Connect with us

EU

Von der Leyen za ukidanje prijedloga o smanjenju korištenja pesticida

Objavljeno

-

Predsjednica Europske komisije založila se u utorak u Europskom parlamentu za ukidanje prijedloga o smanjenju korištenja pesticida, nakon što su u više europskih zemalja izbili prosvjedi poljoprivrednika koji su, između ostalog, tražili relaksaciju propisa za koje drže da guše poljoprivrednu proizvodnju.

“Naši će poljoprivrednici ulagati u budućnost samo ako mogu živjeti od zemlje, a samo ako zajedno postignemo naše klimatske i ekološke ciljeve, poljoprivrednici će moći nastaviti živjeti”, kazala je europarlamentarcima Von der Leyen.

Prema prijedlogu regulative o održivoj upotrebi pesticida predloženom u lipnju 2022. predviđena je dvostruko manja upotreba pesticida do 2030.

Prošle je godine tu regulativu odbacio Europski parlament s 299 glasova protiv, 207 za i 121 suzdržanih, a trenutno o njoj pregovaraju države članice.

Ta je regulativa koju je predložila Komisija, kazala je Von der Leyen, “postala simbol polarizacije” zbog čega će ona predložiti “povlačenje tog prijedloga” kolegiju povjerenika Europske komisije.

Odluci Von der Leyen prethodili su veliki prosvjedi poljoprivrednika u Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Rumunjskoj i Italiji.

Financial Times piše kako će iz klimatskih planova EU-a, koje će Komisija objaviti kasnije u utorak, biti uklonjen cilj o smanjenju emisije metana, dušika i drugih plinova koji se uvelike koriste u poljoprivredi.

U izvornom nacrtu koji je vidio FT predviđeno je bilo smanjenje emisije tih plinova za 30 posto do 2040., dok je poljoprivreda, na koju otpada 10 posto emisija ugljika u EU-u, bila označena kao “jedno od ključnih područja za smanjenje emisija stakleničkih plinova u EU do 2040”.

Tih točki više nema, ali ostaje cilj smanjenja emisije ugljika za 90 posto do 2040. u odnosu na 1990. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari