Connect with us

Analiza

Vojni analitičar Mandić: Napad Rusije totalni promašaj

Objavljeno

-

Mandić smatra da za ovakvu operaciju treba angažman 500.00-550.000 vojnika. Sa mnom se ne slažu američki generali koji govore da treba oko 700.000 vojnika i u kratkom vremenu samljeti ukrajinski otpor i doći na zapadne granice.

Svijet s pozornošću prati razvoj ruske invazije na Ukrajinu. Dnevnik HTV-a donosi detaljnu vojnu analizu snaga na terenu, a gost je bio vojni analitičar Ivica Mandić.

Vojni analitičar Ivica Mandić za središnji Dnevnik HTV-a je komentirao trenutačno stanje na terenu – žarišne točke Kijev, Harkiv, Mikolaiv, Odesa, Marijupolj.

– Bez obzira na medijski i politički deklarirano kako se radi o specijalnoj operaciji, radi se o klasičnoj vojnoj operaciji visokog intenziteta gdje je do današnjeg dana angažirano dvije trećine borbene moći ruske vojske. Očigledno da snage koje su bila angažirane nisu bile u stanju niti su bile uvježbane tako da provedu munjevitu operaciju sa svrhom svrgavanja legitimne vlasti izabrane u Kijevu i uspostavljanje proruskog režima. Taj dio operacije, naprosto ciljevi i angažirane snage i način njihove provedbe nisu bili u korelaciji, rekao je Mandić.

Upitan je li posljedica toga i činjenica da je ruski predsjednik na neki način krenuo i s nuklearnim prijetnjama Mandić je rekao da Rusija hoće zadržati status jačeg u međunarodnim odnosima.

– Verbalno posezanje za nuklearnim oružjem je u tom smislu je da se kaže “Rusija je velika sila” te da se s tom vrstom prijetnje ostvare određeni diplomatski i politički interesi. U smislu uporabe nuklearnog oružja čisto sumnjam da će do takvog nečega doći jer u nuklearnom ratu nema pobjednika, rekao je.

Mandić je potom objasnio na karti Ukrajine što su Rusi planirali zauzeti i kako napredovati u Ukrajini, no to se ne događa brzinom kojom je Rusija mislila da može dobiti na brzi rat.

– Broj angažiranih snaga za ovako kompleksnu operaciju – kompleksnost daje njen cilj. Vi ako želite ustoličiti jednu vladu apsolutno ne korespondira. Ukrajinski prostor je ogroman, ruske snage koje su angažirane su neobučene i loše vođene u planskom smislu, podcijenjen je protivnik baš do razine amaterizma i dogodilo se da kad razmišljate i promišljate “mi ćemo lako” dogodi vam se ogroman otpor, veliki moral stanovnika i nešto što je stanovništvu dalo posebnu potporu da digne taj moral je jedinstvo EU-a i NATO-a koji dosad ja nisam vidio, rekao je.

Mandić smatra da za ovakvu operaciju treba angažman 500.00-550.000 vojnika. Sa mnom se ne slažu američki generali koji govore da treba oko 700.000 vojnika i u kratkom vremenu samljeti ukrajinski otpor i doći na zapadne granice.

Smatra da je ovo totalni promašaj.

– Trebalo je izvesti akciju i zauzeti zapadnu granicu Ukrajinu i odvojiti ju od Zapade. Linije operacije su totalno krivo isplanirane, smatra Mandić.

Komentirao je i američku bespilotnu letjelicu koja nadzire zračni prostor kod Ukrajine i kruži iznad Crnog mora.

– Radi se o tome da je obrambeni plan NATO-a stavljen na snagu i rade se po njemu razne stvari. Među inima skenira se zračni prostor na sjeveru i na jugu i američka bespilotna letjelica ne samo da nadzore radarski nego i nadzire sve vrste komunikacija i one se prenose preko satelita prenose u zapovjedništvo savezničkih snaga i analiziraju se te informacije. Na taj način su Amerikanci davali tako precizne i točne obavještajne procjene koje smo mi nekad dočekali s podsmijehom, rekao je Mandić.

Rusija prvi put priznala gubitke u svojim redovima

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari