Connect with us

BiH

Vodeće Županije u FBiH: ZHŽ i HNŽ imaju najveći potencijal da najbrže izađu iz krize

Objavljeno

-

Foto: Kamenjar.com

Organizacija “Prosperitetna Hercegovina” ovih se dana oglasila priopćenjem u kojem se navodi kako bi Hercegovina mogla iskoristiti aktualnu krizu kao prednost i postati najrazvijeniji dio jugoistočne Europe.

Tako su izvlačili brojke prema kojima u Federaciji BiH Zapadnohercegovačka županija (Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje i Grude) ima čak 10.492 KM izvoza po stanovniku, a s Hercegovačko-neretvanskom (Mostar, Čapljina, Čitluk, Jablanica, Konjic, Neum, Prozor-Rama, Ravno i Stolac) prosjek je 7050 KM, dok ostale županije imaju prosjek od oko 4700 KM, piše Večernji list BiH.

Viši standard

S obzirom na to da za razliku od povlaštenog Sarajeva, koje ima koeficijent 2, ove dvije županije uglavnom se gleda dodatno osiromašiti, onda je ova statistika itekako zanimljiva i pokazuje koliki se rad i trud ulažu da bi se ostvario uspjeh.

– Hercegovina se kroz medije često provlači kao dio države s najvišim cijenama, što nije čudno, jer je u BiH potrošačka košarica često najskuplja u Širokom Brijegu, a kvadrat novogradnje najskuplji u Mostaru. Čuđenju ne treba biti mjesta. Činjenica je i da food outlet trgovine te trgovine rabljene robe odlično rade u Sarajevu, Banjoj Luci, dok su u Hercegovini gotovo nepoznanica. Sve iznad navedeno zasluga je jedne stvari, a to je viši standard.

No, što generira taj viši standard? Prije svega, proizvodni sektor i orijentiranost izvozu – navodi se isključivo za ZHŽ i HNŽ. U ovoj neformalnoj organizaciji potrudili su se izvući neke od ranijih podataka o izvozu po županijama te broju stanovnika.

– Kratkom analizom došli smo do zaključka kako dvije hercegovačke županije imaju puno veći izvoz od ostalih županija. Dok je prosječni izvoz ZHŽ-a i HNŽ-a po stanovniku čak 3590 eura, ostale županije u FBiH imaju prosjek od 2393 eura, s tim da je ZHŽ na vrhu s 5364 eura po stanovniku, što je golemi uspjeh.

Što se tiče brojki u jugoistočnoj Europi, Crna Gora ima izvoz po stanovniku 680 eura, Albanija 820 eura, Srbija 2500 eura, Makedonija 3200 eura, no najbliža nam je Hrvatska koja u istoj godini po glavi ostvaruje izvoz od 3398 eura. Puno više od Bosne i Hercegovine, ali i dalje niže od ovog dijela BiH – naglašavaju.

Spominju i hercegovačke građevinske tvrtke koje trljaju ruke jer je Hrvatska gospodarska komora od Vlade RH zatražila ukidanje zabrane izvođenja građevinskih radova u sezoni kako bi djelovala na ublaženje pada BDP-a. Pogotovo jer dobar udio građevinskih radova u susjedstvu izvode ovdašnje tvrtke i njihove filijale u Hrvatskoj.

Prihod dvostruko veći

Nedavno je Mate Lončar, magistar politologije i doktorand na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, za Večernji list rekao kako cjelokupna gospodarska slika BiH nije zadovoljavajuća, ali je istaknuo ZHŽ koji svojim razvojem konkurira i većim županijama u Republici Hrvatskoj.

– Prihod po stanovniku u Zapadnohercegovačkoj županiji (Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje i Grude) dvostruko je veći u odnosu na prihod po stanovniku u FBiH, dok je dobit u Zapadnohercegovačkoj županiji po stanovniku trostruko veća u odnosu na isto u FBiH – kazao je, između ostalog, Lončar.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas