Pratite nas

Iz Svijeta

Vojni puč u BURKINI FASO Rulja zapalila parlament, generali preuzeli vlast

Objavljeno

na

U afričkoj državi Burkini Faso u četvrtak je izveden vojni puč. Prema informacijama agencije AFP, u poslijepodnevnim je satima vrhovni zapovjednik tamošnje vojske Nabere Honore Traore objavio da su vlada i parlament raspušteni te da će biti formirano prijelazno tijelo koje bi ‘ustavni red’ u državi trebalo uvesti unutar sljedećih 12 mjeseci.

Nešto ranije, predsjednik Burkine Fasa Blaise Compaore proglasio je izvanredno stanje nakon nemirnog dana obilježenog paljenjem Narodne skupštine i upadom prosvjednika u zgradu državne televizije, navodi se u priopćenju predsjedništva koje je primila agencija France Presse.

burkina faso

“Izvanredno stanje je proglašeno na čitavom državnom teritoriju. Zapovjednik glavnog vojnog stožera je zadužen za provedbu ove odluke koja stupa na snagu s današnjim danom”, piše u tom priopćenju bez službenih oznaka i nadnevka, s potpisom Blaisea Compaorea koji se razlikuje od njegova uobičajenog parafa.

Problematična je i vjerodostojnost priopćenja i izjave primljenih iz istog tiskovnog ureda predsjednika u vezi s raspuštanjem vlade i s pozivom na pregovore s oporbom koji se sastoje tek od nekoliko nepotpisanih redaka na bijelom listu papira.

Burkina Faso je u četvrtak proživjela buran dan koji je počeo pljačkom i paljenjem Narodne skupštine gdje se trebalo održati glasovanje o ustavnim promjenama kojima bi se trebao produljiti mandat predsjednika države koji je na vlasti već 27 godina.

Tisuće prosvjednika su zatim upale u zgradu državne televizije poharavši je, a onda su uništili i sjedište predsjedničke stranke u Ouagadougouu te druge simbole vlasti.

Najmanje je jedna osoba poginula. Sukobi su se proširili na Bobo Dioulasso, na zapadu zemlje, gospodarsku prijestolnicu zemlje i na Ouahigouyju, na sjeveru.

Ovo je najteža kriza od vala pobuna iz 2011. u kojemu je uzdrmana vlada koja je došla na vlast nakon puča 1987.

Zemlju je u krizu gurnula najava prijedloga ustavnih promjena od 21. listopada, po kojemu se najveći mogući broj petogodišnjih predsjedničkih mandata povećava s dva na tri.

Predsjednik Compaore koji je na vlasti već 27 godina, treba sljedeće godine završiti svoj zadnji mandat nakon dvaju sedmogodišnjih (1992-2005) i dvaju petogodišnjih mandata (2005-2015). (hina)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin: Hvala CIA-i za sprečavanje napada u Sankt Peterburgu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trumpu na pomoći u sprečavanju terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Naime, podaci koje je im je dala CIA omogućili su Rusima da pronađu i privedu teroriste, piše RT.

Putin je u telefonskom pozivu zahvalio Trumpu i dodao da će ruske sigurnosne službe podijeliti informacije sa svojim američkim kolegama ako budu nešto doznali o eventualnim planiranim napadima na američkom tlu.

Ruski FSB ranije je uhitio članove terorističke ćelije povezane s Islamskom državom u Sankt Peterburgu.

Ekstremisti su planirali niz napada na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad i eksploziju u katedrali u Kazanu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari