Pratite nas

Politika

Vojko Obersnel ljut: Ovo je silovanje demokracije

Objavljeno

na

Nakon što je konstituirajućoj sjednici riječkog Gradskog vijeća u utorak je za predsjednika izabran Tihomir Čordašev (Akcija mladih), za kojeg su glasovali vijećnici svih političkih stranaka, koalicija i nezavisna lista osim koalicijske liste SDP-PGS-HSU-IDS-Hrvatski laburisti-SDSS-HSS koja je osvojila najviše mandata u Vijeću, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) novinarima je izjavio kako se u Gradskom vijeću pokazalo zašto demokracija nije idealan sustav, ocijenivši kako je to bilo “na neki način silovanje demokracije”.

“Formirana je neprincipijelna koalicija za koju ne znam što je objedinjava, ali i to je demokracija”, rekao je, čestitajući izabranom predsjedniku Gradskog vijeća Tihomiru Čordaševu.

Najavio je kako će se u idućim danima sastati s njim kako bi se pokušala dogovoriti suradnja i način rada. “U pregovorima za konstituiranje Gradskog vijeća inzistirao sam na programskoj suradnji. Nije bilo upitno da predsjednik bude Čordašev, da sastavimo zajednički program. Program naše koalicije je bio poznat, dali smo mogućnost da ga prošire, a u dva tjedna nismo dobili ni jedno slovo. Nudili smo i sporazum o zajedničkom obnašanju vlasti, ali nije bilo odgovora, osim da grupacija okupljena oko Akcije mladih ne želi ni s SDP-om, ni s HDZ-om, a na kraju su s HDZ-om i otpadnikom od HDZ-a izglasali Gradsko vijeće”, rekao je Obersnel, pod otpadnikom misleći na nezavisnog vijećnika Hrvoja Burića.

“Preostaje mi da provodim program kao gradonačelnik, vjerujem da će Vijeće morati sjesti za stol i dogovoriti se o zajedničkim aktivnostima, jer previše toga pokrenutoga može postati upitno ako se nastavi s ovakvim neodgovnrim ponašanjem”, kazao je Obersnel.

Ivan Pernar, saborski zastupnik Živog zida, na društvenoj mreži pojasnio je zbog čega su njihova dva predstavnika u riječkom Gradskom vijeću podržala Čordaševa za predsjednika.

“Pitaju me neki vezano uz situaciju u Rijeci, tamo je u vijeću kompletna opozicija podržala našeg koalicijskog partnera Akciju mladih u tome da njihov predstavnik predsjeda gradskim vijećem.

Mi u gradskom vijeću imamo 2 predstavnika i oni su zajedno sa svim ne-SDPovim predstavnicima podržali kolegu iz Akcije mladih iz samo jednog razloga, da se stane na kraj SDP-ovoj autokratskoj vladavini u Rijeci.

Ta većina koja je izglasala predsjednika vijeća nije rezultat političkih dogovora ne-SDPovih vijećnika o tome da imamo neki zajednički program već je formirana iz oportunih razloga.

HDZ nije tražio ništa od nas, cilj im je bio slomiti SDP u Rijeci. Drugim riječima, mi smo profitirali od sukoba dvije velike stranke.

Drugim riječima u Rijeci ne postoji neka stvarna većina nego će se većina formirati kako budu teme dolazile na dnevni red od točke do točke. Mi ćemo svaki put glasati po svojoj savjest i izvještavati javnost o našem radu.”

Pala posljednja SDP-ova utvrda: SDP izgubio većinu u gradskom vijeću u Rijeci

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Sabor raspravlja o slanju hrvatskih vojnika u međunarodne misije

Objavljeno

na

Objavio

Sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o prijedlozima odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u nekoliko misija potpore miru NATO-a, EU-a i UN-a.

Tako se predlaže da se u misiju potpore miru »RESOLUTE SUPPORT» u Afganistan uputi do 110 pripadnika Oružanih snaga (OS RH), a na Kosovo (KFOR) njih do 40, s dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

U Somaliju bi se, u sklopu operacije »EU NAVFOR Somalija – ATALANTA«, trebalo uputiti do 25 pripadnika OS RH, a u sklopu operacija potpore miru Ujedinjenih naroda u Zapadnu Saharu (MINURSO) do osam, a u Indiju i Pakistan (UNMOGIP) do 10 pripadnika OS RH.

Predlaže se i upućivanje do 80 pripadnika OS RH na dužnostima u NATO-voj zapovjednoj strukturi, NATO-voj strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima u operacije i druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO-a.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o poticanju ulaganja kojima se, među ostalim, uvode povoljniji uvjeti za ostvarenje poticajnih mjera u slučajevima ulaganja mikro poduzetnika, kao i prijedlog zakona o ukidanju Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) u svrhu racionalizacije poslovanja i učinkovitosti tijela javne uprave. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

(VIDEO) Kaos u Saboru – lupanje, vrijeđanje i mahanje Poslovnikom

Objavljeno

na

Objavio

Saborska rasprava o državnom proračunu više je puta prekidana zbog prestanka rada saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor.

Predsjednik Sabora Gordan Jadndroković tomu je odlučio stati na kraj nakon što je HSS-ov Krešo Beljak zatražio stanku kako bi se osnovalo povjerenstvo radi utvrđivanja štete na saborskom inventaru.

Nakon prepucavanja o Poslovniku, oporbeni zastupnici odlučili su lupanjem  po klupama prisiliti vladajuće na stanku. “Nije ovo ničija prčija”, vikao je Miro Bulj, “Ne radite cirkus od Sabora”, vikao je Nikola Grmoja.

Gordan Jandroković odlučio je nastaviti s raspravom, ali pobuna se nastavila pred cijelom Vladom koja je u Sabor došla na predstavljanje proračuna. I Gordan Maras i Davor Bernardić inzistirali su na stankama tako da je Jandroković u jednom trenutku Bernardiću rekao “Vi ste dosadni, toliko su vam prazne optužbe”. “Bit će stanka kad završimo s replikama, ima ih još šest. Vi biste htjeli da vas izbacim iz sabornice, ali ja to neću”, nastavio je odgovarati Jandroković. Naposlijetku je stanka ipak odobrena.

Nakon povratka u sabornicu, govornicu je zauzeo HSS-ov Krešo Beljak koji je nastavio pet minuta govoriti bez obzira na tijek sjednice.  U međuvremenu je Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom snimao govornike. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zatim je sazvao sastanak predsjednika klubova kako bi se odlučilo o tome kako nastaviti rad.

Nakon jednosatnih konzultacija ipak je postignut kompromis – predsjednik HSS-a Krešo Beljak dobio je priliku da se obrati po stanci koju je još prijepodne zatražio, što je bio “okidač” za višesatni kaos u sabornici, a nakon Beljaka rasprava je nastavljena replikama na prijedlog državnog proračuna za 2018.

Beljak, koji je stanku zatražio zbog stanja u prometu, ustvrdio je kako se, dok Hrvatsku muče demografski problemi, gube životi po hrvatskim prometnicama. Potom je svoju stanku opetovano usmjerio na Agrokor i saborsko istražno povjerenstvo optužujući vladajuće kako žele “zataškati i krivotvoriti povijest”. Konačno, nešto prije 15 sati, nastavljena je još jutros započeta rasprava o državnom proračunu za iduću godinu. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari