Voćin opet gori: ‘Zapalili su nam jaslice, mom sinu psuju ustašku majku i Tuđmana!’

0

“Koze koje je moj sin vodio na ispašu jednom su zalutale na pašnjak mog susjeda, pravoslavca. Uslijedilo je vrijeđanje najgore vrste, psovanje ustaške majke i Tuđmana. Došla je i policija, ali sam ja ispao kriv. Od tada jednostavno ništa ne prijavljujem. Živimo od danas do sutra, ni na nebu ni na zemlji… ” kaže stanovnik Voćina.

Nema mjesta božićnim jaslicama u Voćinu. Prije dva dana po drugi put su zapaljene i izgorjele do temelja, a krasile su sam centar mjesta. Prvo paljenje jaslica dogodilo se 16.12., a nakon bezbožnog, vandalskog čina načelnik je kazao kako nema komentara i kako će se napraviti nove. Nove, veće i ljepše ipak su se pretvorile u zgarište i iako mještani imaju neke sumnje, nerado govore o tome. Kažu, boje se za sebe. Koga se boje mještani Voćina, mjesta jednog od najtežih zločina koje su “Beli orlovi” počinili nad 48 Hrvata prije 22 godine? Na to pitanje odgovorio nam je naš sugovornik M. Koji u Voćinu živi 22 godine:

– Molim vas, ne pišite moje ime i prezime. Život je ovdje postao nesnošljiv. Svi znaju kako su ovdje u ratu na okrutan način pobijeni nevini ljudi za koje mi i danas molimo. Užasna je pomisao da bilo gdje zapalite jaslice, ali zapaliti ih dva puta u Voćinu neugodna je poruka. Naravno, palež nije slučajan, policija je bila ovdje i jučer, interventna je bila i za Božić. Rekao bih da je sve počelo kada su se na pravoslavnoj crkvi nagnula dva stupa što je okarakterizirano kao namjerno devastiranje. Nakon toga, uslijedio je palež, a vi zaključite sami. Ali, neću okolišati. Stalno imamo problema s pravoslavcima, a mi se jednostavno nemamo kome požaliti. Zaštićeni su i mogu nas provocirati koliko ih volja. Koze koje je moj sin vodio na ispašu jednom su zalutale na pašnjak mog susjeda, pravoslavca. Uslijedilo je vrijeđanje najgore vrste, psovanje ustaške majke i Tuđmana. Došla je i policija, ali sam ja ispao kriv. Od tada jednostavno ništa ne prijavljujem. Živimo od danas do sutra, ni na nebu ni na zemlji… – kaže stanovnik Voćina.

O paljenju božićnih jaslica u Voćinu nije izvijestio gotovo nitko. Baš kao što se medijski prešućuje ili sramežljivo podsjeća na užasan voćinski masakr tog petka, 13-og prosinca 1991.

dnevno

facebook komentari