Pratite nas

Vrankić: Većinski narod u BiH ponaša se kao tadašnja većina u bivšoj Jugoslaviji

Objavljeno

na

Dragan Vrankić, član Predsjedništva HDZ-a BiH i zastupnik u Parlamentu BiH, izjavio je kako Federacija BiH na neustavan način izvlači novac i osiromašuje županije, usporedivši ponašanje većinskog naroda u BiH s ponašanjem tadašnjeg većinskog naroda u bivšoj Jugoslaviji.

Apsolutno se može povući jedna paralela ponašanja većinskog naroda u BiH kako se ponašao većinski narod u bivšoj Jugoslaviji. Bošnjaci nisu imali člana tadašnjeg predsjedništva, iako su bili treći narod po brojnosti, a kosovski Albanci, koji su bili manjina, imali su člana. Međutim, birao im ga je Milošević. Upravo to! Jer to je bio “poželjni” političar koji je govorio ono što je Beograd želio čuti. Nama se nameće slično, i to upravo od naroda koji nije imao slično pravo u bivšoj Jugoslaviji – kazao je Vrankić u današnjem u interviewu za Večernji list.

Istaknuo je kako bošnjački političari BiH vide kao centraliziranu građansku državu u kojoj bi se nacije “stopile”, ali smatra da to neće proći, posebice kada je riječ o Republici Srpskoj koja svoju snagu crpi iz Daytonskog sporazuma.

– Zbog toga i nećete čuti neke osobite napade na taj entitet. Zamjensko rješenje je FBiH. De facto time zabijaju nož u leđa BiH. Prakticiranjem politike na jednak način kako to rade Srbi u RS-u, bošnjački političari praktično rade na podjeli BiH – ustvrdio je Vrankić.

U razgovoru je istaknuo kako su Hrvati do sada bili najkooperativniji i najviše europski orijentirani, dok, kako navodi, dio bošnjačke politike smatra kako s vremenom može oslabiti Hrvate i “pomoći” im da odu.

S druge strane RS se oslanja na Srbiju i Rusiju i stvara neki neovisni sustav. Sve to je neodrživo – ocijenio je Vrankić za “Večernjak”.

Fena

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Krstičević: Hrvatska je danas u mislima sa simbolima žrtve Domovinskog rata Vukovarom i Škabrnjom

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska je danas u mislima sa simbolima žrtve Domovinskog rata Vukovarom i Škabrnjom.

S tugom i bolom prisjećamo se 18.11.1991. godine, žrtava Vukovara i Škabrnje, naših poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Naša je zadaća čuvati istinu o obrambenom, Domovinskom ratu i našim hrvatskim braniteljima! Čuvajmo sjećanja, ali budimo okrenuti budućnosti i stvaranju boljeg života za sve nas!

Upravo zbog Škabrnje i Vukovara, trebamo graditi sigurno okružje kako se ti tragični događaji hrvatske povijesti više nikada ne bi ponovili.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari