Connect with us

Događaji

U vojarni Zemunik predstavljeni helikopteri “Kiowa Warrior”

Objavljeno

-

Uz nazočnost visokih državnih dužnosnika, u vojarni Zemunik predstavljeni su novi helikopteri “Kiowa Warrior” u sastavu Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Riječ je o helikopterima iz projekta opremanja OS RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu vlade i Oružanih snaga SAD-a koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane (HRZ i PZO).

Projekt opremanja obuhvaća ukupno 16 helikoptera i opremu koji su proizvedeni u razdoblju od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012. i 2015. od kojih je prvih pet helikoptera u 93. zrakoplovnu bazu dopremljeno 30. srpnja ove godine.

Predstavljanju novih helikoptera prisustovali su ministar obrane Josip Buljević i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović.

Ovi helikopteri omogučuju našim oružanim snagama dosezanje novih obrambenih sposobnosti. Pripadnici HRZ, piloti i tehničari dobivaju suvremena sredstva, rekao je Josip Buljević.

Opremanje hrvatskog ratnog zrakoplovstva korak je učinjen uz pomoć američkog strateškog saveznika, na kojega ćemo se i u budućnosti oslanjati u razvoju naših obrambenih sposobnosti. Stoga uključivanje ovih helikoptera u naše ratno zrakoplovstvo ima, osim vojne komponente, i političku,rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

kolinda predstavljanje helikoptera 2

helikopter kiowa

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari