od oko 150.000 ako se uzmu u obzir Hrvati s austrijskim i drugim državljanstvom te gradišćanski Hrvati.

Više informacija na https://hrvatskidom.com/ te na Facebook stranici https://www.facebook.com/hrvatskidombec/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Državni tajnik Zvonko Milas završio posjet Južnoj Americi

Objavljeno

na

Objavio

Svoj boravak u Argentini, predstavnici Središnjeg državnog ureda i drugih državnih institucija zaključili su odlaskom na Svetu misu u Hrvatskom vjerskom središtu Svetog Nikole Tavelića, a nakon misnog slavlja susreli su se u ugodnom razgovoru s predstavnicima hrvatske zajednice u Argentinsko-hrvatskom katoličkom centru za mlade (Centro Catolico Juvenil Argentino-Croata).

Posjet argentinskom glavnom gradu i sudjelovanje na Petom Kongresu Hrvata u Južnoj Americi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas zaključio je razgovorima s predstavnicima Hrvatsko-argentinskog kulturnog kluba i Hrvatskoga doma u Buenos Airesu protekloga vikenda. Tada je ispred Turkaljeve skulpture Majka hrvatskog iseljenika na Trgu Republike Hrvatske    položio vijenac i zapalio svijeću.

Svoj boravak u Argentini, predstavnici Središnjeg državnog ureda i drugih državnih institucija zaključili su odlaskom na Svetu misu u Hrvatskom vjerskom središtu Svetog Nikole Tavelića, a nakon misnog slavlja susreli su se u ugodnom razgovoru s predstavnicima hrvatske zajednice u Argentinsko-hrvatskom katoličkom centru za mlade (Centro Catolico Juvenil Argentino-Croata).

Peti Kongres Hrvata u Južnoj Americi bila je prigoda da se predstavnici hrvatskih institucija predvođeni državnim tajnikom upoznaju s problemima, potrebama i osobitostima naših sunarodnjaka koji žive u ovom dijelu svijeta te da osjete bilo hrvatskoga čovjeka i njegovu potrebu za vezu s domovinskom Hrvatskom.

Izvor: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari