Connect with us

Iz Svijeta

Von der Leyen: Priljev ilegalnih migranata preko Bjelorusije ‘politički motiviran’

Objavljeno

-

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u petak je obećala potporu Litvi koja se suočava s priljevom sve većeg broja migranata, većinom Iračana, preko 679 kilometara duge granice s Bjelorusijom.

Litavska vlada je proglasila izvanredno stanje nakon što je u 24 sata granicu ilegalno prešlo 150 ljudi, više nego što ih je u zemlju godišnje ušlo svake od posljednje tri godine.

Polovica od 822 migranata koji su tijekom godine stigli u Litvu je iz Iraka, ali ima ih i iz Irana, Sirije, Gvineje, Turske i Sri Lanke.

“Ovdje vidimo politički motivirani obrazac. Europska komisija i EU su u ovim teškim vremenima uz vas”, kazala je von der Leyen in Vilnius na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Litve i premijerkom te bivše sovjetske republike.

“Jedna stvar je sigurna: vaše brige i problemi su europski problemi. Željela sam naglasiti da smo uistinu uz vas u ovim teškim trenucima”, dodala je šefica Komisije.

Komisija bi Litvi mogla dati pristup fondu za izvanredna stanja kako bi kontrolirala situaciju te poslati časnike EU-ove agencije za graničnu i obalnu stražu Frontex, kako bi se pojačale ophodnje.

Litavska premijerka je sredinom lipnja kazala da vjeruje da se iza porasta ilegalne imigracije stoji Bjelorusija, nakon prijetnji bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da više neće sprečavati migrante u prelasku zapadne granice.

Litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis danas je kazao da nije uspio stupiti u kontakt s bjeloruskim vlastima kako bi razgovarao o tom pitanju.

On namjerava otputovati u Irak i Tursku kako bi razgovarao o sprečavanju ilegalne migracije. Vjeruje da migranti direktno lete iz Bagdada i Istanbula za Minsk, od kuda potom kreću prema Litvi.

Upozorio je da ti migranti neće moći dobiti politički azil te će ih većina morati napustiti Litvu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari