Connect with us

Iz Svijeta

Vojska će moći otvoriti vatru na ‘Žute prsluke’!?

Objavljeno

-

Prosvjedi žutih prsluka u subotu u Parizu bit će zabranjeni na Elizejskim poljanama i na prilazima toj pariškoj aveniji, kao i oko Elizejske palače i Nacionalne skupštine, objavila je u petak policija

Ta je odluka donesena još u ponedjeljak nakon prošlog vikenda kada je došlo do sukoba prosvjednika sa snagama reda i pljački restorana i dućana.

“Postoje ozbiljni razlozi zbog kojih smatramo da bi se to nasilje moglo ponoviti na najavljenim prosvjedima” ove subote, napisao je novi šef pariške policije Didier Lallement, koji je imenovan na to mjesto nakon što je premijer Edouard Philippe u ponedjeljak smijenio načelnika pariške policije Michela Delpuecha.

Vojnici će u subotu djelovati prema strogim instrukcijama, ali bi mogli otvoriti vatru ako njihovi ili životi civila budu ugroženi, tvrdi general francuske vojske Bruno Le Ray.

Nekoliko tisuća vojnika iz antiterorističke vojne operacije “Sentinel”, pokrenute nakon napada u regiji Île-de-France 2015, bit će stacionirani ispred zgrada službenih institucija tijekom demonstracija u subotu, za kada su najavljeni 19. antivladini prosvjedi.

Le Ray je u radiointervjuu rekao kako je vojska dobila “čvrste” instrukcije, ali da bi mogla “otvoriti vatru” ako životi budu ugroženi, prenosi AFP.

“Naređenja će biti dovoljno jasna, tako da vojnici ne moraju brinuti”, rekao je on reagirajući na riječi neimenovanog pripadnika vojske koji se javio u program primijetivši da ti vojnici nemaju istu zaštitnu opremu kao policija.

Planovi za razmještanje vojnika na terenu radi zaštite nekoliko objekata izazvali su političku debatu i zabrinutost vojnika da nemaju neophodnu obuku i naoružanje za takve aktivnosti.

Prosvjedi žutih prsluka bit će zabranjeni na Elizejskim poljanama

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari