Connect with us

Hrvatska

VLATKO STEFANOVSKI u Mostaru

Published

on

Vlatko Stefanovski rođen je u Prilepu, u Makedoniji, u glumačkoj obitelji. S trinaest godina počeo je svirati gitaru, a praktično kao tinejdžer osnovao je grupu Leb i sol, koja je postala jedno od najvećih imena na ex-Yu glazbenoj sceni. Bend je svirao poseban stil glazbe, mješavinu makedonskih tradicionalnih neuobičajenih ritmova i tadašnjeg rocka. S grupom Leb i sol Stefanovski je snimio trinaest albuma.

Solo karijera

stefanovskiU novije vrijeme Vlatko Stefanovski ima vrlo uspješnu solo karijeru. Njegov prvi solo uradak pod nazivom ’Kauboji i indijanci’, iz 1994. godine, prikazao je njegove različite interese od etna preko ambijentalne glazbe do klasičnog bluesa.

Drugi album ’Sarajevo’ (1995. godine) bio je projekt za UNICEF-ov fond za potrebe djece.

U svibnju 1996. godine osnovao je svoj električni trio, te su izdali svoj prvi album u prosincu 1998. godine. Napisao je glazbu za film ’Gipsy magic’ (1997.godine), koji je režirao Stole Popov, a izdan je i soundtrack album istog naziva. Također je napisao glazbu i za turski film’Journey to the sun’ koji je režirao Yesim Ustaoglu, koji je osvojio dvije nagrade na berlinskom filmskom festivalu 1999. godine.

Svjetlo dana 1998. godine ugledao je i album ’Krushevo’, na kojem je Vlatko surađivao s vrlo poznatim gitaristom Miroslavom Tadićem. Album je izdan pod etiketom američko-japanske diskografske kuće MA Recordings. Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić promovirali su svoj album s tri koncerta na HI-FI festivalu 1998. godine u Los Angelesu i na Skopje jazz festivalu (1998. godine).
Na koncertu u Sava centu u Beogradu 1999. godine, snimljen je album ’Live in Belgrade’ koji je na tržište izašao u ožujku 2000. godine. U posljednjih nekoliko godina svirao je i snimao u Francuskoj, s grupom Koreni koju je osnovao klavijaturist Bojan Zulfikarpašić. Vlatko Stefanovski je i član grupe Balkan Horses Band , zajedno s ostalim poznatim glazbenicima iz sedam balkanskih zemalja. Pojavio se i kao gost na zadnja dva albuma, te na velikim koncertima hrvatske pop zvijezde Gibbonija, zajedno s nekim svjetskim glazbenicima poput Manu Katche, Pino Paladino i Toni Levin.

Nevjerojatna tehnika

Posljednji uradci Stefanovskog uključuju i glazbu za filmove, kazalište i balet. On je vrlo poznat po svojoj nevjerojatnoj gitarskoj tehnici, te stvara bogat zvuk ispunjen imaginacijom i jednostavnošću. Njegov trio u zadnje vrijeme nastupa u klubovima od 1000 do stadiona za 15.000 ljudi u Makedoniji, SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori, Bugarskoj…

Vlatko Stefanovski surađuje s mnogim umjetnicima, glazbenicima i gitaristima u cijelom svijetu, među kojima su i veličine poput Allana Holdswortha i Johna McLaughlina. Vlatko Stefanovski živi u Skopju, Makedonija, sa svojim obitelji i posjeduje dobro opremljen studio koji se zove ’Esoteria sound studio’.

Vlatko Stefanovski trio će nastupiti na 12. Mostar Blues & Rock Festivalu u petak, 18. 7. na Sportskom centru Kantarevac.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari