Connect with us

Naši u svijetu

‘Vlasti Republike Srbije toleriraju nastavak politike širenje nacionalne mržnje’

Objavljeno

-

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema Bačke i Banata poslala nam je priopćenje u svezi održavanja Desetog kongresa centralne otadžbinske uprave pod vodstvom Vojislava Šešelja 4. svibnja 2019. u Hrtkovcima, koje objavljujemo:

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata sa sjedištem u Zagrebu, udruga svjedok tragičnih zbivanja i sudbina vojvođanskih Hrvata tijekom 1990-ih godina, a za koje su, među ostalim, odgovorni i Vojislav Šešelj i Srpska radikalna stranka, suglasna je s više stranaka (DSHV, LSV i LDP) i nevladinih udruga (Građanska Vojvodina) iz Republike Srbije koji su digli svoj glas protiv današnje skupštine radikala u Hrtkovcima.

S obzirom da je ovo srijemsko selo simbol stradanja i protjerivanja Hrvata iz Vojvodine tijekom 1990-ih, održavanje navedenog događanja upravo u njemu ne može se protumačiti nikako drugačije nego kao provokaciju i izgovor Vojislavu Šešelju da se vrati na mjesto zločina, kao i to da vlasti Republike Srbije toleriraju nastavak politike širenje nacionalne mržnje, na koju nisu pravovaljano reagirala ni svojedobno 1990-ih.

Ukoliko njezina reakcija u svezi sprječavanja ovoga događanja izostane, bit će to nepobitan dokaz da Republika Srbija još uvijek nije spremna suočiti se s prošlošću bez čega je gotova nemoguća skladnost odnosa i blistavija budućnost za narode na prostorima bivše Jugoslavije, a nameće se i pitanje je li takvoj državi i mjesto u EU.

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema Bačke i Banata

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari