Connect with us

EU

Von der Leyen sutra u Kijevu, EK predložila nove sankcije Rusiji

Objavljeno

-

Hina/Epa

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen posjetit će Kijev u utorak, na Dan Europe 9. svibnja, i sastati se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik EK.

“Predsjednica Komisije potvrdit će nepokolebljivu potporu Europske unije Ukrajini”, rekao je Eric Mamer.

Bit će to peti posjet predsjednice izvršnoj tijela Unije Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. veljače prošle godine.

Mamer je također rekao da je EK u petak veleposlanicima država članica predstavila prijedlog 11. paket sankcija protiv Rusije, koji će prije svega biti usmjeren protiv onih koji pomažu Rusiju u izbjegavanju sankcija.

Komisija u pravilu ne objavljuje prijedloge sankcija dok ne dobije suglasnost država članica, koje će o tome raspravljati idućh dana.

Prema diplomatskim izvorima, EK predlaže da se stvori zakonska mogućnost za ograničenje izvoza u zemlje za koje se sumnja pomažu Rusiji u zaobilaženju sankcija.

To bi trebalo biti svojevrsno sredstvo odvraćanja, a ako to ne bude učinkovito, Unija bi mogla uvesti zabranu izvoza proizvoda namijenjenih za dvojnu namjenu, civilnu i vojnu, u određene zemlje.

Također je moguće da se na popisu sankcioniranih nađe nekoliko kineskih tvrtki.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari