Pratite nas

Kronika bez cenzure

Vodeći se Plenkovićevom logikom i Clinton je izgubila izbore u SAD-u

Objavljeno

na

Nikada nije bilo sporno da je Andrej Plenković miljenik medija što posebno dolazi do izražaja kada je HDZ ostvario relativnu pobjedu pod vodstvom Tomislava Karamarka nad SDP-ovim bivšim liderom Zoranom Milanovićem u studenom 2015. godine. Ukratko rečeno pojavio se Mesija, ali mediji su nam tada prešutjeli kakav će se rasplet odvijati u budućnosti.

Imidž mu se nastavio peglati nakon preuzimanja HDZ-a putem orkestriranog puča da bi u krajnoj liniji bio lansiran munjevitom brzinom na prvo mjesto ljestvice najpopularnijeg političara u Hrvatskoj čime se do sada nitko nije mogao pohvaliti osim možda Ive Sanadera, jer Jadranka Kosor bila je blijeda kopija, Zoran Milanović izgubio je brzo potporu medija radi bahatog stila, a negativna medijska kampanja protiv Tomislava Karamarka započela je još prilikom uhićenja Josipa Boljkovca.

Vinut među zvijezde Andrej Plenković zaboravlja na vlastite birače koje je iznevjerio kadrovskim rješenjima u Vladi RH kao i izbor određenih kandidata za nadolazeće lokalne izbore u svibnju. Nakon Dalićke, Obuljenke, Kujudžića, Pupovca točka na i bila je kandidatura Drage Prgometa za gradonačelnika Grada Zagreba koji ne može sjediti na dvije stolice što ističe i sam po principu kome milo kome DRAGO ako zanemarimo susret s Zoranom Milanoviće iza zavjese u stanu Ante Kotromanovića.

Osim što se Plenkovićev HDZ odmaknuo od Milana Bandića prema riječima Gordana Jandrokovića, jer izborom milog nam Drage pitanje je s kime  HDZ misli složiti većinu u gradskoj skupštini?

Milan Bandić im ne treba, Bruni Esih bi se zahvalili u Klubu zastupnika HDZ-a neovisno što je HDZ-u sa svojim preferencijalnim glasovima donijela peti mandat po prvi puta u povijesti u 1. izbornoj jedinici, a vjerodostojna je mogućnost izbacivanja dr.sc Zlatka Hasanbegovića iz stranke što ističe bivši Kosoričin glavni tajnik uvaženi Branko Bačić ukoliko joj dr.sc. Zlatko Hasanbegović pruži potporu. Možda mu zabrane i kretanje s istom iako se u modernom društvu koristi načelo supsidijarnosti pa do izbacivanja ne bi smjelo doći. Pritom si sužavaju prostor za koaliciju u gradskoj skupštini ne uzimajući u obzir da će Milan Bandić i Bruna Esih biti potrebni za ostvariti većinu u gradskom parlamentu.

Činjenica je da Plenkovićevom HDZ-u preostaje još jedino Bernardićev SDP koji predvodi HNS-ova Anka Mrak Taritaš u Gradu Zagrebu, a misija spašavanja započela je upravo preko središnjeg Dnevnika HRT-a kada se pravdala obnova u Gunji iako stiropor od 10 cm košta cca 30 eura po m2. No, tada se otvara još jedno pitanje, a ono glasi hoće li HDZ-ova desnica u Hrvatskom saboru biti spremna podržati HNS u zamjenu za MOST?

Ako se u potpunosti prekriži spomenuti trojac tada će biti upitna dugoročna suradnja na nacionalnoj razini Bandićeva tri zastupnika u Hrvatskom saboru s HDZ-om kao i dr.sc. Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih.  Pridodamo li još marginaliziranih saborskih zastupnika iz redova HDZ-a, te razjareni MOST nakon odbijanja njihovog prijedloga o otvaranju državnog arhiva na Vladi RH od strane Andreja Plenkovića i Nine Obuljen očigledno je da nas očekuje vruće političko proljeće pa kome bilo milo ili drago, jer odbijanjem prijedloga o otvaranju državnog arhiva očigledno je da se pokušava spašavati ako se još koga uopće može spasiti u nadolazećih godinu dana, a prema riječima slovenskog publiciste moglo bi se dogoditi pročišćavanje državnog arhiva.  Također, treba istaknuti kako je HSS u SDP-ovoj koaliciji koju predvodi Davor Bernardić.

Osim određenih promašenih kadrovskih rješenja dovodi se pod povećalo i strategija dobivanja lokalnih izbora budući da je intencija predsjednika, glavnog i političkog tajnika kako će im oni odraditi pretkampanju na nacionalnoj razini, a sama kampanja predstavljana kandidata po lokalnim sredinama trajala bi dva do tri tjedna. Budu li im odrađivali kampanju po principu kao što su izvijestili javnost o gubitku arbitraže INA – MOL uskrativši građanima Božić, mogućnost prodaje HEP-a radi INA-e, izvještajem o aferi dnevnice premijera RH i glavnog državnog odvjetnika, izvještajem o situaciji o Agrokoru ili odbijanjem Zakona o otvaranju državnog arhiva kojeg su jučer javno podržali SDP i MOST preporučujem im da niti ne izlaze u javnost, jer mogao bi ih netko kamenovati.

Pitanje svih pitanja glasi želi li HDZ na čelu s Andrejom Plenkovićem pobijediti na ovim lokalnim izborima?

Domoljubni i uspješni kadrovi poput Ivana Anušića mogu biti onemogućeni u personalnoj kampanji, dok pogrešnim potezima postoji mogućnost da Miro Bulj i Nikola Grmoja ozbiljno zaprijete u Splitsko damlatinskoj odnosno Dubrovačko neretvanskoj županiji. Svrsihodno tome ne treba zaboraviti gubitke gradova u urbanim sredinama, a uskraćivanjem Božidara Kalmete u kandidaturi za gradonačelničku stolicu zatresla se i HDZ-ova utvrda u Zadru gdje prema određenim anketama postoji mogućnost da HDZ izgubi i Grad Zadar.

Kada se narod osvijesti rasplet se razvije kao na američkim predsjedničkim izborima kada Hillary Clinton nije bila dovoljna potpora javnog mnijenja protiv Donalda Trumpa, jer u konačnici birači su ti koji odlučuju, a ne režimski mainstream mediji koji preferiraju određenog kandidata na osnovu populisitičkih odluka u želji da pobijedi.  Stoga se postavlja pitanje jesu li ankete vjerodostojan kriterij?

Naravno da nisu, jer to smo se mogli uvjeriti u čitavom nizu primjera pa kroz primjer bivšeg predsjednika RH Ivu Josipovića. Stoga procijenite sami je li optimizam Andreja Plenkovića opravdan i vjerodostojan ili se iza paravana razvija sasvim drugačiji rasplet aktualne političke situacije u Hrvatskoj koji ne odgovara niti samom premijeru RH.

Sanjin Baković

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Kronika bez cenzure

Uslijedile ostavke radi povratnika koji se poziva na Andreja Plenkovića

Objavljeno

na

Objavio

Pandorina kutija počela se otvarati nakon što je zagrebačkom HDZ-u nametnut Drago Prgomet kao kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba. U HDZ-ovoj široj nomenklaturi prepoznat je kao rušitelj Karamarkova pobjedničkog HDZ-a, politički konvertit koji nakon napuštanja HDZ-a prelazi u MOST sve do izbacivanja iz MOST-a od strane Bože Petrova, idejni tvorac HRID-i, te povratnik u HDZ nakon što je Tomislav Karamarko bačen na koljena.

U ovoj kampanji ostati će zapamćen kao HDZ-ov kandidat za gradonačelnik Grada Zagreba koji neće zapošljavati HDZ-ovce, već imaju natječaje pa neka se izvole javiti na njih. U skladu sa Draginom izjavom članstvo se diglo na noge, a ankete mu daju 5%. Nakon završetka izbora pitanje je koliko će trebati zagrebačkom HDZ-u da se krene oporavljati nakon Draginih izjava, jer bolje za njega bilo bi da je to prešutio nego li što je navukao jal na svoja leđa ionako zapuštenih članova HDZ-a o kojima nitko ne mari.

Živjeli smo, živimo i živjeti ćemo za HDZ, a nikada nismo živjeli od HDZ-a

Da u HDZ-u ima pregršt poštenih, časnih i moralnih osoba dokazuje ovaj primjer iz kojeg je vidljivo kako članovi HDZ-a koji ne žive od njega postupaju u skladu sa Statutom HDZ-a, te vlastitim moralom budući da nisu spremni ići protiv sebe i načela pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na osnovu navedenih ljudskih komponenti članstvo ih je prepoznalo i izglasalo im povjerenje kako bi ih zastupali kroz rad u TO-ima i PO HDZ Črnomerec. Za razliku od Drage Prgometa, Josipa Jelića i njima sl. bili su vjerodostojni i nisu napušatali stranku.

Ostavke četiri predsjednika Temeljnih ogranaka te dužnosnika u Područnom odboru HDZ-a Črnomerec

Sve je kulminiralo povratkom Josipa Jelića kojeg je Časni sud HDZ-a vratio u stranku po dolasku Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, budući da se isti nalazio u kampanji MOST-a nakon što je istupio iz vlastite stranke. Kako i sami navode oduvijek su poštivali odluke viših tijela, zajedništvo i pluralizam, ali u zadnja tri mjeseca počele su se događati neviđene stvari na koje nisu mogli pristati.

Jedan od razloga neopozive ostavke je nametanje izbora izaslanica Zajednica Žena Katarina Zrinski PO Černomerec na Izbornoj skupštini. Naime, Josip Jelić pozivao se na Andreja Plenkovića, te nametao volju izaslanicama kroz imena koja moraju biti izabrana za Izborni sabora Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski.

Kao drugi od navedenih razloga spominje se zabrana izglasavanja prijedloga nositelja liste za Vijeće gradske četvrti Črnomerec. Većinom glasova ipak se prijedlog izglasao.

Zatim je uslijedila Izborna skupština Mladeži HDZ-a Črnomerec na kojoj se nametalo pojedina imena kandidata koja moraju biti izabrana pozivajući se na predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Skupština je odgođena, a imenovan je Povjerenik.

Završni epilog eskalirao je nametanjem kandidata za listu Vijeća gradske četvri što podsjeća na nametanje kandidature Drage Prgometa ispred GO HDZ Zagreb. Prema informacijama sa teren ovaj obrazac ponašanja ne provodi se samo na Černomercu, već se prijedlozi lista ne uvažavaju niti sa drugih Područnih odbora.

U priloženom dokumentu pogledajte o čijim je ostavkama riječ i što su stvarni razlozi pa procijenite sami nalazimo li se prema metodama djelovanja u Sjevernoj Koreji kao što su istaknuli predsjednici u ostavci ili je ipak riječ samo o autokratskom vođenju od vrha pa prema najnižem ustrojstvu unutar HDZ-a.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika bez cenzure

Darinko Papić preduvjet je za test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a

Objavljeno

na

Objavio

Riječki HDZ imao je povijesnu šansu ne tako davno isprofilirati osobu u liku i dijelu pokojnog dr. Zlatka Tomašića koji je na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine ostvario fantastičan rezultat u svojem prvom nastupu u riječkoj političkoj areni prikupivši na konto 2.991 glas što je bilo ekvivalent od 8.36% ukupnog broja glasova HDZ-ove liste.

Lideri s Jadranskog trga oglušili su se i zatvorili oči ispred respektabilnog rezultata kao i u trenucima usvajanja jednoglasnog prijedloga ispred GO HDZ Rijeka kada su podržali Mariju Bukvić koja je u VIII. izbornoj jedinici osvojila 548 preferencijalnih glasova odnosno 1.53%, a danas kada bi ih se upitalo javno zašto nisu htjeli stati iza obiteljskog čovjeka, hrvatskog branitelja, vjernika, domoljuba, doktora i stručnjaka unutar domene njegovog posla, prije svega velikog humanitarca koji bi pomogao svakome ako je to u njegovoj moći za pretpostaviti je kako bi svi dobili kolektivnu amneziju?! Tko doktor? Ja doktor. Ma ne, pa Vukelić je doktor!

S obzirom da vrijeme ne možemo vratiti, a Zlatka zamijeniti postavlja se retoričko pitanje na koji način ćemo sada uvjeravati birače da je Kristjan Staničić pravi odnosno vjerodostojan izbor, a sedam mjeseci ranije dr. Zlatko Tomašić to nije bio budući da ga nitko nije javno htio podržati osim Darinka Papića?

Ne da ga nisu htjeli javno podržati, već nije bio niti u križaljci uoči izborne skupštine riječkog HDZ-a. Dapače bio je raspušten u svojem temeljnom ogranku s mjesta povjerenika.

Naravno mene koji sam bio s dušom i tijelom u kampanji pokojnog dr. Zlatka Tomašića ne može uvjeriti nitko, a vjerujem da mnogi premišljaju poput mene, jer da smo recimo sadašnjeg kandidata za gradonačelnika poslali u utrku po preferencijalne glasove na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine vidjeli bi sraz Ferraria i Fiće budući da ga šira javnost ne poznaje.

Kandidirati se ispred stranke za gradonačelnika Grada Rijeke sasvim je nešto drugo nego testirati svoje preferencije u srazu sa 14 kandidata na listi HDZ-a, jer da na vreću krompira nalijepimo HDZ stabilno biračko tijelo od 10% do 15% zaokružilo bi HDZ prema inerciji. Živući primjer na Jadranskom trgu je Dinko Beaković koji je 2013. godine u utrci za primorsko goranskog župana imao 24.160 glasova, a 2015. godine na HDZ-ovoj listi 894 glasa. U konačnici nagrađen je mjestom tajnika primorsko goranskog HDZ-a. Izgleda da je kriterij za imenovanje bio rezultat kao što to obično bude u političkoj praksi.

Ništa bolje nisu prošli saborski zastupnik Josip Borić i ministar turizma Gari Cappelli koji zajedno nisu imali više glasova od pokojnog doktora, a postali su odlučujući faktori u Hrvatskom saboru i Vladi RH.

Kandidat za gradonačelnika HDZ-a izabran je “dekretom” Zagreba odnosno jednoglasnom odlukom riječkog HDZ-a nakon posjeta Gordana Jandrokovića u Primorsko goranskoj županiji, a od danas pa do 4.svibnja 2017. godine u pola noći završava rok predaje listi za gradsko vijeće Grada Rijeke. Svrsihodno tome nova unutarstranačka bitka tek slijedi budući da se na tijelima stranke biraju kandidati koji će nas predstavljati iduće četiri godine u gradskom vijeću Grada Rijeke. Kao u svim strankama ulaznih mjesta je malo, a taština previše.

Test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a ovisiti će o jednom imenu. Naime, riječ je o Darinku Papiću. Hrvatskom branitelju koji se može pohvaliti ratnim putem kao rijetki u PGŽ-u, profesoru povijesti, tajniku Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ-a iz vremena pokojnog predsjednika dr. Zlatka Tomašića pa do danas, predsjedniku temeljnog ogranka HDZ Bulevard pod čijom je ingerencijom HDZ na izborima za MO Grada Rijeke po prvi puta osvojio vlast u povijesti Grada Rijeke. Za one koje ne znaju riječ je o dijelu grada u kojem živi bivši riječki gubernator Slavko Linić. Pobijediti tamo sve je samo ne jednostavno.

Osim što je HDZ pobijedio na Bulevardu zahvaljujući Papićevoj liderskoj sposobnosti koju članovi HDZ-a poštuju radi njegovog autoriteta i organizacijskih sposobnosti, disciplini temeljenoj na vojničkom režimu, HDZ je povezao vlast i na Trsatu što se nije dogodilo niti na vrhuncu političke moći bivšeg HDZ-ova člana Hrvoja Burića koji je istu listu odbio. Na području Bulevarda, Trsata, Vojaka i Krimeje po broju preferencijalnih glasova pobjede je odnosio pokojni dr. Zlatko Tomašić što potvrđuje jačinu tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ Darinka Papića. Ako su vam potrebni glasovi uvažiti ćete rezultat.

Neovisno o njegovim rezultatima i uspjesima HDZ-a na području Grada Rijeke za Darinka Papića nema mjesta u vjerodostojnom riječkom HDZ-u kao što nije bilo niti za pokojnog dr. Zlatka Tomašića iako je tijelo konstituirano više od godinu dana. Budući da je Županijski odbor branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ predložio Darinka Papića na ulazno mjesto na listi za gradsko vijeće kao prvi prijedlog od tri imena koja su usvojena, a isto učinio i TO HDZ Bulevard shodno rezultatima koje ogranak posjeduje odlučio sam se napisati ovaj članak.

Ovim putem pozvao bi HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Grada Rijeke Kristjana Staničića kao osobu koja ima direktan ulaz kod Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića, te se smatra najjačom osobom u ovom trenutku unutar HDZ-a u Primorsko goranskoj županiji barem do završetka izbora da se založi da Darinko Papić bude na ulaznom mjestu (unutar prvih pet mjesta) na listi za gradsko vijeće Grada Rijeke budući da GO HDZ Rijeka ne prepoznaje njegov rad kao što nije prepoznao niti od pokojnog doktora. Za argumente ima sve navedeno kao i usvojene odluke tijela koja su ga predložila.

Nemojte se voditi retorikom iz prošlosti da recimo pokušate diskreditirati tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ koji je prvi prijedlog usvojenih kandidata, a krenete razbijati zajednicu kroz Antoniju Marković ili Maju Ševerdiju. Na isti način pokušao je 2015. godine Oleg Butković s Dobricom Rončevićem koji je na tim izborima osvojio 389 glasova odnosno 1,04% kada nije htio pokojnog dr. Zlatka Tomašića na trećem mjestu HDZ-ove liste za Hrvatski sabor. U suštini 389 nije isto što i 2.991 kao što niti druge osobe nemaju težinu kao i Darinko Papić.

Dakle, upravo imate priliku pokazati vlastitu vjerodostojnost u borbi za malog i poštenog čovjeka. Ujedno ćete poslati poruku prema vani zalažete li se za ljude koji vrijede u slučaju da postanete gradonačelnik Grada Rijeke. Sve se može kada se hoće, a ostalo je demagogija budući da imate uporište u Zagrebu.

Stoga gradonačelniče rukavica je bačena, a na vama je da pokažete javnosti jeste li vjerodostojan kandidat na primjeru Darinka Papića koji za argumente ima rezultate. U suprotnom nam slobodno recite da li da ostanemo kod kuće ili imate neki drugi prijedlog za gradonačelničkog kandidata Grada Rijeke koji je vjerodostojan i misli se boriti za male i poštene ljude, jer nakon što se dogodilo sa pokojnim doktorom ne treba nam dežavu u liku i dijelu Darinka Papića, jer svi vi zaboravljate da su to ljudi koji su proveli cijeli Domovinski rat u rovovima, a ne na riječkom Korzu. Sve to nosi svoje posljedice koje skračuju život.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari