Connect with us

Politika

Vojko Obersnel: Dosta je, Plenkoviću! Ne znam koji problem imate s Rijekom, ali neću vam ostati dužan

Objavljeno

-

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću u ponedjeljak je napisao da pogrešna objava jednog ugostitelja na društvenim mrežama, koju je relevantna politika već osudila, “nije nešto za što se očekuje premijerova reakcija kakvu je pokazao danas”.

Obersnel je reagirao na današnju izjavu Plenkovića o slučaju ugostitelja iz Rijeke koji je poručio članovima HDZ-a da nisu dobrodošli u njegov lokal.

“Da je gospodin iz ta ‘Tri majmuna’ rekao: U kafić ne mogu Srbi, ne smiju doći Židovi, Romi, pripadnici Armade, SDP-ovci – digla bi se takva halabuka da bi Hrvatska treštala od toga. Ali, ako se kaže ne mogu doći HDZ-ovci – to je ništa. Čak se traže opravdanja – pa to je ok…”, prokomentirao je Plenković i zaključio :”To se zove diskriminacija, rasizam, a idući korak je fašizam”.

“U Rijeci nema ni rasizma ni fašizma u modelu u kojem ga Vi prikazujete”, istaknuo je Obersnel.

Gradonačelnik je naglasio da je odmah po toj spornoj objavi ugostitelja reagirao i pozvao sve na smirivanje strasti te “jasno i glasno rekao da ne odobravam da se građani po bilo kojoj osnovi dijele na „dobro došle“ i one koji „nisu dobro došli“ – igdje”. Obersnel je naveo da su se strasti u Rijeci smirile, te da to tu više nije tema.

“Ali iz nekog, samo Vama poznatog razloga Vi danas, čak deset dana kasnije, te strasti ponovo otvarate, napadate novinare, koristite teške riječi i prijetite. Ovako oštru reakciju s Vaše strane ne pamtim otkad ste premijer!”, navodi u otvorenom pismu Obersnel.

“Problem koji Vi osobno imate s Rijekom ja ne razumijem. Samo vidim da naš grad neprimjereno prozivate još jednom i ne želim Vam ostati dužan”, istaknuo je u nastavku pisma.

Obernel tvrdi da je Plenković u svibnju prošle godine javno pozivao policiju i DORH vezano uz postupak javne nabave opreme za svečano otvorenje godine Europske prijestolnice kulture, a kaznena prijava o tom pitanju je u potpunosti odbačena.

“Što da pomislimo u Rijeci osim da ste pozivali da se pred parlamentarne izbore namještaju afere i istražni procesi kako biste oblatili ovaj grad?”, ističe gradonačelnik Rijeke.
Obersnel je napisao i da premijer nije reagirao na “poruke izrazite mržnje i nacionalne nesnošljivosti prema umjetniku koji je svojim umjetničkim radom obilježio povratak Rijeke iz ruku fašističke Italije u maticu Hrvatsku, te obilježio stradanje 2800 partizana u bitci za Rijeku” te na “okupljanje crnokošuljaša u Rijeci sljedećeg dana koji su hodali gradom s nagrđenom hrvatskom zastavom i pokušavali uništiti gradsku imovinu”.

“Izgleda da vam je taj fašizam“ prihvatljiv”, ocijenio je Obersnel.

Riječ je o slučaju postavljanja instalacije, velike zvijezde petokratke na neboder u središtu Rijeke umjetnika Nemanje Cvijanovića.

Gradonačelnik Obersnel je podsjetio da su u tom tjednu, nakon postavljanja instalacije, dvoje ministara odbili doći u Rijeku na ranije dogovarane obaveze i potpisivanja ugovora i time “poslali više nego jasnu poruku koji stav zastupate spram umjetničke instalacije koja je obilježila za Rijeku najvažniji trenutak antifašističke povijesti”.

“Nemojte, molim Vas, sada vapiti i urlati na temu „fašizma riječkog ugostitelja“ jer je svima u Rijeci do sada već posve jasno da je njegova poruka bila skroz neprimjeren izraz nemoći i revolta. Relevantna riječka politika je tu poruku ugostitelja osudila i za nas je priča o kafiću – završena”, zaključio je Obersnel.

Andrej Plenković ljut zbog poteza riječkog kafića: To je na korak do fašizma

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari