Pratite nas

Politika

Vrdoljak: Dobio sam jamstvo premijera da će Zakon o udžbenicima biti usvojen do sredine prosinca

Objavljeno

na

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u subotu da rokovi za planiranu frontalnu provedbu cjelovite kurikularne reforme od iduće godine nisu ugroženi, nakon što je od premijera Andreja Plenkovića dobio jamstvo da će Zakon o udžbenicima biti 14. prosinca izglasan u Hrvatskom saboru.

“Jučer nakon održane sjednice Vlade, bilo je nekoliko koordinacija užeg vodstva HNS-a zajedno sa saborskim zastupnicima, i jasno smo komunicirali stav HNS-a koalicijskom partneru, a to je da ako na bilo koji način obrazovna reforma bude ugrožena, HNS nema razloga biti dio vladajuće većine”, rekao je Vrdoljak na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare u središnjici HNS-a u Zagrebu.

Zakon o udžbenicima jedan je od ključnih preduvjeta da se obrazovna reforma sljedeće godine frontalno uvede u sve škole, napomenuo je. Objasnio je da je HNS, nakon što konačni prijedlog zakona nije uvršten na dnevni red sjednice Vlade održane u petak, kao što je po nekim najavama trebao biti, od koalicijskih partnera zatražio jasan stav da reforma obrazovanja ne smije biti ugrožena.

“Rokovi nisu ugroženi. Ja sam samo želio jučer dobiti jasnu garanciju od partnera da neće ugroziti obrazovnu reformu”, pojasnio je Vrdoljak, istaknuvši kako je nakon izražavanja stava HNS-a, jučer u poslijepodnevnim satima dobio, prvo osobno, a kasnije i javno, jamstvo premijera Plenkovića da će zakon 14. prosinca biti izglasan u Saboru.

“To je jedan od tri preduvjeta za frontalno uvođenje reforme u škole. Prvi je edukacija koji provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, i očekujem od ministrice (Blaženke Divjak) da će početkom iduće godine usvojiti i kurikularne dokumente”, napomenuo je. Nije htio nagađati o mogućim pritiscima velikih nakladnika te ih sve pozvao da osvijeste nužnost reforme obrazovanja i podupru je “svojom podrškom i prilagodbom”.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak napomenula je kako je, da bi se pravovremeno u siječnju mogao raspisati poziv za udžbenike, nužno da Zakon bude izglasan najkasnije unutar sljedeća dva tjedna.

“Cilj je uvođenje kurikularne reforme u sve škole, ali da bismo to kvalitetno napravili, osim što moramo učiti iz eksperimentalne faze u kojoj sudjeluje 8500 učenika u 74 škole, moramo osigurati preduvjete edukacije 32 tisuće učitelja i nastavnika, donijeti kurikularne dokumente, i imati novi Zakon o udžbenicima”, rekla je ministrica.

Novi Zakon o udžbenicima trebao bi, kako je pojasnila, omogućiti promjenu paradigme ‘što znači udžbenik’, u današnjem promijenjenom sustavu gdje nije naglasak na usvajanju goleme količine gradiva. Zakonom se određuju i maksimalne cijene udžbenika, koje će biti deset posto niže od postojećih, a razdvojit će i obavezne udžbenike od ostaloga materijala, čija cijena neće smjeti premašivati 20 posto od ukupne cijene samoga udžbenika po pojedinom predmetu.

Udžbenici će biti laganiji, te će obuhvaćati obilje dodatnoga materijala u obliku interaktivnih sadržaja, video materijala, simulacija virtualnih šetnji i slično. Zakonom se također i jasnije propisuje proces odobravanja udžbenika.

“Moj mandat ministrice je isključivo da provedemo reformske procese, a to je frontalna cjelovita kurikularna reforma od sljedeće školske godine 2019./20., za što nam je nužan preduvjet novi Zakon o udžbenicima”, poručila je Divjak.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Šeparović: Na čelu Povjerenstva za sukob interesa trebao bi biti šef Vrhovnog suda

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je u razgovoru za Jutarnji list da bi na čelu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa trebao biti šef Vrhovnog suda, a u Povjerenstvu bi trebala biti po dva člana koje predlažu oporba i dva parlamentarna većina.

“S obzirom na važnost odluka koje donose, da one izravno utječu na političke odnose, možda bi trebalo razmisliti da se po uzoru na Državno izborno povjerenstvo u budućnosti Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa izabere tako da u njemu budu dva člana koja je predložila oporba i dva koja je predložila parlamentarna većina čime bi odluke Povjerenstva dobile dodatni legitimitet, a da predsjednik Povjerenstva bude predsjednik Vrhovnog suda po položaju.

Možda bi to, uz precizniji zakon s jasnijim ovlastima Povjerenstva, pridonijelo smirivanju tenzija kojima svjedočimo, ali i boljem razumijevanju rada Povjerenstva i njihovih odluka”, kazao je Šeparović za Jutarnji list.

Osim što je iznio svoje mišljenje o mogućem sastavu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nakon što je Ustavni sud usvojio tužbu bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, Šeparović je za Jutarnji list govorio i o nedavnim ustavnosudskim odlukama, među kojima je i ona što vukovarsku vlast obvezuje da proširi opseg prava srpske manjine.

“Vukovar je specifična sredina, tamo su specifične okolnosti i to se mora uzeti u obzir. Stoga je Ustavni sud u odluci iz 2014. godine, kada je odlučivao o referendumskom pitanju, utvrdio da Gradsko vijeće mora voditi računa o pravima nacionalne manjine, ali i o potrebama većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još živih posljedica velikosrpske agresije s početka devedesetih. Isto smo ponovili i u ovoj odluci. Istaknuli smo nužnost dijaloga. imajući u vidu da se prava srpske nacionalne manjine moraju postupno širiti. No. istodobno smo naglasili da se odluka o tome ne može odgađati unedogled”, kazao je Šeparović.

Dodao je i da o tome ne želi polemizirati s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom, kao ni s njegovim zamjenikom iz reda srpske nacionalne manjine koji je odluku nazvao kozmetičkom.

“Ustavni sud očekuje odgovorno i razumno ponašanje prvenstveno gradonačelnika i gradskog vijeća, kao i da se naša odluka provede. U državi vladavine prava nezamislivo je da se odluke Ustavnog suda ne bi poštovale jer bi to vodilo u kaos. Od Vlade očekujemo da osigura njeno provođenje”, ustvrdio je Šeparović.

Na pitanje kako je doživio reakciju predsjednice Republike na ovu odluku Šeparovićje kazao da od državnih dužnosnika očpekuje jasnu i nedvosmislenu izjavu da se odluke Ustavnog suda moraju poštivati i provoditi.

Iako nije želio komentirati programe predsjedničkih kandidata na pitanje o najavi Miroslava Škore o izmjenama Ustava Šeparović je kazao kako je “nezamislivo da bi u državi vladavine prava bilo moguće Ustav donijeti na referendumu”.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Čak troje bivših SDP-ovaca podržalo rekonstrukciju Vlade

Objavljeno

na

Objavio

Troje bivših SDP-ovaca koji su tu stranku napustili prošle ili početkom ove godine glasalo je za nove ministre i potpredsjednike Vlade.

Učinio je to Siniša Varga koji je SDP, stranku koja ga je u Milanovićevoj Vladi lansirala na dužnost ministra zdravstva, napustio u ožujku ove godine.

Za rekonstrukciju HDZ-ove koalicijske vlade glasala je i dugogodišnja SDP-ovka Milanka Opačić koja je stranku napustila u rujnu prošle godine te bivši SDP-ov požeško slavonski župan Zdravko Ronko koji je stranačku iskaznicu vratio u svibnju prošle godine, piše Jutarnji List.

Ana Komparić Devčić koja je napustila SDP u prosincu prošle godine, nije se pojavila na  izvanrednoj saborskoj sjednici na kojoj se glasalo o rekonstrukciji Vlade.

Siniša Varga zasad se nije pridružio ni jednom saborskom klubu dok je ostalo troje SDP-ovaca nakon izlaska iz SDP-a priključilo saborskom klubu Bandićeve stranke.

Potvrđeni novi ministri i dva potpredsjednika Vlade

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari