Pratite nas

Vremešni svjedok ničega

Objavljeno

na

Pasionirani ljubitelj sporta i politike bio je u srijedu navečer u ozbiljnom iskušenju. Gledati Real iz Madrida s Lukom Modrićem na drugom kanalu HTV-a, ili bučno najavljeni razgovor s Budimirom Lončarom na prvom?

lon01Oni koji su se odlučili za ovo drugo morali su se osjetiti prevarenima. Bučno i višekratno najavljivani Lončar kao “svjedok vremena” ispao je tek vremešni svjedok ničega, ili ni o čemu.
Istina, nije ni mogao ništa posvjedočiti jer ga blagi ispitivač Vojo Šiljak ništa nije ni pitao. Valjda je takav bio dogovor, ali onda to nije novinarstvo. I što je najgore, dok je trajalo završnih petnaest minuta čavrljanja, protekao je kvarat sata na Bernabeu, dakle upravo razdoblje kad je pao prvi pogodak.

K vragu i taj Bude, mora da su opsovali sportski drukeri i pomni pratitelji Lige šampiona. Bijaše to slikanje za rođendanski album ovoga još uvijek vitalnog devedesetogodišnjaka, koji priznaje koliko ima godina, ali unatoč njima kaže da nije star.

Razgovor je snimljen u Lončarovu stanu, prekinut u jednom trenutku kada su domaćinu, nije jasno zbog čega, došle suze na oči. Voditelj nije štedio komplimente na račun izgleda i živahnosti svoga domaćina, koji je odmah na početku istaknuo, da ne bi bilo zabune, kako se mjesto njegova rođenja zove Preko, a ne Prijeko!?

Napuci o higijeni

Išao je, čuli smo u nastavku, u zagrebačku srednju školu s nekim poznatim umjetnicima i športašima, razrednik mu je objasnio da je NDH ustvari okupacijska tvorevina, pridružio se vrlo rano partizanima i KP, obnašajući razne komesarske dužnosti, bio je tajnik Koče Popovića poslije rata, što mu je otvorilo vrata munjevite diplomatske karijere u sklopu koje se susretao s istaknutim svjetskim državnicima, bio konzulom u New Yorku i veleposlanikom u Indoneziji.

Ima dva uspješna sina i petero unučadi, obojica su u SAD-u, gdje mu se već mjesec dana nalazi supruga, bez koje mu je jako teško.

Žene su ga inače voljele jer je bio fin, uglađen, diskretan udvarač, kakvi su inače otočani, za razliku od prilično neotesanih Dalmatinaca s kraja. I slikarstvo je njegova velika strast, što se najbolje vidi po druženjima s Murtićem, Džamonjom, Berberom i ostalim antifašističkim umjetnicima.

Posebno su bili zanimljivi napuci za mlade diplomate, koji se odnose na osobnu higijenu. Svako jutro, znate, valja se okupati i oprati kosu, očistiti i uglancati cipele, obući novu košulju i po mogućnosti je tijekom dana još jednom presvući. Morao je Bude, kako ga od milja zovu, na gledatelje ostaviti dojam finog i dobro odgojenog čovjeka koji ni muhu ne bi zgazio.

Nedostajala je tu eventualno još neka pudlica ili unučić da se vrte oko fotelje u kojoj je sjedio pa bi dojam bio još povoljniji. No, uglavnom zadovoljan sobom i svojom karijerom, kao naša zvijezda večeri, zažalio je sasvim iskreno samo zbog toga što nije uspio spriječiti rat u Jugoslaviji. Ostalo je malko nejasno žali li zbog rata, ili zbog Jugoslavije.

Tako je sat vremena protekao u nevažnim banalnostima, malo je toga rečeno, a puno prešućeno. Visokopozicionirani jugoslavenski diplomat i jedna od ključnih osoba u kabinetu predsjednika RH zadnjih skoro petnaest godina, kao glavni savjetnik dvojice predsjednika, mogao je rasvijetliti mnoge detalje iz života bivše i sadašnje države.
Na žalost, to se nije dogodilo! On, doduše, nikada nije bio isturena figura, ali je neprestano tu negdje od 1945. od 1991. pri samom vrhu i zacijelo puno toga zna i puno je toga mogao objasniti, a pamćenje ga još uvijek iznimno dobro služi.

Iz televizijskog se razgovora nije moglo doznati da je Budimir Lončar neposredno nakon rata bio šef Ozne za zadarski okrug, da je jedno vrijeme u Ministarstvu vanjskih poslova SFRJ vodio obavještajni odjel za emigraciju, da je od 1987. do 1992. bio ministar vanjskih poslova Jugoslavije, da je onda odletio u Ameriku, gdje se nalazio sve do 1994., kad se vratio i 2000. aterirao ravno na Pantovčak.
Osim što je od tada predsjednički savjetnik, on rukovodi Vijećem Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, kao i Vijećem Visoke škole za međunarodne odnose i diplomaciju.

Krivo nasađeno

S obzirom na ovako bogatu prošlost i sadašnjost, moglo mu se postaviti pregršt zanimljivih pitanja. Kako se, primjerice, Ozna obračunavala s neprijateljima naroda i države, kakva je bila uloga obavještajne službe kojom je rukovodio u praćenju i likvidaciji političkih emigranata, zašto je lobirao u UN-u za embargo na uvoz oružja kad je Hrvatska bila goloruka, a agresor naoružan do zuba, kako to da je bio ministar vanjskih poslova agresorske države i onda kad se razarao Vukovar, zašto je pobjegao u Ameriku i na čiji se nagovor vratio, kakva je njegova stvarna uloga kao Mesićeva i Josipovićeva savjetnika, je li istina da pripada nekoj od masonskih loža koje su ga možda i plasirale na sadašnje pozicije, itd.

Priznajem, ova bi pitanja bila odveć provokativna i neugodna. Mogla bi, avaj, kompromitirati i njega i njegove poslodavce. Valjda je i to razlog zašto mu nisu postavljena.
A pitanje za sve nas i za vrh države glasilo bi: je li moguće da čovjek s ovakvom biografijom savjetuje predsjednike samostalne hrvatske države? Nešto je zaista krivo nasađeno. Što bi rekao Pjesnik, il’ je krivo vrijeme il’ su krivi ideali.

 

JOSIP JOVIĆ

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

PETERNEL: Mnogi se ne usude reći, ali emisiju NU2 treba ukinuti

Objavljeno

na

Objavio

Prekrasno je što brojni zabrinuti izražavaju podršku Stankoviću iako se može primijetiti da kod nekih drugih slučajeva nisu bili toliko pravdoljubivi zagovornici slobode govora.

Pitanje koje se nameće je u čemu je problem čak i ako se emisija ukine?

Zar je Nu2 doživotna emisija na koju Stanković ima ljudsko pravo?

Nije problem sto je Aco rekao nešto sto se nekome ne sviđa, to ne smije biti problem, već što mu se emisija potrošila i što permanentno govori gluposti koje se većini uljuđenih ne sviđaju – loš je, šablonski subverzivan, nepripremljen, nameće stavove, izlizala se forma. privatizira termin te selektivno prijateljsko-ideološki promovira izdavače, knjige, autore, firme, a omalovažava neistomišljenike.

Jednostavno je zreo za hlađenje i novi novinarski zadatak.

Mnogi se to iz nekog razloga ne usude reći, ali ja otvoreno kažem da tu emisiju treba ukinuti. Trebalo je još prije tri godine otkad kvalitetom ne zadovoljava standarde, napisao je potpredsjednik HHO-a Igor Peternel.

Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara: Šteta koju je Stanković nanio je nemjerljiva

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Sjednica Saborskog Odbora: Evo što SOA kaže o elementima sigurnosnog rizika

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljao je danas o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti zbog stanja u Agrokoru na temelju izvještaja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Sigurnosna analiza upozorava da se visokim rizikom smatra činjenica što Lex Agrokor nije implementiran u zemljama u kojima koncern Agrokor posluje.

Sigurnosne službe procjenjuju i da postoji značajan rizik i opasnost od velikog broja domaćih i međunarodnih tužbi zbog koji prijeti opasnost od gubitaka u koncernu. Upozorava se i na projekciju rizika, koji bi mogao značiti gubitak radnih mjesta u sadašnjem koncernu Agrokor.

Kako je u sustavu koncerna zaposleno 40 tisuća radnika, gubitak radnih mjesta smatra se ozbiljnim rizikom u procjeni sigurnosnog stanja u zemlji.
SOA intenzivno prati Agrokor tek od travnja 2017.

Nadalje, u izvješću SOA-e stoji da su sigurnosne agencije pojačanu analizu stanja u koncernu Agrokor počele intenzivno pratiti tek u travnju 2017. godine. Dakle, neposredno prije raskida koalicije HDZ-a i Mosta i nakon objave informacije o tajnom sastanku Ivice Todorića, Andreja Plenkovića, Bože Petrova, Martine Dalić i Zdravka Marića koji je održan 5. ožujka u Vladi, doznaje N1.

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić nakon sjednice Odbora izjavio je kako o detaljima ne smije govoriti, no da su SDP-u stajališta da izvješće SOA-e o Agrokoru ukazuje na moguće posljedice za gospodarske interese, a time i nacionalnu sigurnost te da odbor treba predložiti Vladi da postupi sukladno Zakonu o domovinskoj sigurnosti radi otklanjanja mogućih posljedica koje bi ugrozile gospodarske interese, a time i sigurnost Hrvatske.

Ta je izjava u nekim medijima izazvala razne interpretacije – do toga da se u izviješću SOA-e spominje i hibridno ratovanje.

Na  upit HRT-a, iz SOA-e su  odgovorili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

SOA je na zahtjev Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora 13. studenoga izradila izvješće o stanju u Agrokoru i mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti RH. U zahtjevu Odbora zatražila se dostava “izvješća o stanju u Agrokoru i mogućim posljedicama vezano uz eventualnu ugroženost nacionalne sigurnosti u Republici Hrvatskoj, te potencijalnim scenarijima razvoja, koje izvješće bi Odbor raspravio na svojoj sjednici”.

Sukladno zahtjevu Odbora, SOA u svom izvješću nije razmatrala hibridne prijetnje, niti hibridno ratovanje u bilo kojem dijelu izvješća. Štoviše, riječ „hibridno“ se ne spominje u niti jednom dijelu Izvješća. Isto tako, hibridno ratovanje u ni jednom trenutku nije bilo tema rasprave o Agrokoru na današnjoj sjednici Odbora.

Vezano uz hibridno ratovanje, napominjemo da je SOA u listopadu 2017. godine za potrebe Odbora izradila izvješće o informacijskim operacijama u funkciji slabljenja međunarodnog položaja RH, te da je na tu istu temu ravnatelj SOA-e sudjelovao u raspravi Odbora 19. listopada 2017. i odgovarao na pitanja članova Odbora.

Isto tako, SOA je o hibridnom ratovanju pisala u svom Javnom izvješću objavljenom 14. rujna 2017.  Tako, između ostalog, u Javnom izvješću piše: “U sklopu hibridnog djelovanja, u hrvatski medijski i informativni prostor nastoje se ubaciti lažne ili iskrivljene vijesti u kojima se Republiku Hrvatsku, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu, te se želi utjecati na stabilnost hrvatskih institucija, regionalnog okruženja i euroatlantskog i europskog zajedništva”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari