Connect with us

Komentar

VLATKA VUKELIĆ HSP AS: JE LI VUČIĆEVA I ŠEŠELJEVA SRBIJA BUDUĆNOST EUROPE?

Objavljeno

-

Prije godinu dana, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je kako je upozorio administraciju Donalda Trumpa da ne poziva države da napuštaju EU, zato što „ako EU propadne, imat ćete novi rat na ‘Zapadnom Balkanu’“.

Jučer je isti čovjek dramatično u Europskom parlamentu upozorio da EU mora pružiti europsku perspektivu državama Jugoistočne Europe, kako bi se izbjeglo ponavljanje ratnih sukoba iz ’90-ih, dajući nam naslutiti da će do istih moguće doći, ako se ne učine ustupci i ako svi sudionici procesa proširenja ne budu fleksibilni. Pokazna vježba tog procesa predstavljena je danas u Srbiji, a njezin glavni protagonist je kriminalac i vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj.

On je danas, u maniri pravoga zločinca, pokazao kako čovjek koji je zbog navodne bolesti i životne ugroze pušten iz haaškog zatvora, vrlo živahno uništava europske civilizacijske tekovine.

Također, pokazao je i sav besmisao postojanja, nasreću već bivšeg, Haaškog tribunala koji nije na ovoga pojedinca djelovao čak niti u preodgojnom smislu, a kamoli da ga je potaknuo na pokajanje za počinjene zločine. No, pokazao je i vrlo poseban odnos mentora i učenika, kada Aleksandar Vučić navodno osuđuje Šešeljev „performans“, dok s druge strane glavnu kritiku upućuje hrvatskoj delegaciji koja otkazuje službeni posjet. Zabrinjavajuć je i broj srpske manjine koju Vučić spominje jer se čini kao da kalkulira s mobilizacijskim potencijalom.

Ono što bi Europa htjela, očito ne može trenutno dobiti. Između ruskih i američkih interesa, Hrvatska se treba izboriti za mjesto lidera jadransko-dunavskih država, u svim sferama, te treba osigurati dostojanstvo i sigurnost svojih državljana. Šešelj je danas. Poput Gavrila Principa prije jednog stoljeća, pokušao dati povod za širi sukob koji bi, uz ratno stanje u Siriji, mogao postati globalna prijetnja. Na sve to upozorio je šef naše šire europske obitelji još prije godinu dana, međutim to je bilo u kontekstu bezuvjetnoga posvajanja zločestog djeteta Balkana. Ako su ovo uvjeti na koje bi Hrvatska, kao starija, zrelija i svakako kulturnija sestra, trebala pristati, komu više treba ovakva Europa?

 

Bog i Hrvati!

Dopredsjednica HSP AS-a

doc. dr. sc. Vlatka Vukelić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari