Connect with us

Hrvatska

U Ministarstvu obrane održana vježba Kibernetički štit 2018 (VIDEO)

Objavljeno

-

Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, održala je u Ministarstvu obrane RH prvu simulacijsku vježba na scenarij kibernetičkog napada, pod nazivom “Kibernetički štit 2018.”.

Vježba je održana u sklopu prve ovogodišnje sjednice Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, a uz članove Koordinacije, koji su bili sudionici vježbe, u ulozi promatrača bili su predstavnici drugih institucija, priopćeno je iz MORH-a.

“Kibernetički štit 2018.” simulacijska je vježba na scenarij kibernetičkog napada u kojoj su ključni donositelji odluka na nacionalnoj razini okupljeni u Koordinaciji za sustav domovinske sigurnosti imali mogućnost provjeriti funkcioniranje sustava upravljanja u kriznim situacijama.

Nove sigurnosne ugroze zahtijevaju pravovremenu reakciju

Nove sigurnosne ugroze zahtijevaju pravovremenu reakciju i ovakva vježba je izvrsna prilika za stratešku razinu za provjeru znanja i svjesnosti o postojećim procedurama i zakonskoj regulativi, izjavio je uoči vježbe ministar Krstičević.

S obzirom na nedavne događaje, pokazalo se da je sinergija svih sastavnica sustava Domovinske sigurnosti, Hrvatske vojske i lokalne zajednice ključna u pomoći stanovništvu u borbi s elementarnim nepogodama, naglasio je ministar obrane.

Nositelj vježbe je Samostalni sektor za informacijske i komunikacijske sustave MORH-a, čiji je načelnik brigadir Bruno Bešker ujedno direktor vježbe, a realizator Glavna planska skupina u koju su bili uključeni predstavnici Ureda predsjednice Republike Hrvatske, Ureda predsjednika Vlade RH, Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, MUP-a, MORH-a i OSRH-a te Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

“Kibernetički štit 2018.” nacionalna je vježba upravljanja odgovorima na kibernetičke prijetnje s elementima sustava domovinske sigurnosti. Provodi se u cilju jačanja svijesti o kibernetičkim prijetnjama, kao i uloge Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, istaknuo je brigadir Bešker.

Važnost strateškog komuniciranja u kriznim situacijama i koordinacije

Cilj je vježbe upozoriti i na važnost strateškog komuniciranja u kriznim situacijama te koordinacije i suradnje javnog, akademskog i gospodarskog sektora te potaknuti raspravu o smjernicama za postupanje na strateškoj razini te upozoriti na moguće izazove u slučaju kibernetičke krize, dodao je.

Tijekom vježbe svi sudionici zajedno za stolom rješavaju neki zajednički problem, tzv. table-top exercise. Sudionici vježbe analizirali su nekoliko potencijalno zlonamjernih aktivnosti po zamišljenom scenariju, nakon čega su donosili odgovarajuće odluke u cilju umanjenja štete koja bi mogla nastati kao posljedica tih scenarija. Vježba se provodila uz pomoć računala, a potom je uslijedila rasprava sudionika. Članovi Koordinacije i sudionici pohvalili su organizaciju i provedbu vježbe i zaključili kako je ovo tek prvi korak u postizanju konačnog cilja, a to je sinergija sustava domovinske sigurnosti, kako u teoriji, odnosno pravilima i zakonima, tako i u praksi, navode iz MORH-a.

Predsjedatelj sjednice Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti ministar Krstičević naglasio je da je težište na preventivnim mjerama.

Podsjetio je kako su u tijeku i pripreme za nadolazeću protupožarnu sezonu, a spremnost svih sastavnica provjerit će se vježbom “Sigurnost 18.”, koja će se održati u svibnju 2018. u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas