Connect with us

Kolumne

Vodič za NU2: Čadež ogolio Stankovića

Objavljeno

-

Novinar i pjesnik Tomislav Čadež, koji je mnoge iznenadio svojim nastupom u emisiji Aleksandra Stankovića Nedjeljom u dva, oglasio se o svom gostovanju u kolumni za novi Globus.

Čadež, kojeg su, zbog argumentiranog okršaja sa Stankovićem, komentatori na društvenim mrežama proglasili junakom, napisao je ”Kratki vodič za sve buduće goste Aleksandra Stankovića”.

Tako navodi i zašto je uopće pristao sjesti u ‘vruću’ Stankovićevu fotelju.

”Zato što je imao kuraž da me pozove pošto sam dvaput, u Jutarnjem listu, obrisao pod njegovim načinom rada”, napominje Čadež i u nastavku daje, doslovce, upute gostu za ponašanje kod Stankovića.

Uputa prva: najbolje ignorirati ga

Naime, slavni intervjuist a priori je nepristojan. Ne dočekuje gosta nego uđe u studio tik prije početka emisije. Znači čekaš ti njega, a ne on tebe. Budući da sam njegov kolega, došao sam sat ranije, da ne stvaram nervozu njemu i producentima. Što bi da se nisam pojavio, tako, iz kaprica?

I evo napokon, dohodao je Stanković, u prevelikom smeđem odjelcu. Odmah sam dovoljno prostodušan da ga pokušam ad hoc informirati, minutu do dva, podastirući detalje o svojim činima a koji su stoput atraktivniji i za gledanost emisije korisniji od onih što su mu ih pronašli u arhivi, ”na papiru”, pripremajući ga za emisiju. Dakle, lako ih je prečuo.

Sjeo za stol, prilagođen njegovu stasu, prekomjerno napudran, pa premeće pred sobom snopić papira. To su pitanja i razne druge rečenice, isprintane veoma krupnim fontom, kao za slabovidne. Inače sam mislio da u emisiji drži ispred sebe tek podsjetnik za teme koje je naumio načeti, ali da drži cio tzv. blesimetar, to nisam niti pretpostavio. Gost ga ne zanima, a takav me osjećaj smjesta obuzeo. Dakle ne zanima ga tko je s druge strane nego što je odlučio da se dogodi i što piše na papiru da se mora dogoditi. I njemu i gostu. Spontano sam odlučio ignorirati ga. Njemu je važan blesimetar a meni strop studija, odnosno reflektori okačeni o njega.

Uputa: ne daj mu povoda za repliku, neduhovit je

Više od spoznaje da je posrijedi režirano preslušavanje, obuzela me jedna još dublja: operiranje od humora. Vidiš mu u očima da se plaši ironije i bilo kakvog izleta u duhovitost. Bilo bi pretenciozno kazati – u duhovnost. Razgovor u emisiji kao da se ne može razvijati spontano jer u spontanosti se uvijek krije opasnost da se kaže što nije bilo predviđeno. Uz to imaš dojam da razgovaraš s nekime tko zapravo ne razumije hrvatski jezik. Nego ga jedino reproducira. Razina, na koju je najisplativije odgovoriti gestama, a ne riječima.

Uputa treća: nemoj gubiti živce

Očekivao sam da će postavljati pitanje o privatnom životu, ali nisam očekivao da ću za početak morati razgovarati o svom djetetu. I to prije i poslije priloga u kojem je sabrao uvrede na moj račun nekolicine javnih osoba – uglavnom onih koji bi najradije čuli da sam mrtav. Znao sam da moj dječak gleda i uhvatila me mala snaga. Jedino što sam mogao je iskoristiti taj moment i pozdraviti sinka u kameru. Htio sam ustati i otići, ali tad bih, dakako, osvanuo kao luđak na otvorenoj sceni.

Uputa četvrta: nemoj ga shvaćati ozbiljno

Stanković ne želi koga upoznati. Površnost televizijskog medija zlorabi da potencira vlastiti. Zapanjilo me da netko tko tvrdi da trenira boks može biti toliko bahat a naivan. Metaforički razmahuje se ručicama za koje misli da ih je očvrsnuo u teretani. U stvarnosti, boksač udara iz pete, a ruke tanje od ženice imati može. Pomislio sam, hajde, ako malo popusti, pohvalit ću ga što se ipak redovito znoji i što nema predrasuda: vježba u paru s Dorinom Manzinom, našim najpoznatijim gay aktivistom srednje generacije. Ali pobogu bildanje je smrt, za boksača podjednako koliko i za mentalno gimnastičara, novinara: tromost i potrošnja kisika onesposobljuju ga za borbu.

Uputa peta: uvijek imaj na umu da drugi rade za njega

Emisije dogovara producentica, priloge radi novinarka. Treća kopa arhivom. Netko je trebao otići i u knjižnicu da posudi moje knjige. Prije toga su ih htjeli pribaviti od mene. Dakle cijela je strka oko urednika i voditelja na koncu roba blesimetrova.

Uputa šesta: lako ga je ukrotiti

Posve ga je izbezumilo kad sam mu priopćio da znam kako je u fušu radio za HGK. Nije mu to prvi izlet u šareni svijet honorara. Jedino je ovaj bio posljednji u moju obitelj. 

>>VIDEO: Nedjeljom u dva: Tomislav Čadež ‘razvalio’ Stankovića

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari