Pratite nas

Politika

Vrdoljak: Dobio sam jamstvo premijera da će Zakon o udžbenicima biti usvojen do sredine prosinca

Objavljeno

na

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u subotu da rokovi za planiranu frontalnu provedbu cjelovite kurikularne reforme od iduće godine nisu ugroženi, nakon što je od premijera Andreja Plenkovića dobio jamstvo da će Zakon o udžbenicima biti 14. prosinca izglasan u Hrvatskom saboru.

“Jučer nakon održane sjednice Vlade, bilo je nekoliko koordinacija užeg vodstva HNS-a zajedno sa saborskim zastupnicima, i jasno smo komunicirali stav HNS-a koalicijskom partneru, a to je da ako na bilo koji način obrazovna reforma bude ugrožena, HNS nema razloga biti dio vladajuće većine”, rekao je Vrdoljak na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare u središnjici HNS-a u Zagrebu.

Zakon o udžbenicima jedan je od ključnih preduvjeta da se obrazovna reforma sljedeće godine frontalno uvede u sve škole, napomenuo je. Objasnio je da je HNS, nakon što konačni prijedlog zakona nije uvršten na dnevni red sjednice Vlade održane u petak, kao što je po nekim najavama trebao biti, od koalicijskih partnera zatražio jasan stav da reforma obrazovanja ne smije biti ugrožena.

“Rokovi nisu ugroženi. Ja sam samo želio jučer dobiti jasnu garanciju od partnera da neće ugroziti obrazovnu reformu”, pojasnio je Vrdoljak, istaknuvši kako je nakon izražavanja stava HNS-a, jučer u poslijepodnevnim satima dobio, prvo osobno, a kasnije i javno, jamstvo premijera Plenkovića da će zakon 14. prosinca biti izglasan u Saboru.

“To je jedan od tri preduvjeta za frontalno uvođenje reforme u škole. Prvi je edukacija koji provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, i očekujem od ministrice (Blaženke Divjak) da će početkom iduće godine usvojiti i kurikularne dokumente”, napomenuo je. Nije htio nagađati o mogućim pritiscima velikih nakladnika te ih sve pozvao da osvijeste nužnost reforme obrazovanja i podupru je “svojom podrškom i prilagodbom”.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak napomenula je kako je, da bi se pravovremeno u siječnju mogao raspisati poziv za udžbenike, nužno da Zakon bude izglasan najkasnije unutar sljedeća dva tjedna.

“Cilj je uvođenje kurikularne reforme u sve škole, ali da bismo to kvalitetno napravili, osim što moramo učiti iz eksperimentalne faze u kojoj sudjeluje 8500 učenika u 74 škole, moramo osigurati preduvjete edukacije 32 tisuće učitelja i nastavnika, donijeti kurikularne dokumente, i imati novi Zakon o udžbenicima”, rekla je ministrica.

Novi Zakon o udžbenicima trebao bi, kako je pojasnila, omogućiti promjenu paradigme ‘što znači udžbenik’, u današnjem promijenjenom sustavu gdje nije naglasak na usvajanju goleme količine gradiva. Zakonom se određuju i maksimalne cijene udžbenika, koje će biti deset posto niže od postojećih, a razdvojit će i obavezne udžbenike od ostaloga materijala, čija cijena neće smjeti premašivati 20 posto od ukupne cijene samoga udžbenika po pojedinom predmetu.

Udžbenici će biti laganiji, te će obuhvaćati obilje dodatnoga materijala u obliku interaktivnih sadržaja, video materijala, simulacija virtualnih šetnji i slično. Zakonom se također i jasnije propisuje proces odobravanja udžbenika.

“Moj mandat ministrice je isključivo da provedemo reformske procese, a to je frontalna cjelovita kurikularna reforma od sljedeće školske godine 2019./20., za što nam je nužan preduvjet novi Zakon o udžbenicima”, poručila je Divjak.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Jan Ivanjek: Hrvatskoj je nužna i protuzračna obrana

Objavljeno

na

Objavio

Nabava borbenih aviona sada je kritična i za našu sigurnost nema ništa važnije od uspjeha u njoj, no nakon lovaca na red svakako mora doći PZO.

Dok čekamo službene odluke o obnavljanju procesa nabave višenamjenskih borbenih aviona za HRZ, kao kritičnog sustava ratnog zrakoplovstva, ipak se treba osvrnuti na pitanje protuzračne obrane.

Protuzračni sustavi kojima HV raspolaže nažalost su znatno potkapacitirani te su pogodni isključivo za neposrednu obranu snaga, položaja ili strateških objekata, i to protiv konvencionalnih zračnih napada. Za upotrebu protiv precizno navođenih oružja, krstarećih i proturadarskih raketa jednostavno nisu namjenjeni.

Naša se PZO svodi na raketne sustave kratkog dometa Strijela 10CRO, lakoprijenosne raketne sustave poput Igle i Strele-2, te topove 40mm Bofors L/70, koji su barem upareni s radarima Giraffe.

U domeni PZO raketnih sustava srednjeg dometa nemamo ništa, a ova je kategorija oružja također važan element integriranog sustava protuzračne obrane, kojeg još čine radarska mreža, lovačko zrakoplovstvo i zapovjedni sustavi.

Hrvatska ima dobre 3D radare za motrenje, američke AN/FPS-117 na 5 fiksnih lokacija, s dometima od oko 200 kilometara.

Sagu o obnovi lovačke komponente ovakvog sustava dobro znamo. No PZO srednjeg dometa sposobnost je koja će se morati izgraditi iz nule, jer jednostavno nije postojala.

PZO srednjeg dometa od velike je važnosti za zaštitu strateških ciljeva na većim udaljenostima, od pedesetak i više kilometara, te pokrivanje vlastitih snaga. Zbog svoje mobilnosti mogu držati korak sa kopnenim snagama u napadu, a također pružaju i zaštitu i potporu vlastitim borbenim avionima prilikom.

PZO srednjeg dometa također uskraćuje slobode djelovanja protivničkom zrakoplovstvu, a osim negacijom prostora u sudjelovanju s lovačkim zrakoplovstvom može prisiljavati neprijateljske avione u kill zone vlastitih lovaca.

Treba naglasiti da niti jedan PZO sustav nikako ne može zamijeniti lovačko zrakoplovstvo. Protuzračna obrana je po svojoj naravi obrambena i usko specijalizirana.

No Hrvatskoj je i ona nužna. Za potrebe obrane trebalo bi nam 4-6 bitnica PZO-a srednjeg dometa, što dakako košta, a k tome smo politički ograničeni na zapadne sustave, dok su oni ruskog porijekla brojniji, jeftiniji i često jednakih ili većih mogućnosti.

Kada ova kategorija oružja dođe na red izbor i neće biti prevelik. Za najnovije sustave poput MEADS-a teško da će biti novca, ali NASAMS, SPYDER i Hawk XXI svakako su dobri kandidati. Patriot PAC-2 je sustav velikog dometa, no i njega bi trebalo razmotriti zbog snažnog faktora odvraćanja.

Nabava borbenih aviona sada je kritična i za našu sigurnost nema ništa važnije od uspjeha u njoj, no nakon lovaca na red svakako mora doći PZO, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek.

 

Jan Ivanjek: HV je najbolja vojska u našem susjedstvu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Hoće li HSS opstati u Slavoniji i Baranji, nakon Beljakovih učestalih čistki?

Objavljeno

na

Objavio

Što će se dogoditi sa slavonsko-baranjskim HSS-om u budućnosti, pitanje je koje se već dugo postavlja među članovima te stranke sa područja Đakovštine, a iznova je aktualizirano kada je predsjednik HSS-a Krešo Beljak 17. siječnja 2019.  suspendirao iz HSS-a Zvonka Pongraca, predsjednika Županijskog odbora HSS-a Osječko-baranjske županije i Regije Slavonija, te HSS-ovog vijećnika u Skupštini Osječko-baranjske županije i općinskog vijećnika u Općini Antunovac, čovjeka koji je postao sinonim za HSS OBŽ, pita se, Predsjednik Podžupanije Đakovo, Željko Fabric, u priopćenju  kojeg prenosimo:

Većina članova u Slavonsko-baranjskom HSS-u smatra da Beljak stranku vodi u posve u krivom smjeru, Slavonija ga ne zanima, a HSS je centralizirao sve oko Zagreba i sasvim je jasno da na taj način HSS-u prijeti  totalno uništenje i mogući nestanak sa političke scene.

I u Đakovštini koja je uvijek bila srce HSS-a  velika većina općinskih i gradska organizacija Đakova nezadovoljni su razvojem događaja u stranci. Beljak se ignorantski odnosi prema haesesovcima koji od osamostaljenja Hrvatske ustrajno rade i politički djeluju na području Đakovštine, te su  predstavnici obitelji HSS-a.

Beljaku, moramo napomenuti da je na zadnjim lokalnim izborima u 10 lokalnih jedinica sa područja Đakovštine HSS osvojio; 1 županijskog vijećnika, 2 gradska i 21 općinskih od toga 4 predsjednika općinskih vijeća,1 donačelnika i načelnika Općine Semeljci ako to nije dostojno, ne znamo što će biti nakon njegove sječe glava svim nepoželjnima???.

Narušeni odnosi Beljaka, od samog dolaska na čelo HSS-a, sa slavonsko-baranjskim haesesovcima, time su kulminirali. Jer ne zaboravimo upravo slavonsko- baranjski HSS je u više navrata tražio Beljakovu ostavku, a ‘privremeno udaljenje’ samo je eufemizam za trajno izbacivanje iz HSS-a našeg predsjednika.

Ne pristajemo na bahato i omalovažavajuće ponašanje i podržavamo zahtjeve čelnika Slavonsko baranjskih HSS-ovaca da se poslovanje stranke bude transparentno.

U konačnici što tu ima loše ako pozivaju Uskok te DORH da ispitaju poslovanje stranke „ čega se on boji“. Smatramo da je cjelokupno djelovanje Kreše Beljaka s nekolicinom istomišljenika stranku dovelo na najniže grane i da se ta agonija mora prekinuti.

HSS je devastiran u dobrom dijelu Hrvatske, a  slavonsko-baranjski HSS-ovci su jedna od bitnijih karika u tom lancu. Loše kadroviranje u vrhu stranke i neprepoznatljivi rad kako u saboru pa tako i na terenu znak su da se nešto mora poduzeti. Mi Beljaku poručujemo da se stranka nikad lošije nije vodila nego danas.

Organizacije HSS-a sa područja Đakovštine ograđuje se od svih dosadašnjih izjava i isto to tražimo i od naše središnjice, jer smatramo da osobni animoziteti i stavovi predsjednika Beljaka nisu i ne bi trebali biti stavovi HSS-a.

HSS je lučonoša borbe za obitelj, domovinu, vjeru, kulturu i prosperitet , stranka koja ima duboke korijene u hrvatskom narodu, a ovakvim izjavama definitivno uništava ugled i temelje na kojima je stasala po nauku Stjepana Radića.

Đakovština je uz Slavonsko baranjske HSS-ovce, Vjera u boga i seljačka sloga, stoji u priopćenju.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari