Connect with us

Politika

Vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH održala predavanje na Hrvatskom vojnom učilištu

Published

on

Kadeti hrvatskog vojnog učilišta „dr. Franjo tuđman“ – čuvari Hrvatske u 21. Stoljeću!

Kao predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske održala sam predavanje na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ na temu „Razvoj vojnih vođa za 21. stoljeće“. Naša se Domovina nalazi na otoku relativne stabilnosti, koji je omeđen pojasom nestabilnosti, sukoba i ratova. Upravo zato u sustavu vojnog obrazovanja ne smijemo dopustiti i najmanji trag prosječnosti. Prosječnost danas opasnost je sutra! Od naših vojnikinja i vojnika tražimo izvrsnost, a izvrsnošću im moramo i uzvratiti. Hrvatski vojni vođa 21. st., odgojen na časnom temelju heroja Domovinskog rata, uzor je svojim držanjem, znanjem i spremnošću da u svakom trenutku zaštiti Domovinu, da zaštiti – svakoga od nas, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović održala je u četvrtak predavanje na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ o „Razvoju vojnih vođa za 21. stoljeće“ naglasivši tom prigodom breme odgovornosti koje leži na kadetima kao budućim zapovjednicima, vođama vojnika.

„Sve vas u vojnoj službi očekuju brojni izazovi. Zadaće koje će Hrvatska staviti pred vas su zahtjevne i kompleksne. Vi ste budući vojni zapovjednici. Predvodnici novih čuvara Hrvatske u 21. stoljeću“, kazala je predsjednica.

Ona se, kako stoji u priopćenju iz njezinog Ureda,  osvrnula i na zadaće i poslove s kojima će se susresti kroz daljnji tijek vojne službe, što hrvatska država od njih očekuje te što kadetkinje i kadeti mogu očekivati zauzvrat.

Naglasila je tri ključna čimbenika koji će uvjetovati i oblikovati vojnu karijeru vođa vojnika, a to su globalno i bliže sigurnosno okružje Hrvatske, izazovi koje takvo sigurnosno okružje predstavlja pred vojne vođe 21. stoljeća i način na koji će se suočiti s tim izazovima te što država i obrambeni sustav mogu učiniti kako bi im u tome pomogli i kako bi ih što bolje pripremili za tu zadaću.

Govoreći o globalnom sigurnosnom okružju predsjednica se osvrnula na geostrateški položaj Hrvatske koja se, kao dio Europe i euro-atlantskog prostora, evidentno nalazi na otoku relativne stabilnosti, koji je omeđen pojasom nestabilnosti, sukoba i ratova.

Govoreći o izazovima koje takvo sigurnosno okružje predstavlja pred vojne vođe 21. stoljeća naglasila je kako se kroz učinkovit sustav vojne izobrazbe stvaraju nove vođe koji će uspješno i sigurno voditi Hrvatsku vojsku nekoliko sljedećih generacija te kako ne možemo dopustiti luksuz prosječnosti u tome sustavu.

Od kadeta, ali i polaznika svih drugih oblika vojne izobrazbe očekujemo izvrsnost, ali istom mjerom izvrsnosti moramo i uzvratiti, kazala je predsjednica te istaknula kako je to naša obveza prema budućnosti Hrvatske.

„Puna sam optimizma za budućnost Hrvatske o čijoj ćete vi sigurnosti skrbiti. Poteškoće s kojima se susrećete na tome putu prevladat ćete. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da vam u tome pomognemo“, zaključila je predavanje kadetima predsjednica Grabar-Kitarović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari