Connect with us

Iz Svijeta

Von der Leyen predlaže da se ograniči cijena plina i zajednički nabavljaju energenti

Objavljeno

-

Foto: EPA

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je u srijedu u Europskom parlamentu ograničenje cijene plina za proizvodnju električne energije i zauzela se za zajednički sustav nabave energenata u EU-u.

Šefica EK upozorila je na raspravi o eskalaciji ruske agresije na Ukrajinu da će se nakon zime ponovno morati puniti skladišta plina, istaknuvši da bi EU “trebala imati zajednički sustav nabave energenata”.

Pozdravila je plan REPowerEU kojim “se ubrzava prema energetskoj neovisnosti”.

Europska komisija je još 18. svibnja predstavila plan “REPowerEU”, kao odgovor na poteškoće i poremećaje koje je ruska invazija na Ukrajinu izazvala na globalnom energetskom tržištu. Taj plan predviđa prestanak ovisnosti o ruskim energentima do 2027. godine.

“EU je spremna razgovarati o ograničenju cijene plina za proizvodnju električne energije”, rekla je eurozastupnicima von der Leyen.

Šefica EK rekla je da bi ograničenje cijene plina za proizvodnju električne energije bilo “privremeno rješenje do novog europskog indeksa cijena”.

Von der Leyen je također upozorila da je potrebno zaštititi europsku energetsku infrastrukturu.

“Sabotaža plinovoda Sjeverni tok pokazala je koliko je ranjiva naša energetska infrastruktura (…) Moramo biti pripravniji, provesti stres testove kritične infrastrukture, koristiti satelite za nadzor i detektiranje potencijalnih prijetnji”, rekla je von der Leyen.

Pregovara se o osmom paketu sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini. Na raspravi je šef europske diplomacije Josep Borrell najavio da bi “Vijeće danas trebalo postići dogovor o novim sankcijama Rusiji”.

Energetska ovisnost utjecala je na europsku vanjsku politiku prema Rusiji, ali to se sad mijenja, rekao je Borrell.

“U kolovozu prošle godine uvezli smo 12 milijardi kubičnih metara plina, ove godine samo četiri – tri puta manje”, naglasio je.

Borrell je pohvalio ukrajinska napredovanja u ratu, ali upozorio da Ukrajina ratuje protiv nuklearne sile “koja sada trpi gubitke i zato prijeti korištenjem nuklearnog oružja”.

Šef europske diplomacije dodao je da treba nastaviti adekvatno podržavati Ukrajinu, izolirati Rusiju i pomoći europskim državama koje osjećaju posljedice tog rata.

“Da bismo postigli mir, Ukrajina mora vratiti teritorijalnu cjelovitost i suverenitet, a Rusija mora preuzeti odgovornost, odgovarati za ratne zločine. Zbog toga šaljemo vojnu pomoć, namećemo sankcije i ulažemo diplomatske napore”, naglasio je Borrell.

U rujnu su održani referendumi o pridruživanju četiriju ukrajinskih regija Rusiji, a Moskva je rezultate glasanja iskoristila kao temelj za pripajanje regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja. Zapad i Ukrajina osudili su referendume kao “lažne” i “namještene”.

“Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja su neovisne i suverene ukrajinske regije. Lažni referendumi ne mogu to promijeniti”, rekla je na početku ključne rasprave predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsoli. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas