Connect with us

Iz Svijeta

Vojni stručnjak: ‘Sve će završiti uskoro!’

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ruski napad na Donbas se ‘na neki se način ugasio‘ i bitka za tu regiju bit će gotova za dva do četiri tjedna, kaže vojni stručnjak dr. Mike Martin za BBC.

Gostujući predavač na ratnim studijima na King‘s Collegeu u Londonu kaže: ‘Rusi će ostati bez vojnika, a Ukrajinci će krenuti u protunapad. Rusi su prokockali svoju jedinu priliku da zauzmu regiju.‘

‘Izvukli su sve te razbijene jedinice iz Kijeva, a zatim ih pokušali pregrupirati za borbu na istoku‘, objašnjava on.

No, oni su ‘izudarani i oštećeni‘ u borbama za ukrajinski glavni grad, a Rusija ih nije uspjela ponovno izgraditi ‘pomoću nekog odvažnog manevra‘.

Martin kaže da je došlo do ‘velikog strateškog pomaka‘ u ratu, a Ujedinjeno Kraljevstvo je kazalo da je cilj istisnuti ruske snage iz čitave Ukrajine, uključujući i poluotok Krim.

Martin je dodao da britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss nije u pravu kad kaže kaže da bi to sve moglo trajati 10 godina: ‘Ruske snage će kolabirati prije toga i dogodit će se državni udar.‘

A s obzirom na to da su SAD najavile 33 milijarde američkih dolara financijske pomoći Ukrajini, ‘to je izuzetno jasan signal namjere‘, kaže Martin.

To također znači da su NATO i SAD odlučili da Vladimir Putin blefira o korištenju nuklearnog oružja ako NATO poveća svoju prednost, dodaje.

Britanski ministar obrane: ‘Putin bi sljedećih dana mogao objaviti Treći svjetski rat, mislim da znam i točan datum‘

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari