Connect with us

U potrazi za Istinom

Vojvoda Šešelj i episkop Kačavenda: UDBA, ucjene, MI6…

Objavljeno

on

Beogradski televizijski urednik i novinar Milomir Marić nedavno je na TV HAPPY suočio tzv. četničkog vojvodu Vojislava Šešelja s činjenicom da je 2004. godine u četverotomnoj knjizi „Čuvari Jugoslavije – Srbi IV.“ objavljen njegov suradnički dosje iz arhive bosansko-hercegovačke Udbe.

Šešelj je potvrdio da je upoznat s tom knjigom koju mu je pokazao Mladen Naletelić – Tuta još za vrijeme zajedničkog tamnovanja u Haagu.
Ali je relativno naivno zanijekao suradnju sa sarajevskom Udbom – jer da na objavljenim dokumentima nigdje nema njegova potpisa, piše Bože Vukušić.
I, osim toga, da iza objave te knjige stoji „franjevački samostan na Širokom Brijegu, glavno ustaško leglo zla na Balkanu“

(vidi: Dr Vojislav Seselj bez dlake na jeziku… – https://www.youtube.com/watch?v=vSeY1vXTslY)

Međutim, Milomir Marić je otkrio još jednu zanimljivost – o bivšem zvorničko-tuzlanskom episkopu Vasiliju Kačavendi, čiji je suradnički dosje također objavljen u knjizi „Čuvari Jugoslavije – Srbi IV.“.

Marić tvrdi da mu je Kačevenda prije dvadesetak godina ispričao kako ga je Udba zavrbovala još kao pravoslavnog bogoslova.

Ali i, što je posebno zanimljivo, Kačevenda mu je priznao da je netko iz bosansko-hercegovačke Udbe početkom 90-tih „prodao Englezima“ njegov suradnički dosje, tako da je tijekom rata u Bosni i Hercegovini bio ucijenjen i primoran surađivati s britanskom tajnom službom.

Iz Kačavendina dosjea proizlazi da je zavrbovan, na temelju „kompromitirajućeg materijala“, i 1960. evidentiran kao suradnik pod pseudonimom “Pavle”, ali i da je suradnju raskinuo nakon šesnaest godina, 1976. (vidi privitak: iz suradničkog dosjea V. Kačavende u arhivu B-H Udbe)

Međutim, Vasilije Kačavenda – “Pavle” nije uspio pobjeći od udbaške prošlosti i ona ga je sustigla kad se MI5 domogao njegova suradničkog dosjea.

O Vasiliju Kačavendi, u međuvremenu javno prokazanom pedofilu i homoseksualcu, godinama se pisalo kao o vrlo utjecajnom članu vodstva Srpske pravoslavne crkve te je dugo vremena bezuspješno traženo njegovo razrješenje, pa čak i procesuiranje.
(Slučaj Kačavenda pred sudom u Londonu? – https://www.slobodnaevropa.org/…/spc…/29132594.html)

Kačavenda je tek 2012. godine bio primoran na ostavku, a na položaju zvorničko-tuzlanskog episkopa naslijedio ga je „batajnički specijalac“ Rajko Jević, današnji dobrobosanski metropolit Hrizostom.

Inače, Vasilije Kačavenda kao episkop zvorničko-tuzlanski pozdravio je i proslavio pad Srebrenice, a metropolit Hrizostom, tada episkog bihaćko-petrovački, nagovarao je Ratka Mladića i na okupaciju Bihaća
(vidi: https://www.facebook.com/POBLV/posts/671553847031898?notif_id=1622975569601730&notif_t=page_share&ref=notif).

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari