Pratite nas

Herceg Bosna

Vojnici UNPROFOR-a tvrdili 
da su pripadnici Armije RBiH koristili bojne otrove iz Sirije

Objavljeno

na

Izvješća kazuju kako su ispitani uzorci tla koji potvrđuju da je došlo do upotrebe kemijskog naoružanja.

Na službenim internetskim stranicama haaškog optuženika Slobodna Praljka još prije nekoliko godina osvanula je preslika dokumenta s oznakom “tajno” u kojem se spominje kako su zapovjednici Armije RBiH tijekom sukoba u središnjoj Bosni koristili granate punjenje kemijskim otrovima u napadima na položaje HVO-a.

Dokument datira od 1. listopada 1993. godine i služio je kao dokaz na Haaškom sudu u postupku protiv zapovjednika Armije RBiH. U njemu se podrobno opisuje kako su bosanski muslimani početkom ljeta 1993. godine preko “islamske mreže” od arapskih država nabavili 30-ak zrakoplovnih bombi punjenih nepoznatom vrstom nervnih bojnih otrova. Sporne bombe iz Sirije stigle su u kamionima kojima je humanitarnu pomoć prevozio Crvenih križ. Sporna pošiljka prevezena je u vojno skladište u zrakoplovnoj bazi Dubrave kod Tuzle, a s bombama je došlo i pet stručnjaka za kemijsko oružje koji su tamo obučavali pripadnike Armije RBiH. Prema vojnom planu, bombe su namjeravali upotrijebiti s tzv. vremenskim upaljačem “time bomb” u svrhu defenzivnog djelovanja na ratištu. Prvi put je te bombe upotrijebila Armija RBiH kod općine Zvornik, koju su kontrolirale vojne postrojbe Republike Srpske. Napad 2. kolovoza 1993. godine nije uspio. Utvrđeno je kako su se bombe s kemijskim otrovima koristile u granatama od 120 milimetara, a tadašnji vojnici UNPROFOR-a uzeli su uzorke zemljišta.

Napad na Busovaču i Vitez

Oni su u svom izvješću naveli kako su najmanje u tri navrata granate s bojnim otvorima korištene u ljeto 1993. prilikom napada Armije RBiH na položaje vojske RS-a oko sela Boškovići, sjeverno od Zvornika. Nakon Zvornika, poslije su granate u kojima su se nalazili bojni otrovi upotrijebljene u središnjoj Bosni u vojnim akcijama Armije RBiH protiv pripadnika HVO-a. U dokumentu piše kako su kemijsko oružje ekstremističke postrojbe Armije RBiH koristile i, kako se to vidi iz tajnog obavještajnog izvješća iz 1993. godine, prilikom napada na hrvatske postrojbe u Vitezu i Busovači.

“U nedavnim napadima na Vitez i Busovaču muslimani su u više navrata upotrijebili kemijsko oružje. Radi se opet o minobacačima 120 mm i minama punjenim bojnim otrovima…” U jednom novinarskom izvješću novinske agencije HABNA napisano je kako se upotrijebilo kemijsko oružje, a potvrdio je to i UNPROFOR”, zaključuje obavještajno izvješće od 1. listopada 1993. godine. U dokumentima Interpola vidljivo je kako su radikalne islamističke postrojbe krajem 1993. godine raspolagale sa znatno većom i ozbiljnijom količinom kemijskog oružja i bojnih otrova.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od elitnih postrojbi HVO-a sudjelovala je u desecima pobjedničkih operacija oslobađanja

Ciganske livade, Korićina, Glamoč, Čemernica, Jajce, Ugar…, neka su od brojnih mjesta koja su tijekom Domovinskog rata uspješno oslobodili pripadnici II. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane pri čemu su poginula njezina 163 pripadnika.

2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini.

Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista.

Na temelju zapovijedi pokojnog predsjednika Herceg Bosne Mate Bobana, u prosincu 1993. godine osnovana je II. gardijska brigada HVO-a u čiji sastav su ušle Širokobriješka Kažnjenička bojna, Lakojurišna bojna, Hrvatska legija časti, 60. gardijsko-desantna bojna “Ludvig Pavlović”, a nešto kasnije i Postrojba za posebne namjene Gavran 2. Od tada do kraja rata prošli su, kao jedna od najelitnijih postrojba sva teška ratišta.

Sjedište brigade je bilo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara

Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo …) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade.
Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.

Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi.

Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne.

Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Kamenjar.com

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Uloga HVO-a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja je neupitna!

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemoracija generalu Slobodanu Praljku

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

Zagreb, 11. prosinca 2017.

GOSPODINE GENERALE!

Ja znam da si s nama. Da, s nama danas u ovom sjećanju točno u podne u Lisinskom. Sjediš u svakom stolcu ove dvorane, stojiš na svakom mjestu gdje netko danas u ovoj dvorani stoji, misliš naše misli, želiš naše želje, tužiš naše tuge, živiš naše radosti. S nama si na svakom pedlju Domovine i danas i svu vječnost. Vjetrom čežnje misao nam nosiš, misao što je neumorna, kojoj nikad san neće sklopiti oči.

Htjeli smo još tilovina žutih uživati, željeli vrhunce naših gora dušom osvajati, na poljima našim još tolika kola odigrati. Hercegovina i Bosna i Hrvatska stoji kao ukopana i ime ti tiho  Tvoje na usnama našim titra.

Ogromno si svoje tijelo i još veću dušu svoju, Generale, uvijek na dlanu imao. Bez zadnje suzdržane misli, ili kolebanja, iskreno do boli i za prijatelja i za neprijatelja. Nije bilo tajne na tvom ratnom putu, nije bilo zakulisnog, nejasnog, tamnog. Uvijek si kročio onom stranom života na kojoj je sve bilo bjelodano.

Tko Te mogao razumjeti? Tko? Ne oni i onaj tko nije bio iskren i tko nije bio spreman za ideale sve dati. Generale, Tvoji su te vojnici Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane uvijek razumjeli i s tobom bili jedno. Znali smo da bi i za naš mali prst dao sve na svijetu. I to su svi znali, jer si takav i to si svima rekao. Iskreno do bola.

Ostala je Tvoja rečenica koju je čuo cijeli svijet, i koja će cijelom svijetu odzvanjati u ušima:

SLOBODAN PRALJAK NIJE RATNI ZLOČINAC. S PRIJEZIROM ODBACUJEM VAŠU PRESUDU.

Ostaješ s nama, Generale. Stojimo Ti do kraja postrojeni na prijavak. Zore će i sutoni Herceg Bosne u sve dane s Tobom živjeti.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari