Connect with us

Hrvatska

Vrh države u nedjelju će opet biti zajedno na Alki

Objavljeno

-

Predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković govorili su u srijedu na kninskoj proslavi Oluje. Njih će trojica već u nedjelju opet biti zajedno, ali na 305. Sinjskoj alki govorit će samo Milanović, koji je pokrovitelj, a Plenković i Jandroković će ga ovaj put samo slušati.

Predsjednik upravnog odbora Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić rekao je Novom listu da su sva trojica najviših državnih dužnosnika potvrdila svoj dolazak na ovogodišnju Alku, koja će se, kao puno toga u posljednje vrijeme, zbog epidemije koronavirusa odvijati po posebnom režimu.

Tri predsjednika

– U počasnoj loži će smjeti biti manje ljudi, ali, to je sigurno, doći će nam sva tri predsjednika. Milanović, naš Sinjanin, će u svojstvu pokrovitelja i održati prigodan govor i darovati alkara pobjednika, kazao je Jukić.

No, VAD je, nakon konzultacija s Nacionalnim stožerom Civilne zaštite, otkazao večer slavodobitnika u Alkarskim dvorima, pa je tako propala prilika za druženje Milanovića, Plenkovića i Jandrokovića.

Tradicionalan vojvodin prijem sveden je, pak, samo na sudionike alkarske povorke. Što se tiče običnog svijeta, ulaznice za Alku neće biti u slobodnoj prodaji nego su distribuirane sponzorima te alkarima i alkarskim momcima, s tim da će samo četvrtina tribina moći biti popunjena, uz razmak između posjetitelja, njih približno 1400. Nošenje zaštitne maske je preporuka, ali će se na ulazima u pojedine sektore tribina mjeriti tjelesna temperatura. Alkari se pripremaju u vrlo rigoroznim uvjetima.

Vježbaju u odvojenim skupinama po njih 15 u različite dane, tako da ako COVID-19 uđe među jednu skupinu, za natjecanje će ih ipak dovoljno ostati.

Ljubitelji Alke

– Bilo je Alki u svakakvim okolnostima, a ove su, eto, specifične. Za Alku je karakterističan šušur, kojeg u nedjelju, nažalost, neće baš biti, ali tako je kako je. Zasad su, što je bitno, svi alkari dobro, nemaju zdravstvenih problema, ističe Jukić.

Inače, za Milanovića se ne može reći da je naročiti ljubitelj Alke. Kao premijer je samo jednom došao na nju. I u prošlogodišnjoj predsjedničkoj kampanji je odustao od dolaska, premda su njegovi protukandidati Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro bili u Sinju.

No, Milanovićeva vlada je financijski pomogla izgradnju Muzeja Sinjske alke. Plenković je nekako zagrijaniji za tu drevnu igru. Od kada je predsjednik Vlade, redovito je na Alki. Dok je bio zastupnik u Europskom parlamentu, Plenković je u svibnju 2015. doveo u Bruxelles 50 alkara u njihovim odorama i otvorio izložbu fotografija povodom 300. obljetnice Alke.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari