Connect with us

BiH

Vojska Ujedinjenih Arapskih Emirata kupuje bh. samohodnu haubicu?

Objavljeno

on

Prva bh. samohodna haubica, poslijeratno tehnološko čudo namjenske industrije, uskoro bi mogla pojačati vojsku Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Rezultat je to nedavnog putovanja predstavnika tvrtke BNT TMiH iz Novog Travnika, dijela nekadašnjeg vojnog giganta “Bratstvo”, u ovu arapsku zemlju. Ne samo da su čelni ljudi tvrtke bili u Emiratima nego je preko mora prevezena i nekoliko tona teška haubica, piše Avaz.

Direktor tvrtke Adis Ikanović je potvrdio kako su se sastali s čelnim ljudima vojske i države koja je zainteresirana za otkup haubice. – Bili smo u Emiratima i imali nekoliko sastanaka. Uključene su vojska i država, a u ovom trenutku ne mogu ništa više reći – kazao je Ikanović za Avaz.

U danima iza nas trebalo je biti dogovoreno i održano poligonsko gađanje, odnosno testiranje samohodne haubice na ispitnom poligonu vojske UAE. Arapi su se na licu mjesta htjeli uvjeriti u razornu moć bh. haubice. Haubica je testirana mnogo puta u BiH, na poligonu nekadašnjeg giganta, pa su građanima Novog Travnika artiljerijski pucnjevi jedno vrijeme bili dio svakodnevice. Kad je u pitanju dalekometno gađanje, jedini takav poligon u BiH je u Glamoču.

Haubica je konkurentna na tržištu, jer je i do 20 posto jeftinija u odnosu na konkurenciju te puno lakša, što ovakvom artiljerijskom oružju poboljšava mobilnost. Cijena bi trebala biti oko milijun maraka po komadu.

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari