Connect with us

Analiza

Vojni analitičar o krvavoj bitki za Bahmut: Ukrajinci su Crvenu armiju natjerali da iskrvari

Objavljeno

-

Foto: EPA

Borba za ukrajinski grad Bahmut ulazi u odlučujuću fazu, a i Ukrajina i Rusija pokušavaju opravdati svoje nevjerojatne gubitke u jednoj od najkrvavijih bitki. Ovu je bitku za Dnevnik Nove TV komentirao vojni analitičar Ivica Mandić.

Vojni analitičar Ivica Mandić je u Dnevniku Nove TV komentirao bitku za Bahmut, ukrajinski grad za koji se već mjesecima vode krvave bitke.

“Ukrajinci savršeno dobro znaju što im je potrebno za protuofenzivu i komunicirali su to sa svijetom. Ono što se novo uvodi su bombe velikog dometa s izravnim pogotkom navođene GPS-om. One su prije dva tjedna došle u Ukrajinu. Što im još treba? Radi se o tome da su natjerali Ruse da malo ranije krenu u operaciju i u ovim trenucima, posebno zadnjih 15 dana, su u Bahmutu najelitnije postrojbe, kako Wagnera, tako i Crvene armije”, rekao je Mandić.

“Zasad smo od Velike Britanije i SAD-a saznali da je odnos poginulih u Bahmutu sedam naprema jedan u korist Ukrajine. To znači da su Crvenu armiju natjerali da iskrvari i igra se igra koja je u vojsci poznata: dat ću vam prostor za vrijeme. Kupuju vrijeme da bi bili spremni za protuofenzive. To nikako ne znači da će te operacije biti u Bahmutu”, dodao je.

Mandić je također komentirao koliko Rusija može izdržati velike gubitke

“U ovakvom tempu gubitka ljudi jako je teško izdržati. Ne radi se samo o pitanju stanovništva. Vi morate stvoriti operativnu vojsku u trenutku kad vam se puca iznad glave, što je dug period. Rusija ima sve manje operativnih vojnika koji su obučeni i spremni da vode rat”, rekao je.

“Što se tiče planiranja, upravljanja i vođenja vojske, Ukrajinci su rusku vojsku smjestili u dječačku klupu. To je iznenađenje samo onima koji ovo nisu pratili”, istaknuo je.

Vojni je analitičar u Dnevniku Nove TV komentirao i situaciji u Gruziji, gdje su zbog novog zakona izbili prosvjedi.

“Ono što nije uspjelo u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, sada uspijeva u Gruziji – to je da se ljude proglasi stranim agentima. To je prepisivanje onoga što je Rusija već napravila. To nije ništa novo. Bez obzira na javno izrečenu volju da se ide prema Europskoj uniji, njihovi vrhovnici su poslušnici Moskve”, zaključio je Mandić.

Ukrajinsko zapovjedništvo uspjelo je nadigrati Ruse

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari