Pratite nas

Vijesti

Vrh partije na čelu zločinačke piramide

Objavljeno

na

[dropcap]V[/dropcap]ijeću za utvrđivanje poratnih žrtava komunističkog sustava ubijenih u inozemstvu do završnog izvješća u rujnu 1999. uspjelo je utvrditi da je od 1946. do 1990. Udba diljem svijeta ubila 69 hrvatskih emigranata; trojica su oteta, a četvorica se spasila od otmice; u 24 slučaja žrtve su preživjele atentate s lakšim ili težim ozljedama. Osmorica emigranata se vode kao nestali, premda je opravdana pretpostavka da su oteti i likvidirani na nepoznatom mjestu

Najveći dio podataka o djelovanju jugoslavenskih tajnih službi i posebice o likvidacijama protivnika Titova komunističkog režima prikupljeno je od kraja travnja 1992. do kraja prosinca 1999. u Vijeću za utvrđivanje poratnih žrtava komunističkog sustava ubijenih u inozemstvu u sastavu bivše državne Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava II. svjetskog rata Republike Hrvatske. Spomenuto Vijeće je do svoga završnog izvješća u rujnu 1999. uspjelo utvrditi da je od 1946. do 1990. Udba diljem svijeta ubila 69 hrvatskih emigranata; još trojica su oteta, a četvorica se spasila od otmice; u 24 slučaja žrtve su preživjele atentate s lakšim ili težim ozljedama. Osmorica emigranata se vode kao nestali, premda je opravdana pretpostavka da su oteti i likvidirani na nepoznatom mjestu.

Perkovićev elaborat: moćni savjet

Smjenom Aleksandra Rankovića sa svih državno-partijskih funkcija na Četvrtoj sjednici CK Saveza komunista Jugoslavije 1. srpnja 1966. na Brijunima (Brijunski plenum) započelo je novo razdoblje u povijesti Udbe. Ustavnim amandmanima i izmjenom Zakona o unutrašnjim poslovima 1. siječnja 1967. preimenovana je u Službu državne bezb(j)ednosti (SDB) – kako se nazivala u socijalističkim republikama BiH, Srbiji i Crnoj Gori – odnosno u Službu državne sigurnosti (SDS) u Hrvatskoj te Službu državne varnosti (SDV) u Sloveniji. Promjena nije bila samo jezična.

U strahu od srpske predominacije, čime se zaprijetilo njegovoj neprikosnovenoj poziciji, Tito je odlučio decentralizirati upravljanje i djelovanje civilne tajne službe: utvrđeno je da su, osim Federacije, za poslove državne sigurnosti odgovorne i federalne jedinice u vlastitim republičkim granicama. S druge strane, nijedna se akcija u inozemstvu – čak ni ona koju je potaknuo sami partijsko-državni vrh – nije smjela provesti bez suglasnosti one republike iz koje je potjecala tretirana osoba. U prijevodu: od postbrijunskog preustroja Udbe nijedan emigrant s područja SRH nije mogao biti likvidiran bez znanja i sudjelovanja hrvatskog (republičkog) SDS-a. I umjesto da se represija ublaži nakon što je pohrvaćena, Rankovićevim padom i većim ovlastima republičkih službi dogodilo se suprotno – povećavao se broj likvidiranih Hrvata!

U samo pet godina – do konca 1971. – smaknuta su 23 emigranata; još šestorica njih pukom su srećom preživjeli atentate, jedan je otet, a jedan netragom nestao. Crna se serija nastavila i nakon 1971. – osobito u dvjema godinama prije i poslije smrti Josipa Broza Tita. A trajala je do samog raspada Jugoslavije.
Prema elaboratu pod naslovom Rekonstrukcija Službe državne sigurnosti RSUP-a SRH (Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove Socijalističke Republike Hrvatske – op. a.) u vremenu od 1. siječnja 1980. do 30. svibnja 1990. – koji su u lipnju 1997. izradili nekadašnji visoki dužnosnici Udbe Josip Perković i Jan Gabriš – za rad federalnog SDB-a/SDS-a bio je odgovoran savezni sekretar za unutrašnje poslove kojeg je imenovala i razrješavala Skupština SFRJ.

Kao član ondašnje vlade, odnosno Saveznog izvršnog vijeća (SIV), formalno je odgovarao Predsjedniku SIV-a. Račune je, međutim, u stvarnosti polagao pred Predsjedništvom SFRJ i njegovim Savjetom za zaštitu ustavnog poretka, kao i pred Predsjedništvom CK SKJ. Savjet za zaštitu ustavnog poretka Predsjedništva SFRJ, navode Perković i Gabriš, sačinjavali su članovi Predsjedništva i SFRJ i CK SKJ, predsjednik SIV-a te trojica saveznih sekretara – za unutrašnje poslove, narodnu o(d)branu i inostrane poslove. Taj je savezni Savjet u neposrednoj vezi s odgovarajućim savjetima predsjedništava republika i pokrajina pratio stanje državne sigurnosti te donosio odluke – pa tako i one o likvidacijama, što ne piše u elaboratu! – koje su bile obvezujuće za SDB Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove.

Likvidacije: strogo kontrolirana procedura

Perkovićev i Gabrišev elaborat ništa ne otkriva o proceduri odlučivanja o likvidacijama političkih iseljenika. Prve konkretne činjenice, međutim, iznio je još 1993. Ivan Lasić – Gorankić, načelnik II. odjela Centra SDB-a Mostar te kasnije – od 1983. do 1986. – načelnik II. uprave SDB-a SSUP-a SFRJ, i to kao svjedok u istražnom postupku o ubojstvu Brune Bušića pred istražnim sucem Županijskog suda u Zagrebu Božidarom Jovanovićem:

Bio sam prisutan kad je podsekretar (pomoćnik ministra unutrašnjih poslova – op. a.) Srđan Andrejević objašnjavao novom saveznom sekretaru (ministru) Dobroslavu Čulafiću (Crnogorac) proceduru likvidacija emigranata: ‘To je u vašoj nadležnosti, isključivo sekretar ima pravo i ovlašten je da u takvim akcijama daje i odobrenje, ali tu ima određena procedura. Vjerojatno je Vama to drug Stane Dolanc (Slovenac, Čulafićev prethodnik na čelu SSUP-a) objasnio. I on je imao takva ovlaštenja kakva je imao i Franjo Herljević (bosanski Hrvat, Dolančev prethodnik). Međutim, vi morate pribaviti suglasnost za takve stvari od Savjeta za zaštitu ustavnog poretka, kojem vi morate, nakon konzultacije s republičkim sekretarima, predložiti na koga želite uputiti te akcije, i tek nakon toga, kad vi dobijete odobrenja, onda smijete i možete uključiti mene ili bilo koga drugog koga vi i republički sekretar dotične Službe smatrate za kvalificirana, za pogodnoga za takve stvari’. Ja sam tada apsolutno shvatio tu proceduru, iako sam sličan zaključak imao i ranije u kontaktima s Dolancom. Postojale su određene nadležnosti republičkih sekretarijata i saveznog sekretarijata, i nisu nigdje bile u poziciji da se sukobljavaju, ukoliko su postupali i jedan i drugi u okviru svojih nadležnosti. (Okružni /Županijski/ sud u Zagrebu, Zapisnik o saslušanju svjedoka Ivana Lasića, 29. siječnja 1993.).

UDBA – partijska policija

Da je licenciju za ubojstva izdavao sam državno-partijski vrh, a da su se odluke o likvidacijama donosile u suglasju između federacije i republika, potvrdio je – temeljem vlastitih, neposrednih saznanja – i dugogodišnji šef (od 1972. do 1989.) osječkog centra SDS-a Dragoljub Krnić. On je decidirano izjavio da Udba nije smjela ništa poduzeti bez odobrenja političkog vrha:  Služba državne sigurnosti, to je bila politička policija. Ona je bila u funkciji politike i CK. Prema tome, nije se smjelo ništa dogoditi što nije odgovaralo partiji. Služba nije smjela izvoditi ni bezazlenije akcije ukoliko bi time narušavala neki interes politike. Nije se moglo ići mimo zvanične politike, bez obzira kakva je bila, pogrešna ili ispravna. Služba je bila samo izvršilac.

Netko je u CK pratio školstvo, neko ovo, neko ono, a netko je pratio Službu. To je dugo godina radio Marko Bezer, izvršni sekretar CK SKH. Što se tiče toga, on je jako puno znao. Marko je bio dobar s Josipom Vrhovcem. Marko je ispred Centralnog komiteta Hrvatske bio član Savjeta za zaštitu ustavnog poretka. Taj Savjet je bio kontrolni organ. Bio je jako bitan. Neke se stvari nisu smjele dogoditi bez znanja tih ljudi. Ako se išlo u neku akciju, oni su to morali pokrivati. Savjet za zaštitu ustavnog poretka je praktički dozvoljavao neke aktivnosti organima unutrašnjih poslova, posebno Službi državne sigurnosti. Ali, s nekim inicijativama nije se moglo ići pred cijeli Savjet, nego kod jednog, dva ili tri člana. Kad bi danas izjavili da je Savjet odlučivao o likvidacijama, neki bi vam rekli da pričate gluposti.

Specijalne akcije su išle sa što manje ljudi, ali su morale biti pokrivene. Iza njih je morao stajati politički vrh, ili savezni ili republički. Dok je Tito bio živ i Bakarić predsjednik saveznog Savjeta, oni bi dobili informacije od Službe: gdje su problemi, kakvi problemi i tako dalje. I onda su se konzultirali, dogovarali i donijeli nekakvu odluku. Ako se radilo o nečemu u Hrvatskoj, tada je bio red da se upozna Zagreb. To bi radio taj predstavnik iz Hrvatske u saveznom Savjetu. On bi prenio odluku republičkom Savjetu i CK. Bezer je o tome morao razgovarati u CK i predsjedništvu Republike. Šef partije i barem predsjednik Predsjedništva su to morali znati i odobriti. (Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, Vijeće za utvrđivanje poratnih žrtava komunističkog sustava ubijenih u inozemstvu – Dragoljub Krnić, sažetak razgovora, Zagreb, 15. lipnja 1999.).

Ovdje je potrebno naglasiti da su najviši savezni (državni) dužnosnici bili ujedno i članovi najviših partijskih tijela te da ih je upravo SKJ postavio na te iste dužnosti. Također, većina sekretara i podsekretara SSUP-a i SSIP-a te tajnika Saveznog savjeta za zaštitu ustavnog poretka bili su istodobno i visoki oficiri JNA koji su na te funkcije dolazili izravno iz SSNO-a, gdje su opet bili postavljani po partijskoj liniji. Drugim riječima, iza svih odluka o likvidacijama i otmicama u završnici je stajalo vodstvo SKJ! Odličan primjer jedinstva državno-partijsko-policijsko-sigurnosnih funkcija upravo su karijere već spomenutih Franje Herljevića i Stane Dolanca. Herljević je bio savezni ministar unutarnjih poslova (1974.-1982.), nakon čega je postavljen za člana CK SKJ, a koji ga je odredio za svog predstavnika u Saveznom savjetu za zaštitu ustavnog poretka.

Dolanc, koji je do tada bio sekretar Izvršnog biroa (bivšeg Politbiroa) CK SKJ, naslijedio je 1982. Herljevića na mjestu saveznog ministra za unutrašnje poslove te je po funkciji također bio član Saveznog savjeta za zaštitu ustavnog poretka. Slična je situacija bila i u SRH: utjecaj Predsjedništva CK SKH i njegove kadrovske komisije bio je presudan kod imenovanja dužnosnika RSUP-a. Funkcioneri RSUP-a u pravilu su nakon isteka mandata odlazili na druge visoke političke dužnosti. Primjerice, Zlatko Uzelac je 1982. – nakon isteka mandata republičkog sekretara za unutrašnje poslove – imenovan tajnikom Sabora SRH, a na njegovo mjesto došao je Pavle Gaži iz CK SKJ. Gažija je pak na mjestu republičkog sekretara naslijedio Vilim Mulc, član CK SKH. Primjeri bi se mogli nabrajati u nedogled. Ista sprega bila je i na nižim razinama! Da bi utjecaj Partije na Udbu bio što snažniji, na mjesta načelnika centara postavljani su provjereni dužnosnici općinskih ili regionalnih komiteta SKH. Tako su između 1980. i 1990. od ukupno desetorice načelnika centara SDS-a u Hrvatskoj njih šestorica izravno imenovana iz tijela SKH.

Sveznajući Tito

Da rekapituliramo: ubojstva i otmice hrvatskih političkih iseljenika nazivale su se u žargonu jugoslavenskih tajnih službi ofenzivnim akcijama ili specijalnim zadacima. Procedura donošenja odluke o likvidaciji ili otmici te njenu izvođenju bila je praktično neslužbena, ali detaljno definirana. Konačna verifikacija odluke donosila se u spomenutom gremiju, Saveznom savjetu za zaštitu ustavnog poretka, s tim da je potrebno napomenuti kako se do smrti Josipa Broza Tita nijedna ofenzivna akcija nije smjela izvesti bez njegovoga prethodnog placeta.

Visoki dužnosnik Udbe Ivan Ćurak, načelnik Centra SDB-a Doboj i kasnije II. odjela SDB-a RSUP-a SRBiH, prepričao je jedan događaj koji potvrđuje da je Josip Broz Tito doista bio neposredno uključen u proceduru odlučivanja o likvidacijama hrvatskih političkih emigranata, kao i da je o njima bio promptno izvještavan:  Na jednom širem sastanku načelnika i drugih viših dužnosnika republičkih središta i centara SDS-a u Rijeci, koji je organizirao Jerko Dragin, načelnik Drugog odjela Centra SDS-a Rijeka, Ćurak je saznao od Franje Herljevića da je SDS organizirao atentat na emigranta Danu Šarca u Parizu. Tom prigodom je Herljević prigovorio Draginu da ga je krivo informirao o likvidaciji Šarca što je on prenio Titu, pa mu se je kasnije morao ispričavati jer je Šarac ipak preživio atentat. Tito da je umirivao Herljevića riječima: “Ne možeš uvijek uspjeti. Nekad moraš i omanuti’.(Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, Vijeće za utvrđivanje poratnih žrtava komunističkog sustava ubijenih u inozemstvu – Ivan Ćurak, sažetak razgovora, Zagreb, 31. svibnja 1999.).

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Davor Pavuna: Ovo je žuti karton čovječanstvu, ali COVID-19 nije zadnja pošast koja će nam podizati svijest

Objavljeno

na

Objavio

Koronavirus je na neki način žuti karton čovječanstvu, da se osvijestimo, opametimo, i savjesno svi zajedno izronimo istinski pravedniju, bolju i mudriju civilizaciju. Jer energije i izuzetnih znalaca, a i briljantne nove djece, više je nego dovoljno: treba samo htjeti moći! No, to je izazov i proces u tijeku

Davor Pavuna znanstvenik je svjetskoga renomea. Proputovao je svijet kao predavač i profesor na mnogim sveučilištima: od Australije, Indije do Španjolske, Velike Britanije, Japana, Kine i SAD-a.

Objavio je više od 250 znanstvenih radova, uredio više od 30 stručnih knjiga te je, iako danas profesor emeritus, još uvijek izuzetno aktivan, kako znanstveno, tako i u medijima. Između brojnih obveza pristao je na intervju za Novi list te su se ponajprije dotaknuli razvoja moderne znanosti i tehnologije, a zatim i drugih aktualnih tema, posebno skorašnje budućnosti.

Možete li nam prvo nešto više reći o Vašem radu u EPFL Centru CREAM na kojem razvijate umjetne nanomaterijale za nove primjene? O kakvim se istraživanjima radi?

– U našem Centru za istraživanje naprednih elektronskih materijala (CREAM) na EPFL-u, švicarskom institutu u Lausannei kreiramo nove, umjetne materijale doslovno atom po atom, sloj po sloj, baš kao da slažemo slojeve obojenih jaja. To su umjetno kreirani novi materijali za buduću nanoelektroniku, za nova kvantna računala ili biosenzore u organizmu.

Nakon 25 godina rada, dio laboratorija (lasersku ablaciju filmova) darovali smo kolegama na studiju fizike na PMF-u u Zagrebu. Imamo izvrsne kontakte posvuda pa danas neke pokuse radimo efikasnije u suradnji s kolegama u Hrvatskoj, SAD-u ili u Kini nego u Lausannei.

​Etički izazovi

Kamo nas vodi suvremeni razvoj tehnologije? Hoće li u budućnosti zbog razvoja robotike i nanotehnologije potreba za ljudskim radom nestajati i kakve bi to moglo imati posljedice na čovjeka?

– Iako je povijesno izronila iz duhovne baštine čovječanstva, suvremena znanost i tehnologija ima etički izazov! Naime, u praksi nemamo moralni kod ugrađen u tehnološki razvoj, nego smo sekularno, induktivno ‘’empirijski’’ aktivni, jako pojednostavljeno rečeno, u mehanicističkom eksperimentalnom darvinizmu.

Pritom je svaka inovativnost dobrodošla, ali brojne nove kreacije mogu biti iskorištene za dobro, ali (često) i za zlo. Konkretno, u svijetu se razvijaju ultranapredna i kvantna računala i superinteligentni roboti, koji će za otprilike pola generacije u prosjeku biti inteligentniji nego čovjek. Naglašavam, u prosjeku inteligentniji nego čovjek! Taj takozvani Kurzweilov singularitet se očekuje oko 2030-ih, najkasnije do 2045. Nakon toga, po uvidima sadašnje prirodne selekcije, krenula bi eliminacija biološkog čovjeka, tzv. Homo sapiensa.

Naime, superiornim robotima biološko postojanje ljudskih bića postaje efektivno beskorisno, njima je potrebna samo energija, primjerice preurediti cijelu sjevernu Afriku u velike sunčeve baterije. Govoreći o nanotehnologiji, mnogi laboratoriji razvijaju hibridne organizme i ugrađuju čipove u dijelove tijela ili mozga i to je već sadašnjost!

Neki laboratoriji testiraju nove, umjetne i hibridne organizme. Sve to ne vodi na dobro, ako ne probudimo svijest i savjest, tj. ako se ne vratimo originalnom čovjeku, na ono što smo uvijek u duhovnosti smatrali normalnim, u svakoj religijskoj tradiciji. Ako se ne probudimo, čini se da se bliži kraj biološke Homo sapiens faze već u ovom stoljeću. Naglašavam da nisam jedini koji tako misli jer brojni su znalci, i ‘lijevi i desni’, posvuda po svijetu koji to razmatraju. Ako se ne probudimo u svijesti i savjesti, kroz najnovije neduhovne tehnologije mi zapravo ‘evoluiramo’ prema kraju tehnološkog čovječanstva te ove Orwellovske »borbe-za-vlast« civilizacije, strahom dominiranog, agresivnog, Homo sapiensa.

Znači spajanje čovjeka i robota te ugrađivanje nanotehnologije s ciljem »poboljšanja« čovjeka nisu samo prognoze?

– Ne, to je uvelike u tijeku, ali šira javnost to ne vidi. Takozvana ‘’poboljšanja čovjeka’’ idu u nekoliko smjerova. Recimo, danas možete isprintati umjetne organe, koristiti matične stanice, napraviti umjetne zube te ugraditi neke pasivne, ili aktivne, nanosenzore u biološki organizam. Tu ima pozitivnih elemenata (primjerice novi zubi), ali je velik civilizacijski izazov što se radi i na tzv. hibridnim ljudima i novim umjetnim organizmima.

Neki si već ugrađuju čipove u mozak ili drugdje u tijelo, ponajviše u nekim centrima u Kini i Silikonskoj dolini u Sjedinjenim Američkim Državama. Ti pristupi ubrzavaju eliminaciju Homo sapiensa, tj. u konačnici eliminaciju svih ljudi. Prvi superiorno inteligentni roboti razvijeni su za vojne primjene, ali sad ulaze i u druge sfere ljudske djelatnosti. Sve to jest u tijeku, ali većina nije informirana. Naše globalno ‘selo’ je uvelike hipnotizirano u profitni Orwell-konzumerizam. Na koncu, kako vidimo, i koronavirus praktički drži cijeli planet u karanteni, a nije zadnji…

Korisne lekcije

​Dok radimo ovaj intervju, o koronavirusu se sve više piše te se poduzimaju sve strože mjere. Što kažu vaši kolege znanstvenici – epidemiolozi?

– Pa, bilo je nekoliko dobrih izvješća, časnih kolega i prijatelja. Koronavirus je relativno nisko smrtan, ali medijski je unesena doza straha diljem svijeta. Virus jest neugodan i organizacijski izazovan za društvo, a vrlo zahtjevan za masovni turizam te malo i srednje poduzetništvo. Vidimo da su mnogi događaji otkazani, a lekcije su bolne, no donekle korisne.

Naučili smo sada da smo jako krhki kao civilizacija. Svi smo mi snažno povezani i korelirani u globalnom selu. Ujedno, ovo nije zadnji virus, niti zadnja kriza! Kompleksnost visoko koreliranog društva je prevelika za sadašnji stupanj svijesti i organizacije. Jasno je da demokracija, pravni sustavi, političke i ekonomske tenzije lako dovode do problema. Čak je i naša sadašnja znanost još jako nekompletna.

Poglavito smo u ranoj fazi u tzv. kompleksnim znanostima, primjerice, imamo malen uvid u cjelovitost bioznanosti i biomedicine. Koronavirus je na neki način žuti karton čovječanstvu, da se osvijestimo, opametimo, i savjesno svi zajedno izronimo istinski pravedniju, bolju i mudriju civilizaciju. Jer energije i izuzetnih znalaca, a i briljantne nove djece, više je nego dovoljno: treba samo htjeti moći! No, to je izazov i proces u tijeku.

Ekološka kriza česta je tema svjetskih foruma i medija. Jesmo li zaista u tako velikom problemu ili se možda nekad pretjeruje s katastrofičnim najavama?

– Ekologija čovječanstva jest izazov jer bez ikakvih napora možete vidjeti da smo mi ljudi posvuda pobacali trilijune plastičnih vrećica i to je kolosalan problem. Mikroplastika je već posvuda, čak i u našim ribama, a i u nama samima. To je sigurno, tu se ne može govoriti o teorijama zavjere. No, kod zagrijavanja planeta Zemlje i problema oceana imamo dodatne elemente. Zemlja ima svoje cikluse, te ciklički prelazimo iz hladnih doba u topla doba.

Taj ciklus se miješa s ovim ljudskim utjecajima i sve to utječe naravno i na oceane, na ledenjake, na dinamiku prirode. Trenutno zbog virusa i karantene vidimo da se more u Veneciji oporavlja i pojavljuju se ribe! A ptice opet pjevaju posvuda… No, što nam je najgori problem? Pitka voda. Naravno, u Hrvatskoj je ona u relativno dobrom stanju, ali na svjetskom planu su zagađenje i manjak vode ozbiljni.

Pogledajmo također u Hrvatskoj primjer i problem otpada. Poznat je izuzetan problem u Rijeci, zagađenost Marišćine. Slično kao sa Zagrebom na Jakuševcu ili pak problemi kod Dubrovnika i drugdje. Da, imamo ozbiljne probleme s otpadom u Hrvatskoj, a tko zna što smo sve u more ubacili.

Općenito, kako već rekoh, na planetarnoj razini bit će izuzetnih problema, ako se ne osvijestimo. I to brzo. Visokokorelirani sustav pojava i informacija 21. stoljeća ne možemo voditi pravnim normama prošlog stoljeća!

Demokratski deficit i udaljavanje elita od potreba građana također su nešto s čime se suočavamo. Kako ocjenjujete stanje u Hrvatskoj glede demokratskih i građanskih sloboda?

– Nisam siguran da je dobar izraz elite, jer elite su sad više nekakvi planetarni i lokalni gremiji, udruženi profitnim (financijskim) interesima. Primjerice, tzv. bankaroidi koji prate i vode profitne protoke novca te razni lokalni ‘šerifi’, no sve to ovisi o kontekstu zemlje ili sustava.

Orwellov ZOO

Demokracija danas je često zamrznuta, kada imamo planetarnu e-civilizaciju od otprilike 8 milijardi ljudi s problemima koji su visoko korelirani na načine koje »podobni« političari ne razumiju. Na koncu, i koronavirus je doveo do (privremenih?) izvanrednih stanja. Recimo, u Izraelu se svi telefoni prate i imamo efektivno čipiranje svake osobe radi zaštite sustava.

Ne bi me iznenadilo da vlasti to uskoro uvedu i drugdje u svijetu, iako preliminarna cjepiva i obrane protiv korone postoje! Originalna ideja demokracije potječe iz ere bitno manje gustoće ljudi i u sporijim je vremenima donekle djelovala, ali danas je često neadekvatna za brojne ekspertne probleme u sustavu brzih korelacija te izuzetne dinamike kompleksnosti. To je primjerice pokazao francuski fizičar i filozof Lévy-Leblond, a vidimo to svaki dan i u Hrvatskoj.

Naime, izabrani predstavnici naroda su često pogurani u vlast po partijskoj podobnosti. Oni ne znaju tražiti rješenja za ekspertne probleme, primjerice otpada ili postavljanja optimalne transportne mreže, tretiranja situacije u kriznom razdoblju korone i slično. To najčešće znaju za to obrazovani stručnjaci. Danas su rijetki talentirani državnici ili mudri političari koji znaju i žele se okružiti vrhunskim savjetnicima.

Već sad imamo krizu demokracije, s tim da treba naglasiti da planetarno 75 posto zemalja uopće nije demokratsko! One koje jesu uglavnom imaju medijski manipuliranu demokraciju, da ne kažem i nešto puno gore. Hrvatska je relativno dobra za vrlo mladu demokraciju. Kada su bili izbori za predsjednika ili predsjednicu, kandidati su, što god mi o njima mislili, bili relativno kvalitetni. Vjerujte mi, u drugim zemljama, čak i zrele demokracije, nisu bolji.

Naravno, to ne znači da mi nemamo pravo na bolje ili da nemamo pravo željeti bolje. Zasad čovječanstvo još ne shvaća da eksperti, napose inženjeri i provjereni znalci, trebaju voditi svijet. Sjetite se uvijek Nikole Tesle i brojnih znanja i tehnologija koje su još u ladicama, a bolje su od ovih koje sadašnja civilizacija nudi! Ujedno, ‘tajna’ prve ekonomske zone svijeta, Silicijske doline u Kaliforniji, nisu političari, nego mladi ambiciozni znalci koji stvaraju nove proizvode i djeluju posvećeno dan i noć. Da, postoje takvi i u Hrvatskoj, samo treba htjeti ih vidjeti!

U svijetu je obitelj koju čine majka, otac i djeca u krizi te je se nerijetko, izravno ili neizravno, napada. Što stoji iza toga? Radi li se isključivo o ekonomskoj kalkulaciji, čovjek bez obaveza prema obitelji i djeci više će vremena posvetiti poslu ili govorimo o nečem drugom?

– Kad govorimo o svijetu, prvo uočimo da je svijet i jako nehomogen. Od osam milijardi ljudi, gotovo šest ih se nalazi u južnoj Aziji, od Turske pa do Filipina. Mali Bangladeš ima 150 milijuna ljudi, kao cijela Rusija. To nije homogena situacija, ali trend je u krajnjoj liniji isti.

Profiteri globalizacije, uglavnom ranije spomenuta klika profit -bankaroida, oko jedan posto onih koji kontroliraju dinamiku silnih bogatstava i resursa, oni (ne)svjesno razaraju obitelj. Obitelj je za društvo kao stanica za organizam. Kada razbijete obitelj, onda ste dobili efektivnog proletera globalizacije i podobnog konzumenta, baš kao u Orwellovoj »Životinjskoj farmi«.

Meni ova ‘civilizacija’ itekako djeluje kao Orwellov ZOO u kojemu ‘jednakiji’ kontroliraju dinamiku financija i naravno da se ‘jednakiji’ itekako poznaju i koordiniraju svoje interese. A umrežuju li se preko kvazicrkve, kvazinogometa, kvazimasonerije, kvazipolitike ili raznih drugih načina, manje je bitno. Jasno je da ‘jednakiji’ i bogati sve više skupljaju profit, a to je primjerice maestralno opisao Thomas Piketty u djelu »Kapital u 21. stoljeću«. Kapitalu smeta obitelj, kao i svaki neprofitni podsustav, jer je puno lakše vladati zbunjenim jedinkama. A bi li se čovjek mogao osloboditi? Da, naravno, ako se uskoro većina osvijesti!

​Čovjek i materijalizam

Dominantna je paradigma u svijetu danas materijalistička, no suvremena znanost sve više ide u smjeru dokazivanja da čovjek nije samo materijalno biće. Možete li nam reći nešto više o tome?

– To je vrlo jasno jer naše oči ništa ne vide, a uši ništa ne čuju! Primjerice, mi vidimo samo duljine svjetlosti od 0.4 do 0.8 mikrona (plavo do crvenog), a to je zanemarivo u spektru svih elektromagnetskih valova. Recimo, ne vidimo ultraljubičaste ni infracrvene zrake, iako ih osjetimo. Sva suvremena meteorologija i mnogi najnoviji instrumenti prirodnih znanosti i biomedicine koriste ‘’neljudske’’ spektroskopske metode mjerenja ‘’nevidljivoga’’, od rendgena do nuklearne magnetske rezonancije, a da i ne spominjem najnovije supravodljive SQUID detektore biomagnetizma kojima možemo mjeriti stanja svijesti.

Na koncu, nedavno su izmjereni ultrafini, nezamislivo slabašni gravitacijski valovi! ‘’Tko više leti, više vidi’’. Posljedično, suvremena postkvantna fizika iznosi nekoliko novih modela, koji su klasičnom intelektualcu, a i mnogim znalcima, ponekad nedohvatni: od ultrafinih superstruna u 22 dimenzije paralelnih svemira, gdje se izbacuje paradigma prostor-vrijeme, do postkvantnog Tesla-Mandelbrot modela holograma, uz dinamiku fraktalnih raspodjela energije u (beskonačno?) dimenzija i stanja svijesti. To su samo dva primjera, a postoji još nekoliko koji koriste čak i drugačiju logiku i ‘nestandardnu’ matematiku te svijest i dimenzije percepcije!

Iako uglavnom predajemo jednu matematiku i fiziku te praktično identičnu prirodoznanost diljem svijeta, nedvojbeno jest da tek spoznajemo duboke tajne postojanja i našeg svemira. Na koncu, znanstveni koncepti i mjerenja u prošlom stoljeću su često bili manje kvalitetni i precizni nego danas, a o metodama analize bezbrojnih koreliranih podataka da i ne govorim. Uočimo pritom da medicina, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ima planetarno najmanje sedam sustava, ako ne i više, primjerice sjetimo se ayurvede i akupunkture.

Spomenimo se i pravnih sustava, gdje skoro svaka zemlja ima svoje specifičnosti. Mi ujedno imamo oko deset tisuća živih jezika u svijetu te ultrabrzi razvoj informacijskih znanosti, a i kognitivnih te prošireno bioloških! S mojim kolegama se slažem da ne znamo što je točno svijest, iako mnogi jesmo svjesni, a o savjesti niti neću ovdje govoriti. Dodajem da ustvari nemamo ni konačnu definiciju toga što je točno život!?!

Bio sam na američkim skupovima o definiciji života i složili smo se da nemamo konačnu definiciju! Ujedno ova tzv. ‘civilizacija’ ima kolosalne izazove, unatoč najboljem materijalizmu ikada u povijesti! Pa, sjetimo se ponovo Nikole Tesle koji je naglasio da ćemo uistinu napredovati tek kad istinski spojimo duhovnost i znanost. Osobno, dubinski dijelim to uvjerenje… I nisam sam!

Opovrgava li kvantna fizika – ili neka druga grana znanosti – isključivo materijalističko poimanje čovjeka?

– Striktni redukcionistički materijalizam i lokalni objektivizam su uvelike napušteni otkrićima kvantne fizike, početkom dvadesetog stoljeća. Znamo da je sve sveprisutna energija, a ‘tvrda’ materija je prirodnim zakonom kodirana ‘zgusnuta’ energija u oblicima koje vidimo ili osjećamo osjetilima te koje uspijevamo detektirati našim sve boljim metodama mjerenja.

U postkvantnoj fizici sve to ide dramatično dalje i uistinu nam djeluje poput donedavne znanstvene fantastike! Kako rekoh, u ponekim se najnovijim modelima realnosti ukida i koncept prostor-vrijeme, uvodi se multidimenzionalnost svemira (tzv. multiverse), a da ne govorimo o Tesla-Mandelbrot holografskom modelu u viziji besplatne energije u harmoniji kreacije u eteru svijesti.

Za sve to bi nam trebao poseban intervju, no poneke izranjajuće ideje sam izložio u svojim predavanjima na YouTubeu te intervjuima koji idu od ‘ruba znanosti’ u Svjetlosti 123-124 (2012)., do Matematičko-fizičkog lista (2019.). Sad slijedi i nova serija uvida s diskusijom (r)evolucije kognitivnih znanosti te ljudske svijesti i općenito svijesti, od Velikog praska do inteligentnih robotoida, uz ključna pitanja: Tko je sve živ, tko je sve svjestan i koliko? Kamo nas ‘evolucija svijesti’ vodi?

Usput, naglašavam da su kognitivno žene superiornija bića u bazi čovječanstva i društva i osobno sam jako glasan glede uloge žena u društvu. To nije neki seksizam ni ‘feminizam’, nego naprotiv, uloga kognitivne osobe-žene-savjetnice kao ključne osnove i obitelji i istinskog ljudskog društva. Osobno sam, pojednostavljeno rečeno, za korelirani pragmatičan matrijarhat i o tome sam u studenom govorio na skupu žena u Rijeci!

​Znanost i vjera​

Što mislite, koji su uzroci da se znanost i vjera često prikazuju u sukobu?

– Tome je tako jedino kod nas, radi ranijeg stoljeća dogme ‘’ubij boga’’ materijalno-boljševičkog mentalnog sklopa! Vidite, u preambuli švicarskog ustava stoji »U ime dragog Boga svemogućeg’’, ponavljam, ‘’U ime dragog Boga svemogućeg« i to na čak četiri jezika, a mene i danas u Hrvatskoj stalno pitaju kako to da sam vjernik!?! Na EPFL-u 33 godine imamo molitvenu grupu znanstvenika u mome uredu na fizici i nitko me nikad nije pitao zašto sam vjernik, a i predsjednik, i provost, i dekan, i predstojnik fizike su vjernici.

Dakle, nema sukoba, a meni je dar vjere uvelike pomogao da izdržim u ponekim teškim periodima i zahtjevnim znanstvenim i ljudskim izazovima diljem planeta. Općenito, religija (religio = absolut) ima deduktivan pristup svijetu, dok je znanost induktivna u pristupu, te je povijesno, znanost ‘izronila’ iz religiozne filozofije. Znanstvenu metodu prvi je uveo franjevac Roger Bacon u 12. stoljeću! Naš Ruđer Bošković bio je svećenik, a Tesla je bio sin pravoslavnog svećenika. Kopernik, Newton, Descartes, Faraday, Maxwell, Einstein, Max Planck, Heisenberg i mnogi drugi su bili vjernici.

U mojoj struci se nikad nisam bavio pitanjem tko je vjernik ili nevjernik. A kad sam radio na doktoratu, ujesen 1979., nobelovac (iz 1977.) Sir Nevill Mott mi je došao u ured na diskusiju mojih eksperimenata s neuređenim materijalima. Sir Nevill mi je tad rekao da je 1955. bio ravnatelj cijelog Cambridgea, i u to vrijeme nevjernik, a prihvatio je poziv studenata da održi javno predavanje »Vjera i znanost« i postao je vjernik, prihvatio je poziv Isusa Krista!

Takvih je primjera mnogo, jer tko prouči Evanđelje i poruku Isusa o oprostu (nadasve samom sebi!) i ljubavi u akciji, uvidjet će da je to u najmanju ruku najbolja psihologija ponašanja čovjeka! A toliko je knjiga o iskustvu vjere te čak i mojih osobnih svjedočenja, da savjetujem čitatelja neka ih potraži i neće požaliti!

Čemu se okrenuti u ovim »zanimljivim«, odnosno zbunjujućim vremenima?

– Svatko treba nastojati biti što bolje izvorno informiran (jer neki mediji rade za režime ili interesne financijere), svatko svjestan i savjestan. Postoje stotine knjiga koje su jasno najavile ovu eru koju sad živimo. Ne trebati biti genij da vidite da bankaroidi (gazde financijskih profita) te mnogi mediji manipuliraju javno mnijenje i nadasve dinamiku vlasti i financija svijeta. Ali svjesni ljudi svejedno će pobijediti upravo zahvaljujući buđenju svijesti i ljudske savjesti.

Tu je nama bitan nauk oprosta i ljubavi, Evanđelje Isusa Krista, a sjetimo se da ga je primijenio i Mahatma Gandhi i bez sile pobijedio imperijalnu britansku kolonizaciju! Ujedno, glede duhovnosti i vjere, imamo dvije mogućnosti. Ili je Isusova poruka laž, pa onda treba zabraniti religiju (‘opijum naroda’), zatvoriti crkve i dozvoliti samo sekularno društvo. To smo uvelike imali u sekularnom boljševizmu i tako je i danas u velikoj mjeri u Kini! Ali, ako je Isus govorio istinu i civilizacija ima potrebu za duhovnošću, jer je očito i znanost izronila iz duhovne baštine čovječanstva, onda je red da se napokon mi ljudi osvijestimo jer doba, koje je već stiglo, će ili biti duhovno, kako je jasno najavio i Nikola Tesla, ili nas humanoida neće biti. Dragi prijatelji, zasad je izbor na nama!

Jakov Kršovnik / Novi list

Davor Pavuna: Masonizam je doslovno protiv Krista

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Ministri Krstičević i Beroš obišli ekspedicijski kamp kod KB Dubrava

Objavljeno

na

Objavio

Ministri Krstičević i Beroš u pratnji admirala Hranja obišli ekspedicijski kamp i šatore koje su ispred KB Dubrava podigli pripadnici Hrvatske vojske

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar zdravstva Vili Beroš, u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja, obišli su u petak, 20. ožujka 2020. godine ekspedicijski kamp i šatore ispred Kliničke bolnice Dubrava, priopćio je MORH

Ekspedicijski kamp izgrađen u rekordnom roku od 72 sata

Ministar Krstičević je izvijestio kako su pripadnici Zapovjedništva za potporu izgradili ekspedicijski kamp u rekordnom roku od 72 sata, nakon čega su ime se pridružili pripadnici Inženjerije s kojima su izgradili komunikacijski tunel dužine 350 metara koji će povezati sve šatore unutar ekspedicijskog kampa s bolnicom.

Krstičević: Ovo je zajednički rad, sinergija Hrvatske vojske i zdravstvenog sustava države

“Ovo je zajednički rad, sinergija Hrvatske vojske i zdravstvenog sustava države. Na zahtjev struke dodatno smo napravili ove komunikacijske tunele tako da bolnica Dubrava bude povezana s ekspedicijskim kampom”, rekao je ministar Krstičević istaknuvši kako je Hrvatska vojska sve svoje sposobnosti i opremu stavila na raspolaganje te pomaže i drugim gradovima i županijama.

Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti pokazuje solidarnost i spremnost

“Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti pokazuje solidarnost i spremnost”, rekao je ministar zahvalivši se svim pripadnicima na pomoći hrvatskim građanima u borbi protiv koronavirusa, ali i u sanaciji posljedica potresa te poručio: “Samo disciplinirano i odgovorno svi zajedno možemo se nositi s ovom situacijom”.

Povratak 11. hrvatskog kontingenta u Hrvatsku iz misije u Afganistanu je večeras u večernjim satima

Ministar je rekao i kako je jutros zrakoplov Croatie Airlinesa poletio prema Afganistanu po pripadnike 11. hrvatskog kontingenta kojima je završilo sudjelovanje u misiji i čiji je povratak u Hrvatsku bio odgođen zbog epidemije koronavirusa: “Pobrinuli smo se za njihov siguran povratak kući i njihov dolazak se očekuje danas u večernjim satima!”

Admiral Hranj: Afganistan nije na listi država za koje se propisuje bilo kakav oblik posebnog tretmana prema ljudima koji se vraćaju

“U trenutnoj situaciji po datim smjernicama, Afganistan nije ne listi država za koje se propisuje bilo kakav oblik posebnog tretmana prema ljudima koji se vraćaju, tako da će naši vojnici po pristizanju u Hrvatsku biti upućeni svojim kućama na dvotjedni odmor, što ujedno znači i njihovu samoizolaciju, ali nikakve posebne mjere nećemo primjenjivati prema njima”, izjavio je admiral Hranj.

Ministar Beroš: Hrvatska vojska i zdravstveni sustav i dalje će raditi sve ono što je potrebno da ovom izazovu odgovorimo na najbolji mogući način

“Sigurnosni tamponi u Kliničkom bolničkom centru Dubrava su izgrađeni i govore da zajedno možemo napraviti puno toga. Hrvatska vojska i zdravstveni sustav i dalje će raditi sve ono što je potrebno da ovom izazovu odgovorimo na najbolji mogući način”, kazao je ministar Beroš zahvalivši pripadnicima Hrvatske vojske na brzoj reakciji zahvaljujući kojoj je kamp dobio nove sposobnosti.

Foto: MORH / J. Kopi

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari