Pratite nas

Politika

Vrdoljak: Dobio sam jamstvo premijera da će Zakon o udžbenicima biti usvojen do sredine prosinca

Objavljeno

na

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u subotu da rokovi za planiranu frontalnu provedbu cjelovite kurikularne reforme od iduće godine nisu ugroženi, nakon što je od premijera Andreja Plenkovića dobio jamstvo da će Zakon o udžbenicima biti 14. prosinca izglasan u Hrvatskom saboru.

“Jučer nakon održane sjednice Vlade, bilo je nekoliko koordinacija užeg vodstva HNS-a zajedno sa saborskim zastupnicima, i jasno smo komunicirali stav HNS-a koalicijskom partneru, a to je da ako na bilo koji način obrazovna reforma bude ugrožena, HNS nema razloga biti dio vladajuće većine”, rekao je Vrdoljak na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare u središnjici HNS-a u Zagrebu.

Zakon o udžbenicima jedan je od ključnih preduvjeta da se obrazovna reforma sljedeće godine frontalno uvede u sve škole, napomenuo je. Objasnio je da je HNS, nakon što konačni prijedlog zakona nije uvršten na dnevni red sjednice Vlade održane u petak, kao što je po nekim najavama trebao biti, od koalicijskih partnera zatražio jasan stav da reforma obrazovanja ne smije biti ugrožena.

“Rokovi nisu ugroženi. Ja sam samo želio jučer dobiti jasnu garanciju od partnera da neće ugroziti obrazovnu reformu”, pojasnio je Vrdoljak, istaknuvši kako je nakon izražavanja stava HNS-a, jučer u poslijepodnevnim satima dobio, prvo osobno, a kasnije i javno, jamstvo premijera Plenkovića da će zakon 14. prosinca biti izglasan u Saboru.

“To je jedan od tri preduvjeta za frontalno uvođenje reforme u škole. Prvi je edukacija koji provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, i očekujem od ministrice (Blaženke Divjak) da će početkom iduće godine usvojiti i kurikularne dokumente”, napomenuo je. Nije htio nagađati o mogućim pritiscima velikih nakladnika te ih sve pozvao da osvijeste nužnost reforme obrazovanja i podupru je “svojom podrškom i prilagodbom”.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak napomenula je kako je, da bi se pravovremeno u siječnju mogao raspisati poziv za udžbenike, nužno da Zakon bude izglasan najkasnije unutar sljedeća dva tjedna.

“Cilj je uvođenje kurikularne reforme u sve škole, ali da bismo to kvalitetno napravili, osim što moramo učiti iz eksperimentalne faze u kojoj sudjeluje 8500 učenika u 74 škole, moramo osigurati preduvjete edukacije 32 tisuće učitelja i nastavnika, donijeti kurikularne dokumente, i imati novi Zakon o udžbenicima”, rekla je ministrica.

Novi Zakon o udžbenicima trebao bi, kako je pojasnila, omogućiti promjenu paradigme ‘što znači udžbenik’, u današnjem promijenjenom sustavu gdje nije naglasak na usvajanju goleme količine gradiva. Zakonom se određuju i maksimalne cijene udžbenika, koje će biti deset posto niže od postojećih, a razdvojit će i obavezne udžbenike od ostaloga materijala, čija cijena neće smjeti premašivati 20 posto od ukupne cijene samoga udžbenika po pojedinom predmetu.

Udžbenici će biti laganiji, te će obuhvaćati obilje dodatnoga materijala u obliku interaktivnih sadržaja, video materijala, simulacija virtualnih šetnji i slično. Zakonom se također i jasnije propisuje proces odobravanja udžbenika.

“Moj mandat ministrice je isključivo da provedemo reformske procese, a to je frontalna cjelovita kurikularna reforma od sljedeće školske godine 2019./20., za što nam je nužan preduvjet novi Zakon o udžbenicima”, poručila je Divjak.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Kuščević: HDZ je pobjednik izbora u Lici i sasvim sigurno će sastaviti većinu u Skupštini

Objavljeno

na

Objavio

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević izjavio je u utorak da HDZ ima nultu stopu tolerancije prema nasilju, posebno obiteljskom, istaknuvši da je potpredsjednik Gradskog vijeća Požege Igor Krizmanić, kojega je kći optužila za obiteljsko nasilje, zamrznuo članstvo u HDZ-u i dao ostavku na sve političke i stranačke dužnosti, te će na sudu dokazivati svoju nevinost.

Kuščević je na godišnjoj konferenciji Savjeta mladih u Hrvatskoj rekao novinarima da o slučaju Krizmanića, HDZ-ova potpredsjednika Gradskog vijeća Požege kojega je kći u objavi na facebooku teško optužila za obiteljsko nasilje, zna tek iz medija te da je Krizmanić dao ostavku dok se ne završi sudski postupak.

HDZ pregovara o većini u ličko-senjskoj Skupštini

Upitan hoće li biti izbačen iz stranke, Kušćević je kazao da je Krizmanić zamrznuo članstvo i dao ostavku na sve političke i stranačke dužnosti te će na sudu dokazivati svoju nevinost. “Naravno, osuđujemo svaki oblik nasilja”, dodao je.

Novinare je zanimalo i hoće li HDZ prvi put biti u oporbi u Lici, jer župan Darko Milinović pregovara s HSP-om i listom Bura promjena o sastavljanju većine, na što je Kuščević ustvrdio kako je to samo Milinovićev spin po principu “što se babi htjelo, to se babi snilo”.

“HDZ je pobjednik izbora u Lici i sasvim sigurno će sastaviti većinu u Skupštini te kreirati proračun na dobrobit svih građana Ličko-senjske županije”, poručio je dodavši kako HDZ upravo pregovara sa koalicijskim partnerima.

“Kad ti pregovori budu gotovi uvjeravam vas da će HDZ imati i predsjednika i većinu”, istaknuo je. Pregovara se sa svima koji su u Skupštini ličko-senjske županije, osim onima koji su na Milinovićevoj listi.

Upitan kako komentira slučaj Nelle Slavice, nove ravnateljice Nacionalnog parka Krka koja je istodobno bila članica HNS-a i HDZ-a, ustvrdio je kako je to “dokaz da Vlada imenuje ljude po njihovoj stručnosti, a ne po stranačkoj pripadnosti”.

Financijske mogućnosti mirovinskog sustava uvjetuju odlazak u mirovinu sa 67 godina

Prokomentirao je i najavljeni referendum sindikata protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina najavivši da će novi zakon o referendumu ići na savjetovanje ovoga mjeseca, pa ako sindikati pokrenu inicijativu vjerojatno će se odvijati prema pravilima važećeg zakona.

“U Vladi smo pomno analizirali sve financijske učinke zakona po kojemu će građani u mirovinu ići sa 67 godina. Financijske mogućnosti i održivost jednostavno uvjetuju takve izmjene zakona. Ja sam uvijek za rješenje koje jamči opstanak mirovinskog sustava. Ne bih rekao da je to na uštrb građana jer sve zemlje u okruženju imaju iste uvjete”, kaže Kuščević.

(Hina)

 

Lovro Kuščević odbacio mogućnost koalicije HDZ-a s Milinovićem

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković: Bilo bi sjajno kada bi Pejčinović Burić bila izabrana za glavnu tajnicu VE

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sutra će pred Odborom ministara Vijeća Europe obrazlagati svoju kandidaturu za glavnu tajnicu organizacije, a uoči toga događaja premijer Andrej Plenković kaže da šefica hrvatske diplomacije ima sve kvalitete za taj posao.

“Bilo bi sjajno za Hrvatsku kada bi ona bila izabrana”, kazao je Plenković novinarima.

“Prvo, ona je kvalitetna ministrica, a drugo, ima sve kvalitete da bude glavna tajnica Vijeća Europe”, dodao je.

U slučaju njezina izbora, naglasio je premijer, Pejčinović Burić bi bila tek druga žena na čelu te paneuropske organizacije i prva glavna tajnica iz zemalja srednje i istočne Europe.

“Bila bi i najviša hrvatska dužnosnica ikada odabrana ‘trijažom’, dakle ne nekakvom kvotom nego odlukom parlamentarne skupštine”, kazao je premijer.

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić jedna je od četvero kandidata za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Uz Pejčinović Burić, kandidirali su se potpredsjednik belgijske vlade, ministar vanjskih i europskih poslova i ministar obrane Didier Reynders, bivši litavski premijer i zastupnik u parlamentu Andrius Kubilius te bivša grčka ministrica vanjskih poslova i parlamentarna zastupnica Dora Bakojanis.

Odbor ministara VE-a održat će odvojene razgovore s četvero kandidata u ožujku i potom objaviti odluku o konačnom popisu kandidata, koji će biti podnesen Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Parlamentarna skupština potom će nastaviti s izborom novog glavnog tajnika koji bi se trebao održati u lipnju.

Mandat novog glavnog tajnika ili tajnice počinje 1. listopada.

Sadašnji glavni tajnik Thorbjørn Jagland, bivši norveški premijer i predsjednik parlamenta, nema se pravo kandidirati nakon dva mandata.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari