Connect with us

Religija i Vjera

Vojni ordinarij Jure Bogdan: Bez zdravih i stabilnih obitelji nema budućnosti

Objavljeno

-

Uoči blagdana Blažene Djevice Marije od Krunice u Mariji Bistrici održava se hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja. O značenju toga hodočašća, koje se održava već 24 godine, govorio je vojni ordinarij Jure Bogdan koji je kao vojni biskup prvi put predvodio hodočasničku misu.

Misi koju je pjesmom uveličala klapa HRM “Sveti Juraj” prethodila je svečana hodnja hrvatskih vojnika i redarstvenika praćena zvucima koračnica Orkestra OS RH.

Misi je prisustvovala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

kolinda-marija-bistrica

Vojni ordinarij Jure Bogdan u propovjedi je govorio o važnosti obitelji. Obitelj je sastavni dio Božjega stvoriteljskog i otkupiteljskog plana.  U Božjem je naumu obitelj „prvo mjesto očovječenja osobe i društva“ te „kolijevka života i ljubavi“.  Isus Krist, u kojem se Bog na osoban način objavljuje, započinje svoj ovozemaljski hod upravo u obitelji, rekao je mons. Bogdan.

Temelj svake obitelji jest brak muškarca i žene. Brak ne proizlazi iz ljudskoga dogovora, pravnih običaja, kulturnih ili povijesnih okolnosti. …Iz zdravoga braka proizlazi zdrava obitelj. Obitelj je „prva i životna stanica društva“ . Ona je ključna za rast pojedine osobe i čitavoga društva. …Obitelj je prvo ljudsko društvo. Kao takva ona prethodi i društvu i državi. Iz toga proizlazi obveza promicanja i zaštite obitelji. Svako obiteljsko pravo dio je kulturnog identiteta jednog naroda. Ono također mora biti i odraz sustava vrijednosti i njegove pravne stečevine. Obiteljsko pravo mora posebice štititi obitelj temeljenu na braku, dostojanstvo, važnost  i ulogu roditelja. Potrebno je ulagati u stručnjake koji propise primjenjuju – u socijalne radnike – izgubljenu i degradiranu struku, koji su prvi na redu da pomognu obiteljima, u obiteljska savjetovališta, u suce koji često djeluju ne samo kao suci, već i kao pomiritelji.

Vrlo su važne konkretne mjere za zaštitu i potporu obitelji. Na potezu su i država i poslodavci. Bez zdravih i stabilnih obitelji nema budućnosti. To bi trebalo biti jasno svakome, bez obzira na svjetonazorsko ili političko opredjeljenje. Stoga u svim gospodarskim i razvojnim programima treba voditi računa o obitelji i njezinim pravima. Znamo za financijsko i ekonomsko stanje naše zemlje, ali istodobno ne zaboravimo da je svako ulaganje u obitelj – ulaganje u budućnost hrvatske države i Europe.

Obitelj je naša prošlost: tu smo nikli, odrasli, primili dar vjere. Obitelj je naša sadašnjost: tu živimo, ostvarujemo se, preuzimamo odgovornost jedni za druge nošeni snagom Božje ljubavi i vođeni Njegovim zapovijedima. Obitelj je naša budućnost: mladim naraštajima pružamo „razloge života i nade“  kako bi oni očuvali lijepi poklad vjere i hrabro se suočili s novim izazovima, istaknuo je vojni ordinarij Jure Bogdan.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari