Connect with us

EU

Von der Leyen: trebali smo slušati one koje znaju Putina

Objavljeno

-

Foto: EPA

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen istaknula je u srijedu da je EU trebala više slušati one koji su godinama upozoravali na opasnost režima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Jedna od pouka iz ovoga rata jest da smo trebali slušati one koji znaju Putina. Anu Politkovskaju (ubijenu rusku novinarku) i ruske novinare koji su razotkrivali kriminal i to platili životom. Naše prijatelje u Ukrajini, Moldaviji, Gruziji i oporbu u Bjelorusiji. Trebali smo slušati glasove unutar naše Unije, u Poljskoj, baltičkim zemljama i diljem srednje i istočne Europe”, rekla je von der Leyen u govoru o stanju Unije

“Oni su nam godinama govorili da se Putin neće zaustaviti”, istaknula je.

Dodala je da su te zemlje ne samo upozoravale nego su i djelovale kako bi okončale svoju ovisnost o Rusiji, investirali u obnovljive energije, LNG terminale i interkonektore.

“Moramo se osloboditi od ruske ovisnosti u cijeloj Europi”, rekla je predsjednica Komisije.

Von der Leyen je rekla da rat koji je Rusija pokrenula nije samo rat protiv Ukrajine, nego i rat protiv europske energije, gospodarstva, vrijednosti i budućnosti.

“Ovo nije samo rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine. Ovo je rat protiv naše energije, rat protiv naše ekonomije, rat protiv naših vrijednosti i rat protiv naše budućnosti.Ovdje se radi o autokraciji protiv demokracije”, rekla je u svom govoru o stanju Unije Ursula von der Leyen, odjevena u kombinaciji žute i plave boje, boja ukrajinske zastave.

I ostale su članice Komisije nazočne na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta odjevene u žuto i plavo.

Posebna gošća na ovogodišnjem govoru o stanju unije je supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Olena Zelenska.

“Stojim ovdje s uvjerenjem da će uz hrabrost i solidarnost (ruski predsjednik Vladimir) Putin doživjeti neuspjeh i da će Europa pobijediti”, istaknula je von der Leyen.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas