Connect with us

Iz Svijeta

Vrhovni sud odbio blokirati zabranu pobačaja u Teksasu

Objavljeno

on

Američki Vrhovni sud odbio je u srijedu blokirati zabranu pobačaja nakon šestog tjedna trudnoće u Teksasu, čime je zadao snažan udarac “pravima na pobačaj” i ostavio na snazi državni zakon koji zabranjuje većinu pobačaja.

Odluka je velika prekretnica u borbi oko pitanja pobačaja jer su protivnici desetljećima nastojali vratiti pristup tom postupku.

S pet glasova za i četiri protiv, suci su odbacili hitan zahtjev “pružatelja usluga pobačaja” da se ukine zabrana koja je stupila na snagu u srijedu rano ujutro u Teksasu, dok se sudski sporovi nastavljaju.

Jedan od šest konzervativaca, glavni sudac John Roberts, pridružio se troje liberala u neslaganju.

“Sudski nalog je zapanjujući”, napisala je liberalna sutkinja Sonia Sotomayor u izdvojenom mišljenju.

Upozorila je da je to “bez sumnje neustavan zakon osmišljen kako bi zabranio ženama ostvarivanje njihovih ustavnih prava i kako bi se izbjegao sudski nadzor” i prozvala većinu sudaca da su “odlučili zakopati glave u pijesak”.

U nepotpisanom objašnjenju, sudska većina navela je da se odluka “ne temelji na ikakvim zaključcima o ustavnosti teksaškog zakona” i dopušta nastavak pravnih sporova.

Odluka ilustrira utjecaj troje konzervativnih sudaca koje je imenovao bivši republikanski predsjednik Donald Trump, a koji su povukli Vrhovni sud udesno.

Zakon bi predstavljao gotovo potpunu zabranu te “procedure” u Teksasu jer se 85 do 90 posto pobačaja izvrši nakon šestog tjedna trudnoće i vjerojatno bi se morale zatvoriti brojne klinike, upozoravaju skupine za “pravo na pobačaj”.

Takva zabrana nije bila dopuštena ni u jednoj saveznoj državi još od presude Roe protiv Wadea, povijesne presude Vrhovnog suda kojom je 1973. godine legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji.

Teksas je među desetak država koje uglavnom vode republikanci, a koje žele zabraniti pobačaj nakon što se detektira otkucaj srca fetusa, često u šestom tjednu, a ponekad i prije nego što žena uopće shvati da je trudna.

Sudovi su blokirali takve zabrane, pozivajući se na Roe protiv Wadea.

Postupanje suda prema zabrani u Teksasu mogao bi nagovijestiti njegov pristup u još jednom slučaju. Savezna država Mississipi želi zabraniti pobačaj iza 15. tjedna trudnoće i pozvala je suce da ponište presudu Roe protiv Wadea.

Sud tek treba saslušati argumente, a presuda se očekuje do kraja lipnja 2022. godine. (Hina/K.)

Marijan Knezović: Liječnici liječe. Ubojice ubijaju

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR